Nu potgrond en meststoffen hamsteren?

Liggen er nog zakken potgrond in uw tuincentrum? Misschien is dit het moment om uw voorraad voor volgend jaar in te doen. Ook potgrond ontsnapt niet aan de wereldwijde stijging van de grondstoffen prijzen. Potgrond wordt volgend jaar fors duurder. Zowel de professionele tuinbouw als de hobbymarktsector moet rekening houden met een aanzienlijke prijsverhoging, zo meldt de Vereniging van Potgrondfabrikanten in Nederland.  (Bron Groenten & Fruit | Substraten_komend_seizoen_fors_duurder )

Misschien is het ook het moment om patentkali of samengestelde meststoffen te kopen.

Ook kali is een grondstof, zoals patenkali dat ontgonnen wordt uit kalimijnen. Wereldwijd dreigt er een tekort aan kali-meststoffen te ontstaan. Dat meldt Triferto, groothandel in kunstmest. Als gevolg daarvan zullen de prijzen van meng-, fosfaat- en kalimeststoffen sterk oplopen. (Bron Groenten & Fruit | Tekort_aan_kali_meststoffen_dreigt )


Reacties

5 reacties op “Nu potgrond en meststoffen hamsteren?”

  1. beste ,

    door antiworteldoek te gebruiken kun je veel onkruid voorkomen.
    m v g
    fil.

  2. A. Graumans avatar
    A. Graumans

    Hoe kan ik voorkomen dat er minder onkruid tussen de gewassen in mijn moestuin groeit

  3. Ik gebruik voor de grondontsmetting reeds enkele jaren cacyanamide. Dit zou het grondverversen overbodig maken. Ook spoel ik jaarlijks de zouten uit vòór het gebruik van hogergenoemd produkt.

    mvg marcel

  4. Herman,
    grond uitgraven is een goed idee, dan heb je meteen ook de overtollige zouten weg en kan je weer hetzelfde bemestingsschema als voorheen toepassen.
    Als je goede tuingrond hebt, dan is mengen met potgrond eigenlijk niet nodig, daar dit de kurkwortel niet zal tegenhouden.
    Het
    verhaal van de potten is dan beter, of enten. Maar eigenlijk is er nog een mogelijkheid, een beetje zoals men te werk gaat als er veel knolvoet aanwezig is bij de teelt van koolgewassen. Een groot plantgat maken en dat eerst vullen met goede kwaliteit potgrond. Dan hoef je geen potten, maar breng je de wortels ook niet direct in contact met besmette grond. Een plantgat van tien liter zou ideaal zijn in dat geval.
    Maar dat is iets wat ikzelf nog niet toegepast heb, maar het lijkt mij haalbaar.
    De grond helemaal mengen met potgrond lijkt mij alleen nodig bij minder goede grond, die heel weinig humus bevat.

  5. Herman De Moor avatar
    Herman De Moor

    Dag Luc,
    Als in in mijn kas,na de door u reeds gekende kurkwortelproblemen,toch overweeg om de grond 30 cm diep uit te graven en te vervangen door goede(onaangetaste tuingrond,in mijn geval lichte leemgrond),is dan nuttig om de verse grond in een bepaalde verhouding te mengen met een of andere soort potgrond en dan na vervanging voor volgend jaar het gewone bemestingsschema toe te passen voor de tomatenkweek(hoofdzakelijk)?Of heb je andere voorstellen(naast kweken in potten of enten op resistente onderstammen)?
    Indien het nuttig is om te mengen kan ik nu misschien nog,vooraleer de prijsstijgingen er aankomen nog mijn aankopen doen.Vele collega’s hobbytuinders zullen,soms zonder het te beseffen,te maken hebben met kurkwortel bij hun tomatenkweek in de kas(en zelfs in de buitenteelt!),vandaar het nut van mijn vraag in dit item “hamsteren”.
    Met vriendelijke groe(n)ten.
    Herman…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.