Rucola of notenbladsla raakt bekend bij de consument.

 

Flandria-rucola: een frisse, gezonde en lichte garnituur

· Smaakmaker in groene slaatjes, aardappel- en tomatensalades

· De decoratieve blaadjes ogen fris als versiering bij warme gerechten

· Zeer lekker in koude en warme pastaschotels

· Hoog vitamine C-gehalte: 15 mg per 100 gr

· Zeer lage calorische waarde: 11 kcal/100 gr

· Werkt vochtafdrijvend en maagversterkend

Rucola laat zich goed met andere slasoorten mengen; het gebruik in sla is trouwens typisch voor de Toscaanse regio. Raketsla past perfect bij salade, bieslook, schapenkaas en walnoten. Presenteer dit slaatje eens aan de verse groenteafdeling als inspiratie. Gekookt en gepureerd kan rucola ook worden toegevoegd aan soepen en sauzen als extra smaakmaker. Het is ook een volwaardig alternatief voor basilicum bij de bereiding van een pestovariant. Verras uw klanten met pesto van rucola op een toastje of laat hen proeven van een rucolaslaatje met olijfhapjes. Proeven overtuigt de consument om het ook aan te kopen en te gebruiken!

image Karakteristieke smaak en uitzicht

Rucola is de Italiaanse naam voor ‘raket’ en in het Middellandse Zeegebied wordt rucola sinds de middeleeuwen geteeld. Dankzij het succes van de mediterrane keuken hier bij ons kent deze zuiderse groente een groeiende populariteit. De smalle, donkergroene blaadjes met getande rand hebben een rijk aroma en een erg aparte smaak, met zowel een pikante toets die doet denken aan radijs als een heerlijke notensmaak. Vandaar ook de benaming notensla.

Rucola die onder het Flandria-label wordt geteeld, is de authentieke zuiderse rucola met de donkergroene kleur, ingesneden bladeren én scherpe smaak. Het is net deze typische smaak die het meest wordt gewaardeerd door de handel. “Er zijn ook soorten met een zachtere smaak, maar we doen op dat punt geen toegevingen. Voor ons is het belangrijk dat deze wilde vorm en smaak behouden blijven. Zo garanderen we de afnemers ‘echte rucola’. De consument van hier wil dezelfde rucola proeven die hij kent van op vakantie”, benadrukt Rik Decadt, directeur productie bij REO-veiling.

Zuiderse groente van bij ons

“We hebben onze producenten altijd gestimuleerd om de wilde soorten te telen. De meeste producenten zullen dus onder Flandria kunnen leveren. De beschermde teelt gebeurt onder glas of plastic en het seizoen loopt van maart tot eind november. Het areaal beslaat nu slechts enkele hectaren. Rucola blijft vooralsnog een klein product.”, zegt Rik Decadt.

“Voor ons was rucola vier jaar geleden een totaal nieuwe teelt. Sindsdien is de vraag blijven groeien en nu telen we al op 100 are. Op 3 maart leverden we de eerste keer de wilde rucola onder het Flandria-keurmerk op de REO-veiling. We telen dit product tussen half februari en eind september”, vertellen telers Christian en Gino Buffel uit Hooglede.

“We oogsten met de machine alleen de jonge blaadjes, drie tot vijf weken na het zaaien. Zolang we het hart van de plant niet beschadigen, oogsten we verschillende keren. Alleen stevige, gezonde blaadjes van zeer goede kwaliteit kunnen we onder Flandria aanleveren bij de veiling.”

De blaadjes mogen geen smet, geelverkleuring of andere afwijking vertonen. Ze zijn vrij van ziekten en insecten en zonder sporen van aarde, onkruid of enige beschadiging.

De sortering gebeurt volgens lengte en de veilingen hanteren drie categorieën. Er is ‘zeer kort’ met een richtwaarde tussen 8 en 17 cm, kort tussen 10 en 20 cm en lang met een richtwaarde tussen 17 en 25 cm. De lengte is inclusief de steel die maximum de helft van de totale lengte mag zijn. De eenvormigheid per verpakking en per sortering is van het grootste belang.

Christian Buffel: “We leveren normaal los, niet gewassen. Als de koper dit wenst, verpakken we ook de groente per kilo in kisten, gewassen. Rucola wordt ook aangeboden met 10 bussels van 100 g per kist of in doosjes van 100 g. Inhoud en verpakking zijn altijd van onberispelijke kwaliteit.”

Leer uw klant de echte rucola kennen

“Rucola sloeg enkele jaren geleden aan als nieuw product en kreeg daarom steun van de REO-veiling. Door de korte afstand tussen teler en consument vormt versheid een belangrijke troef. Versnijderen vormen belangrijke afnemers voor convenience. Ze voegen de blaadjes als smaakversterker toe aan hun verse, voorverpakte slamengsels. Voor restaurateurs is rucola ook een prachtig product. En de consument die thuis een speciaal gerecht wil klaarmaken, vindt in rucola een antwoord voor zijn wens om variatie op tafel te brengen”, zegt Rik Decadt.

Waarom kiest men voor Flandria-rucola? Zuiders geïnspireerde groenten die bij ons worden geteeld, hebben onder andere het voordeel dat hun kwaliteit beter en constanter is. Het is ook belangrijk dat u als winkelier klanten erop wijst dat Flandria-rucola bij ons wordt geteeld en dus supervers is. Flandria-rucola heeft wat stuggere blaadjes en is langer houdbaar dan zachte soorten. Adviseer de klant om rucola in de koelkast te bewaren, best in een afgesloten bakje of plastic zakje.


Reacties

5 reacties op “Rucola of notenbladsla raakt bekend bij de consument.”

  1. ivo deledda avatar
    ivo deledda

    Ik ben van italiaanse afkomst en heb rucola altijd gekend, en het is nu al zeker 30 jaar of zolang ik mij kan herinneren dat er in blankenbergen langs de tramlijn richting de haan, zeer lekkere rucola in het wild groeit zoveel je wilt!! in die periode was het nog niet op de markt in belgie dus gingen wij het daar plukken
    Dus heren er is altijd rucola geweest in belgie maar de belgen dachten dat het gewoon onkruid was :) en ik kan u verzekeren dat er serieus veel groeit ik heb dan ook daar mijn plantjes gehaald en zo iedere jaar het zaad bewaard ik kan u verzekeren prima kwaliteit. Nog een tip voor de lekkerbekken de rucola van blankenberge staat dikwijls vol met kleine slakken deze zijn supper lekker in een pikante tomatensausje, maar eerst de slakken twee weken in quarantaine laten.

  2. wkloosterhuis avatar
    wkloosterhuis

    Ja, heerlijk, koop niets anders meer. Een bruin kadetje, met kaas of vleeswaren, daarop een bergje ruccola, is nu mijn dagelijkse lunch. Perfect!!!

  3. P.J.Eijpe avatar
    P.J.Eijpe

    Op de kindertuinen zaaien wij de laatste 2 jaar ook Rucola

  4. J.A. Monasso avatar
    J.A. Monasso

    Kun je Rucola eten als het bloeit ? Die van mij heeft gele bloempjes en zaait zich enorm in mijn tuin ,het komt elk jaar weer terug.
    mvg Joke Monasso _Elburg

    1. Dag Joke

      Rucolabloemen zijn eetbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.