klik op de foto’s voor vergroting

Laat u niet verrassen door het mooie groene gewas dat je momenteel bij de peterselie ziet. Als je wat dichterbij gaat kijken is het goed mogelijk dat je wit schimmelpluis ziet op de onderkant van het blad. Als je deze schimmel zijn gang laat gaan zullen veel bladeren spoedig geel verkleuren.

Sedert eind oktober werd al op verschillende plaatsen Plasmopara nivea of valse meeldauw bij peterselie vastgesteld, bij aanplantingen onder plastiek en in open lucht

Zowel bij de gekrulde peterselie (foto links) als bij de gladbladige peterselie (foto rechts) zijn symptomen opgemerkt. Het betreft hier dus ook een schimmel die behoort tot de groep van de wierzwammen (Oömycetes), zoals al vermeld in het bericht over witte roest bij broccoli.

De kenmerken van de schimmel zijn heel typisch, namelijk wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, gele vlekken aan de bovenkant. Bij krulpeterselie zie je de aantasting ook aan de bovenkant, dit is natuurlijk te wijten aan de typische groei van het blad. Het zachte najaar heeft de ontwikkeling van de schimmel sedert half oktober duidelijk bevordert. Bij de teelt in de kas moet er steeds voldoende gelucht worden om het gewas iedere dag droog te krijgen.

De schimmel Plasmopara nivea komt voor bij alle leden van de schermbloemenfamilie (Apiaceae) . Op deze internetpagina vind je nog foto’s van aantastingen bij wortelen en bij pastinaak.

Lees hier meer over deze typische najaarsschimmels

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Uitkijken voor valse meeldauw bij peterselie”

Reacties (1)
  1. Mijn basilicumblaadjes worden steeds vol grote gaten gevreten.Wie zijn de daders en hoe voorkomen?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)