Meloenen van eigen bodem smaken beter.

Wat in de titel staat kon u al vernemen in het bericht Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?. Of u ze nu zelf teelt, of als u ze koopt bij een teler uit België of Nederland, in ieder geval zijn ze gerijpt aan de plant en niet in de kist.
Ook in De Telegraaf vernemen we dit van van een groenteteler. Het is stilaan een zeldzaamheid, een professionele groenteteler die meloenen teelt. En dan nog wel de ogenmeloen (of is het oogmeloen) die vroeger overal in de Nederlandse kassen te vinden was. Op de foto : De typische kleur van ogenmeloen : donkergroen met lichtgroene ribben. (klik voor vergroting)

In Hekendorp, zit een groente- en fruitkweker die zelf nog meloenen teelt. Op nummer 10 hebben Mia en Theo van de Sande hun boerderijwinkel annex groente- en fruitteeltbedrijf.

Hij fronst zijn wenkbrauwen als wij vragen waarom hij niet gewoon geïmporteerde, en dus goedkopere, meloenen verkoopt. Het is bijna een beledigende vraag. “Het smaakverschil is enorm”, zegt Theo. “Dat is niet met elkaar te vergelijken. Wie één keer mijn oogmeloen heeft geproefd, wil er nooit meer een uit de supermarkt. Het probleem met meloen (en trouwens ook met andere soorten fruit) uit den vreemde is dat ze veel te vroeg worden geplukt. Ze rijpen na tijdens het vervoer. Mijn meloenen rijpen gewoon aan de plant. Ze worden pas in de winkel gelegd als ze helemaal rijp en zoet zijn. Daar hoef je niet voor te voelen, dat kun je zien aan de schil. Als er barstjes bij de steeltjes komen, zijn de meloenen op hun lekkerst. En dan ruiken ze! Daaraan alleen al merk je het verschil. Loop je in de supermarkt een stapel meloenen voorbij, dan ruik je nauwelijks iets, maar zo gauw ik mijn vruchten in onze boerderijwinkel leg, is de hele schuur vergeven van de meloenenlucht.” Bron : Meloenen van eigen bodem – telegraaf.nl [Eten & Genieten]

In het artikel is ook sprake van enten. Dit is inderdaad nodig voor wie meerdere malen in dezelfe kas traditionele meloenrassen wil telen. Zoniet moet u proberen fusariumresistente rassen te telen. Dit zijn dan hybriden die vrij recent op de markt gekomen zijn. Zo is het ras Cézanne F1 witziekte- en fusariumresistent. Cézanne is normalerwijze zonder enige gewasbeschermingsmiddelen te telen. Het is een meloen van het Charentais type.
Op de foto (klik voor vergroting) ziet u een pas oogstrijpe meloenen van het ras Cézanne F1. Let op de barstjes bij de stelen. Na een drietal dagen zijn deze oogstrijpe meloenen perfect om te consumeren.


Reacties

15 reacties op “Meloenen van eigen bodem smaken beter.”

  1. jannes avatar
    jannes

    Van vorig jaar weet ik dat de planten best groot worden. Als ik ze 60 centimeter uit elkaar zet dan groeien ze over elkaar is dat niet erg?

    1. Jannes, dat ze door elkaar groeien is niet erg, de plantafstand 60×60 is goed. Groetjes Tuinman Peter

      1. jannes avatar
        jannes

        Okee bedankt

  2. Beste Jannes
    ik tikte bij google in (plantafstand van meloenplanten) en vond het antwoord.
    plantafstand 60×60 zodoende kun je zelf uit tellen hoeveel planten er kunnen geplaatst worden.
    m v g.
    fil.

    1. Aan alle meloenaanbidders, het is inderdaad zo dat een zelfgekweekte meloen die kan rijpen aan de plant een ware delicatesse is. Wisten jullie eigenlijk dat je ze zelfs in open lucht kunt kweken. Het is nu de tijd om zaad voor buitenrassen te bestellen. Zaaien half maart, toppen na 3 echte bladeren en buiten planten op een strook van zwarte plastiek vanaf 20 mei, eventueel op een broeistrook van verse paardenmest zoals reeds besproken. Uiteraard uitplanten op de warmste plaats in je tuin, bijna succes gegarandeerd. Ik ben reeds tevreden met 2 vruchten per plant want die zijn fenomenaal lekker. Voor de technische gegevens verder in de teelt zijn die vorig jaar uitvoerig besproken bij ‘watermeloen’ enz. Verder zoeken op deze site, er staat veel over besproken. Groetjes Tuinman Peter.

  3. jannes avatar
    jannes

    ik heb een tunnelkas van 1,30 bij 5 hoeveel meloenplanten kunnen erin

  4. Els Knopper avatar
    Els Knopper

    Excuus dat het nogal lang duurde voor ik dit antwoord geef. Bedankt voor de tips. Ik heb ze opgevolgd en 2 meloentjes geoogst. De geur was heerlijk, maar zacht. Niet doordringend. De smaak was redelijk. Maar vruchtvlees was niet zacht, eerder met een bite.
    Kan ik dat beinvloeden? Geur, smaak, bite?
    groetjes, Els

    1. Hallo,

      Waarschijnlijk is de temperatuur onvoldoende hoog geweest voor de meloen. Wat kunt u daar aan doen in het volgende jaar? Maak een sleuf van 50 diep, 50 breed en zoveel meter lang als de plaatst waar de meloenen komen te staan. Gooi deze sleuf 2 weken voor het poten vol met verse paardenmest. Nu de paardenmest goed nat maken oor er een paar emmers water erop leeg te gooien. Nu de grond er op gooien waardoor er een heuvel ontstaat. Het effect van dit alles is dat de grond gaat broeien en warm wordt, daardoor zullen de meloenenplanten veel beter groeien. Groet Bas

  5. Dag Els, het zat inderdaad niet mee deze zomer voor de meloenen in een tunnel of bak. Is het cavaillon of charentais type? Dan kan je met wet geluk nog wel oogsten. Goed idee om ze op piepschuim te leggen. Het heeft niet echt zin de tweede te verwijderen. Nog laten hangen tot begin oktober en dan, de nachttemperaratuur opvolgen. Gaat de nachttemperatuur dagelijks flink onder de 10 graden dan best oogsten. Dan kan de meloen hopelijk binnenshuis verder rijpen, of misschien is ze dan al rijp….

  6. In een kleine plastic kas (150 x 150 x 180 bxlxh) heb ik dit jaar een meloen gezaaid. Het duurde erg lang voor er een vrucht aan kwam. Nu zitten er 2 aan.
    1 van ca. 12 cm doorsnee en 1 van 6 cm doosnee.
    Is er nog kans dat ze rijpen?
    Hoelang duurt het voor een meloen rijp is?
    Is het verstandiger de 2e te verwijderen om de 1e meer kans te geven?
    Ik vond de temperatuur van de vrucht koud aan mijn hand, ik heb er nu een tempex visbak onder gelegd.
    (Ik ben te laat geweest met zaaien, omdat ik de kas te laat kocht.) Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  7. Marijke avatar
    Marijke

    Wij willen graag meloen kweken in onze serre, tussen onze tomaten maar wel langs de grond, is dit mogelijk ? Want er zijn mensen die zeggen dat dit niet goed is voor de tomaten, we hebben ook druiven in onze serre, onze serre is wel groot 5 meter op 4 meter. Alvast bedankt en groeten, Marijke

  8. Marie Louise avatar
    Marie Louise

    kan je meloen pitten in een bak op je kamer kweken?????

  9. Leo Meylemans avatar
    Leo Meylemans

    Waar is het zaad van oogmeloenen of ogenbeloenen te koop
    waarvoor dank bij voorbaat.

  10. Sandra avatar
    Sandra

    Ik wil graag zelf oogmeloenen in de kas kweken. Weet iemand waar ik de zaden hiervoor kan kopen?
    Met vr. gr.
    Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.