Wat vooraf ging : Meloenen telen | Bestuiven en bevruchting

Vruchtjes die bevrucht zijn zullen na slechts enkele dagen al dikker worden.

Foto 1 : De eerste dagen nadat de bloemetjes uitgebloeid zijn weet je nooit of deze vruchten zullen uitgroeien. Van deze vrucht is nog niet te zien of ze gezet is of niet.

Meloen_gezet_ofniet

Foto 2 : Enkele dagen later worden ze dikker (de vruchten zijn gezet).

Meloen_gezet

Foto 3 : Of zie je dit, de vruchtjes worden bleker, ze worden geel en ze drogen op. Geen goede bevruchting dus.

Meloen_vruchtje_vergeeld

Foto 4 : Het is normaal dat er enkele vruchten in een korte periode zetten, waarna de vruchtzetting een tijdje slecht is en er geen nieuwe vruchten komen. Opgelet : Indien meer dan één vrucht op één zijscheut, dan wordt er één verwijderd.
Drie_meloen_pasgezet

Dikwijls zijn de zijscheuten ook minder groot in die periode.
Als de vruchten wat groter geworden zijn zuller er, in een warme zomer, nog een serie vruchten zetten hogerop in de plant.

Foto 5 : Daarom mag je de planten ten niet toppen. Je brengt de top van de plant, als die de draad bereikt heeft, gewoonweg over de draad en laat ze afhangen. Veel kans dat daar ook nog een paar vruchten zullen zetten als het weer wat meevalt.

Meloen_draad_bereikt


Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  33 reacties aan “Meloenen telen | De vruchtzetting en de uitgroei van de vruchten.”

Reacties (33)
 1. wanneer zijn meloen (cavailloin) rijp om te oogsten , hoe kan ik dat zein

  • de kleur zal veranderen (geel worden)en de meloen zal beginnen lekker ruiken en als laatst komt er een barste rond de steel en dan zijn ze hoogrijp en ideaal op te plukken en onmiddelijk op te eten

   greetz

   piet

 2. hallo
  ik heb over een paar maanden voor de fun een paar meloenpitjes geplant (cavaillon) en nu had ik een mooie plant er kwamen ook kleine meloenen uit maar ik denk dat het het te laat is om grotere cavaillons te verkrijgen en ze staan ook in openlucht en kan ik daar nog iets aan doen om volgend jaar een rijpe vrucht te verkrijgen

 3. ik heb galiameloen pitjes uit de meloen gehaald en dit in een doorzichtig bakkie met gaatjes in de deksel geprikt. En deze pitjes zijn allemaal al uitgekomen. Moet ik perse een kas hebben of kan ik ze ook in de grond stoppen zonder kas? zoja: kan ik ook een kleine kas kopen zoal bij blokker die je op de grond kan zetten? of moet ik echt een kas hebben die ze gebruiken op een plantage?

  Met vriendelijke groeten,
  Narda Rietkerken

  • Alhoewel het soms wel lukt meloenen in open lucht te hebben, bijvoorbeeld deze zomer lukt het hier en daar wel, is het toch de gewoonte meloenen onder beschutting te telen, eventueel een lage kas als je de meloen op de grond laat groeien. Helaas zullen deze jonge plantjes dit jaar niets meer opbrengen. Ze zijn te laat gekiemd. Laat de zaden volgend jaar in april kiemen.

  • Hallo narda,
   Je kunt de plantjes gewoon in de grond stoppen, heb ik ook gedaan in m’n volkstuin, je hoeft geen kas te hebben.
   hoop dat je er wat mee kunt.
   gr Wilma

 4. We zijn nu al 7 augustus en ik merk nu dat er een aantal vruchtjes bevrucht zijn, ze beginnen te zwellen maar zijn nog maar 3 cm groot. Gaan die vruchten nog rijpen of is het al te laat op het seizoen?
  De meloenen staan in de koude bak.

  • Veel zal afhangen van het weer. Het is inderdaad laat op het seizoen. Maar eigenlijk niet te laat. Maar als het weer verder doet zoals het bezig is wordt het een dubbeltje op zijn kant om nog rijpe meloenen te hebben. Met een goede septembermaand lukt het wel.

   • Dank u voor het antwoord. Ze groeien door het koude weer inderdaad niet zo snel, ze zijn nu ongeveer 6 à 7 cm groot.
    Vanaf 25 augustus zou het weer wel eens kunnen omslaan, lees warmer worden.

 5. Hallo, ik teel al een paar jaar meloenen in kas, gaat prima , altijd suiker meloen.
  Heb nu een charentais type groen met donkere strepen .
  ze zijn nu zo groot als 2 tennisballen bij elkaar, en nu komen er barstjes in de onderkant ( kontje ) en komt er wit vocht uit, weet u wat de oorzaak is.
  Wat doe ik verkeerd.
  vriendelijke groet. aagje

  • Liggen de meloentjes op de grond? Het lijkt me een schimmelaantasting. Liggen ze niet op de grond, dan is er waarschijnlijk een bron van vocht in de kas. Een vochtige bodem, bijvoorbeeld. Meloenen krijgen best zeer beperkt water, éénmaal ze aan de groei zijn. Liggen de meloentjes op de grond, dan is het best er iets onder te schuiven, een tegel of een stukje tempexplaat, of …

   • hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag over de scheurtjes in de onderkant van de meloen.
    Ik ga minder water geven.
    Intussen een meloen rijp ze hangen in netjes en deze was los van het steeltje , en hij smaakte heel lekker, en een mooie oranje kleur.
    vriendelijke groet aagje.

 6. In het artikel staat ‘je mag de planten niet toppen’.
  Bij tomaten haalt men in augustus de top, dat wil zeggen het groeipunt uit de plant. De plant is getopt, gekopt, onthoofd als het ware. De plant kan niet meer verder groeien, omdat wat na half augustus bloeit toch geen vruchten meer kan maken. Dat principe van toppen wordt bij meloen n i e t toegepast. De plant gewoon verder laten groeien en niet toppen zorgt voor een betere groei van de plant.
  groeten
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 7. wie kan uitleggen wat toppen is

 8. Veel kan je niet doen, behalve de temperatuur voldoende hoog houden, ik denk dat ze nu wel ieder moment kunnen rijpen, daar ze niet meer verder groeien.

 9. Ik heb galia meloen gekweekt volgens jullie beschrijving. Er zijn een paar vruchten en deze vruchten blijven nu al wekenlang op dezelfde grootte.
  Heb je suggesties? Ze staan in een kas in de grond en zien er verder goed uit.

 10. hallo allemaal
  Waar gaat het toch mis. Sinds eind juni mooie meloen planten, heb zeker al 15-20 vrouwtjes bevrucht (althans dat denk ik), maar nog steeds niets. Doe ik iets verkeerd bij het bevruchten? Het is continu 30 graden in m’n kas dus aan de temperatuur kan het niet liggen, ze krijgen 1 tot 2 keer per dag water. Zien er ook fris uit. Dus denk echt dat ik iets verkkerd doe. Wie kan me helpen? Alvast bedankt

 11. Beste mensen graag een overzichtelijke uiteenzetting voor het telen van watermeloenen in Suriname(Tropisch) en welk soort voor deze streek het meest geschikst is. Misschien ook handig met het veranderde klimaat de data om in te zaien. Ik heb vernomen dat bij gebruik van stalmest(koe-mest) de vruchten een veel zoetere smaak hebben.
  Graag uw reactie.

  Harrold

 12. Goede dag,
  Dit jaar heb ik voor het eerst watermeloen gekweekt met een resultaat van 7 stuks. Wat moet ik nu doen om deze te laten afrijpen. Moet ik ze gewoon laten liggen aan de plant in de glazen serre of mag ik ze telen en op een andere plaats laten afrijpen. Wie weet raad??? Dank Frieda.

 13. Ondanks de handmatige bevruchting lukte het maar niet om vruchten te krijgen. Ze verschrompelden steeds. Heb er daarna niet meer naar om gekeken en de boel maar laten gaan. Gisteren zag ik tot mijn grote verassing dat er toch twee meloentjes maatje sinasappel gegroeid waren. Moet ik nog ergens rekening mee houden zoals water geven of bemesten? De plant staat in een pot.
  Bedankt alvast!

  • Hallo Lotte,
   gewoon de watergifte verder blijven doen, volgens de weersomstandigheden. En nu maar hopen op een mooie augustus en september, zodat je de meloenen nog rijp geraken. We zijn benieuwd!

 14. Beste,

  Dit jaar voor de eerste keer meloenen gekweekt , eigenlijk niet veel aan gedaan , gewoon gezaaid in een pot en als het een redelijke plant was geplant in de serre. De plant heb ik gewoon over de grond laten groeien van de tien planten die ik heb heb ik ongeveer een 30 tal zeer lekkere en grote cavallions geoogst, of nog te oogsten, een nadeel is wel dat jee moet zoeken tussen de bladeren achter de vruchten. mijn vraag nu is of ik meer vruchten had gehad moest ik ze opgebonden hebben

 15. Bij onze planten in de serre komen vrouw.bloemen en ook mannelijke, maar bevruchting, ho maar. Heb zelf ook een handje geholpen, geen resultaat. Nu heb ik de hele boel buiten gezet, misschien dat daar de bijtjes wel weten wat te doen.Of hebben jullie nog een tip??

  • @ t.lavr
   Buite zetten misschien helpen, maar eigenlijk is het beter de meloenen binnen te houden. Want buiten zal de groei te traag zijn. Meloenen houden absoluut van warmte en de teelt in open lucht is heel moeilijk en lukt heel zelden.
   Het is zaak van geduld te hebben en te blijven handmatige bestuiving doen.

   groetjes
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 16. Hallo wie kan mij vertellen of er nog bij gemest moet worden bij het telen van meloenen en hoe heten de mestsoorten die daar bij gebruikt worden.

  Gr Cees

  • Beste Cees,
   Alles hangt natuurlijk af van wat er vooraf al gestrooid werd en hoe de stand van het gewas is. Staan de bladeren mooi groen?
   In principe worden meloenen niet zo veel bijbemest. Als je tenminst vooraf voldoende gestrooid hebt.
   Welke meststoffen en hoeveel heb je gebruikt?
   Staan de bladeren mooi groen?

   Eventueel kan een bijbemesting met een kaliumrijke, oplosbare meststof.
   Doe dit dan zoals uiteengezet in het artikel over tomaten telen bij Herman,
   je vindt info op deze pagina (bij 01/06). Maar slechts een paar keer, meloen heeft veel minder voeding nodig.
   vriendelijke groeten
   Luc

 17. Hallo..bedankt voor uw antwoord op mijn vraag of ik meloenen ook in een grote pot kan kweken (zie bij het vorige artikel).Ik heb het gedaan zoals u heeft geadviseerd. Ik heb de pot daarna wel iets gemulchd met stro..is dat goed? Ook in de (zwarte plastic) pot droogt de grond minder snel uit. Er komen nu steeds meer vruchtjes (vrouwelijke bloemen) en ik heb de natuur al een handje geholpen met de bestuiving. Omdat de plant in een pot groeit neem ik aan dat ik minder meloenen aan een plant kan opkweken als aan een plant in de volle grond. Hoeveel zijn er maximaal mogelijk en hoe doe ik dat? Het is een Charantaismeloen.
  Ik doe de plant overigens wel wat bijmesten met vloeibare biologische mest voor fruit en groentes.
  Bedankt alweer!

  • Beste Lotte,

   eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Ik veronderstel dat je de zijscheuten intopt op twee bladeren?
   Dan laat je één vrucht per zijscheut. Als dat al nodig is, want als je twee gezette vruchten per zijscheut hebt, dan heb je wel heel veel geluk. Reken er niet op dat ieder vruchtje een meloen wordt. Sommige zullen snel geel worden en afvallen. Andere zullen beginnen zwellen, dat is een teken dat de zetting wel gelukt is.
   De plant regelt min of meer zichzelf en zal na een aantal vruchten geen nieuwe meer aanmaken. Waarschijnlijk heb je dan 4-7 vruchten per plant, afhankelijk van de uiteindelijke grootte van de meloenen. Hoe groter de meloenen, hoe minder vruchten per plant.
   vriendelijke groeten
   Luc Dedeene
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 18. Wij hebben in onze tuin een grote serre staan. Vorig jaar heb ik zonder succes geprobeerd om watermeloenen te kweken. Nu zoek ik via het net wat info op, maar voor mij is dit echt chinees wat hier staat. Intoppen van twee echte bladeren? Wat zijn echte bladeren? Kan je mij wat meer info geven op het niveau van een leek?

  Met vriendelijke groet, Mariska D’hulster

  • beste mariska

   kijk eens bij google
   tik meloenenteelt en dan zie je op de eerste regel
   meloenen van eigen bodem smaken beter ( het is van groenteninfo) aanklikken en lezen maar.
   mvg fil
   8/05/09
   17.12

  • Dag Mariska,
   Als het om watermeloenen gaat dan is dit artikel waarschijnlijk nuttig voor u

   http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/watermeloenen-kweken/

   Dan ben je meteen van het probleem van ” toppen op twee echte bladeren af” , want dit is bij watermeloenen niet nodig.
   Om even het chinees te vertalen 🙂 : twee echte bladeren betekent : dit zijn de eerste twee bladeren boven de kiemblaadjes. De kiemblaadjes zijn bij de komkommerachtigen ovaal met een gave bladrand, de echte bladeren hebben een andere vorm en hebben een getande bladrand. Iedere plant vormt eerst twee kiemblaadjes vooraleer over te gaan naar “echte” bladeren, het zijn deze die dan de karakteristieke vorm hebben van de betreffende plant.
   vriendelijke groeten
   Luc
   http://groenten.boek.plantaardig.com

  • Bedankt voor alle info. Hopelijk dit jaar kanjers van meloenen.
   groetjes Mariska

 19. ik kweek sinds een paar jaar met succes meloenen
  ik doe het zo
  als de plant 4 echte bladeren heeft de top
  uitnijpen
  als de scheuten 4 echte bladeren heeft terug snoeien
  tot 2 bladeren
  en zo altijd maar verder er komen zeer veel meloenen aan
  de deur staat altijd open en geeft blijkbaar
  genoeg insecten om te bevruchten

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)