Update nummer 1 met o.a. minikomkommer, tomatenproblemen, reuzenaardappelen en de zwaarste tomaat van de Benelux!

Een prachtige plant minikomkommers, ingezonden door Loes.
Foto : Een prachtige plant minikomkommers in pot, ingezonden door Loes.

Er verschenen op GroentenInfo de laatste tijd geen nieuwe artikels, of tenminste, zo lijkt het! Want achter de schermen was er heel wat activiteit. Lezers plaatsen hun ervaringen en reacties op de website. En sturen vragen met foto’s. Ik maak er graag een erezaak van om deze allemaal te verwerken. Gelukkig helpen ook veel lezers de reacties van andere lezers te beantwoorden.

Hierbij een eerste greep uit de  verwerkte reacties van de afgelopen twee weken. Er zitten heel wat interessante bij vandaar dat ik deze graag onder jullie aandacht breng. Dit is update nummer 1, straks volgt nog een bericht. 

Tomatenproblemen
Joyce stuurde foto’s in over de problemen in haar tomatenkas. Ondanks 10 jaar ervaring doken er dit jaar problemen op, voor een stuk te wijten aan de nieuwe locatie : een glazen kas. Voordien werden altijd tomaten gekweekt in een plastiektunnel. De planten staan er goed bij, maar toch waren er problemen met neusrot en nu problemen met schimmels op de bladeren. Joyce vroeg zich af of enten hier een oplossing kon zijn. Lees hier de verschillende berichten en antwoorden  van de discussie en bekijk de foto’s.

Minikomkommer in pot
Zo’n prachtige minikomkommerplant, in open lucht en in pot, dat heb ook ik nog nooit gezien! Aan groene vingers ontbreekt het Loes zeker niet. Helaas was dat een foto van vorig jaar, dit jaar gaat het minder goed. We proberen de oorzaak te achterhalen. Lees hier de verschillende berichten en antwoorden  van de discussie en bekijk de foto’s.

De dikste tomaat in België en Nederland

Dit artikel kreeg destijds veel inzendingen. Deze week kwam er echter een inzending van Monique binnen. Een zeer goede reden om het artikel van onder het stof te halen. Ik denk dat dit een record is voor de Benelux. 1875 gram maar liefst! Je kan hier de foto zien . Je kan nog altijd foto’s insturen van uw zwaarste tomaat naar  lezersbijdrage@plantaardig.com

De zwaarste aardappel
Door de regen die we kregen vanaf begin juli konden de aardappelen toch nog flink doorgroeien. En zijn ze veel groter dan de droogte van het voorjaar ons deed vermoeden. Zo ook de aardappel die Frans uit Merksem opstuurde. Bekijk hier de foto van Frans zijn zwaarste aardappel. Maar ik denk dat hier nog potentieel inzit. Wie oogstte dit jaar een nog zwaardere aardappel? Stuur een foto naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Tot hier een eerste reeks udates , straks meer …..

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  8 reacties aan “Update Nr. 1”

Reacties (8)
 1. mijn gebuur zegt mij dat ik bij het planten buiten een koperdraad door de plant moet steken wat denken jullie daarvan waar of niet
  Jozef

  • het klopt helemaal,maar de vruchten bevatten ook iets koper.en dat moet je willen.

  • Er staat ook wat over koperdraad in dit artikel
   Het is een bekende methode, maar ik blijf mijn twijfels hebben bij deze methode bij tomaten in open lucht. Trouwens de hoeveelheid koper in de plant kan toch sterk oplopen blijkt ook uit het hierboven geciteerde artikel. Het is ook geen erkende gewasbeschermingsmethode, m.a.w het is de groentekweker niet toegestaan om koper op deze manier toe te passen. Een behandeling met Bordeauxse pap of een ander product op basis van koper lijkt mij toch veiliger.

 2. Josef,Dick,
  je tomaten hebben last van de schimmel Phytophtora. Die schimmel komt zowel voor in aardappelen en ook in tomaten. Als je zorgt dat het tomatenblad niet nat wordt (een afdakje van glas of zo) zal je zien dat de schimmel de plant lastiger aan kan tasten.
  As van de BBQ is schoon, het bevat geen ziektekiemen maar wel mineralen die ten goede komen aan de planten.

 3. hallo Josef,

  Ik heb de tomatenplanten ook in de openlucht staan.en ze staan naast de aardappels.maar ik heb nog geen last van de ziekte.
  wel spuit ik de tomatenplanten gelijk met de aardappels met de zelfde vloeistof.Ik heb zeer veel tomaten aan de planten zitten.
  Ik had al een keer gelezen dat de as van de BQ een goede mest materiaal was.Zo heb ik het dit jaar voor het eerst uitgeprobeert.het resultaat is meer dan prima.wel staan de bladeren iets verder van elkaar maar m.i.z. een voordeel .de vruchten komen beter in de zon en daarom komt er tussen de bloeiwijzen ook meer ruimte. een goedkoop middel met goede resultaten misschien hebben anderen ook het al een keer gedaan dan graag reactie

 4. misschien hebt u gelijk al hoe wel mijn tomaten 10 meter van mijn aardappelen staan en mijn aardappelen alle weken gesproeid worden de tomaten staan wel in open lucht jozef

 5. Jozef, staan deze tomaten in open lucht? Als het echt zo algemeen en zeer erg is, dan kan het niet anders dan de aardappelziekte zijn?
  zie hier

 6. HOE KOMT HET DAT MIJN TOMATEN DEZE TIJD VAN HET JAAR ALLEMAAL ROTTEN EN ALLEMAAL TROS APERITIEF EN GROTE WEL MEE GEMAAKT MAAR LATER OP HET SAISON GROETEN

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)