Meloenen zijn rijp als ze een sterk aroma afgeven. Als je ’s morgens de kas binnenkomt dan hoef je niet te twijfelen of er eentje rijp is. De heerlijke geur overvalt je. Dan rest er enkel nog op zoek te gaan naar de vruchten die een barstje rond de vruchtsteel vertonen. Om te vermijden dat het vruchtsteeltje loslaat en de vrucht op de grond valt, oogst u best de vruchten in dit stadium.

De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen. Wikkel een meloen die rijp is bij de bewaring in aluminiumfolie. Zo behoudt hij zijn geur en smaak. En voorkomt u dat andere etenswaren naar meloen ruiken.
Alhoewel, een zelf gekweekte vrucht van een meloen in de huiskamer, dat is toch een uniek parfum die zich het hele huis door verspreidt.
Oogst de meloenen ook niet vroeger dan het stadium van het ‘kleine barstje’. De smaak zal dan absoluut niet zoet zijn.
Trouwens, is het u al opgevallen dat meloenen uit het buitenland weinig geur afgeven. En dat er geen barstje rond de steel te zien is? Deze worden immers in groen stadium geoogst. Hier kunnen we, jammer genoeg, wel spreken van nagerijpte meloenen. Het kan ook niet anders, want rijp geoogst worden zijn ze niet lang genoeg te bewaren om het transport te overleven.
Op de foto (klik voor vergroting)
Meloenen van het Charentais type. Pas geoogst in de kas. Oogstrijp. Let op de barstjes rond de steel. Binnen twee tot drie dagen zijn deze meloenen eetrijp behoren tot de smakelijkste die u ooit gegeten hebt!

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  37 reacties aan “Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?”

Reacties (36) Pingbacks (1)
 1. Ik heb drie meloennen die zijn rond de twee meter hoog nu ga ik ze laten naar beneden gaan ,ik heb al enkele meloenen van 3 cm dik zo rond welke tijd zijn die ongeveer rijp ,ik ga van 01 augustus voor twee weken weg maar mijn vrouw is nog thuis dan kan ik dat haar goed uitleggen

 2. Oké bedankt voor de tip

 3. ik had vorig jaar een galia meloenplant staan en ik wil het dit jaar weer proberen. alleen ik weet niet goed op welk moment ik ze moet oogsten vorig jaar oogste ik ze toen ze geel waren en liet ze nog 2 dagen narijpen maar ze begonnen al snel te rimpelen hoe kan dat?

 4. Ik ga dit jaar 3 meloenen zetten, zaadvaste rassen : Minnesota midget, Collective farm women en de Jenny Lind. Deze komen alle 3 naast elkaar, dus neem ik aan dat ze geen zuivere zaden zullen geven nadien….
  maar het zijn alle 3 kleine vroege rassen, dus zou dat erg zijn…..en zou ik die zaden dan evengoed kunnen gebruiken?

  • Annemiek, je zou die zaden zeer zeker kunnen gebruiken, alleen heb je dan een nieuwe soort gekweekt met andere eigenschappen. Deze nieuwe soort is per definitie niet slecht, alleen anders. Groetjes Tuinman Peter

 5. ik heb een vraagje
  ik heb een meloenplantje aangekocht en wil die in de serre planten naast welke planten gaat dat goed en naast welke is geen goede combinatie
  dank je wel

  • De plaats ‘naast’ lijkt mij geen probleem.
   Voorzie wel de meest zonnige plaats.
   En wees vooral in het begin voorzichtig met water geven. Niet te veel in één keer. Niet te nat. En niet te koud.

  • op de website van de welkoop staat een lijst van goeie buren. Misschien staat daar ook iets over meloenen denk het wel.

  • mais is een goede buurman veder weet ik het ook niet mais is alleen een beetje moeilijk in de kast ik heb geen echte moeilijke buren gezien.

 6. Dank u Koos, ook in naam van de vele lezers die hier regelmatig hun ervaringen delen.
  groeten,
  Luc

 7. Hallo,
  ik bezoek deze site voor de eerste keer en vind een geweldige hoeveelheid nuttige en vooral in de praktijk goed bruikbare adviezen !!

  gr, tot de volgende keer

 8. hallo

  ik ben voor fotografie op zoek naar de ananasmeloen!
  Kan iemand mij hier aan helpen of weet iemand waar deze te halen is.

  groeten marcel
  fotostudio visions
  marcel@visions.nl

 9. Ik ben van plan om meloenzaden in de grond te stoppen.. het is echter al half juni, heeft dit nog zin om er dit jaar mee te beginnen?

  En gaat de meloenplant (galia) meerdere jaren mee, m.a.w. is deze wintervast?

 10. kan iemand me zeggen hoever de meloenplanten van elkaar moeten staan
  ik heb nu 12 planten gekweekt van het ras charantais
  kan ik ook zaad winnen uit de meloenen ?

  • de meloen hetzelfdeplanten als de pompoen. ik laat ze gewoon kruipen,ben wel woonachtig in frankrijk, de zaadjes kun je laten drogen en opnieuw planten. rijp zijn ze wanneer dat als je er aan draait ze loslaten. veel succes

  • Beste Guido

   Rechtstaand in de kas is de afstand 80 x 50, plat op de grond geteeld is de afstand 150 x 50.
   Veel succes gewenst met de meloenenteelt!

 11. ik heb vorig jaar toch iets geks mee gemaakt ik had ogen meloen, cumcumis meloen of zoiets. en galia meloen en ze hebben het gwn overleefd zonder kas in de vollegrond 😮 en ik woon gwn in nederland

 12. ik heb een beetje hulp nodig ik moet voor natuurwetenschappen een fruitsoort hebben uit een ander land ik koos voor de watermeloen maar van wel land is dat afkomstig en vanwaar de naam watermeloen en in welke periode van het jaar word het gezaait of gepland en wanneer word het geoogst
  Alvast bedankt voor uw antwoorden en tijd bedankt

  • Beste lisa.
   tik eens in bij google watermeloen en ge zult vinden wat je zoekt.
   met vriendelijke groeten .

   fil.

   • hallo lisa de tweede link is misschien de beste.
    watermeloen kweken van groenteninfo .je kijkt maar eens rond.
    m v g .

    fil.

 13. Hierbij de foto’s die Frieda opstuurde, wat een prachtig resultaat! Zoveel meloenen op één plant op een kleine oppervlakte! Nog nooit gezien!
  De derde foto zijn de meloenen uit open lucht denk ik?
  Heb je ook een foto waarop te zien is hoe je dat plastiek kapje kan zien?
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/watermeloen.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Charentais.jpg[/img]
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/Charentais1.jpg[/img]

 14. Beste,
  De meloen charentais kweek ik al jaren buiten maar dan met een plastiek dakje boven de plant(zie foto). Binnen in de glasserre geeft hij het beste resultaat. Volgens mij is dit de beste soort die er bestaat weinig problemen mee. Ik zaai deze zelf met eigen gewonnen zaaigoed.
  De ananasmeloen is ook goed maar geeft voor mij niet genoeg vruchten.
  De watermeloen heeft mij dit jaar 5 grote vruchten opgebracht en zijn van zeer goede kwaliteit.

 15. Hallo,
  ik teel nu al enkele jaren meloen (ananas, charentais of honingmeloenen) in de broeibak met wisselend succes. Het probleem is dat omstreeks deze tijd de planten, net als er kleine of nog onrijpe meloenen aan de plant zitten, de plant begint te verwelken en vervolgens dood gaat, met als gevolg onrijpe vruchten. Dit komt bij alle soorten voor, maar niet bij alle planten.
  Weet iemand de oorzaak?
  Grtn.
  Joost

  • @Joost
   De symptomen die je beschrijft en de omstandigheden zijn typisch voor Fusarium. Deze vaatbundelziekte doet de plant op een paar dagen verwelken en dit als de plant in volle wasdom is. Dit wordt een probleem na een paar jaar meloenen telen op dezelfde plaats.
   oplossingen
   – broeibak verplaatsen
   – soorten met fusariumresistentie, o.a. bij http://www.vlaamszaadhuis.com, met grote kans op slagen
   – helemaal zekerheid heb je met geënte meloenenplanten.

  • Bedankt, was al bang voor zoiets.Heb toch om het jaar vruchtwisseling in de broeibak toegepast en in de kas kreeg ik het bij een plant al in het 2e jaar (netmeloen).
   Gaat al dus vrij snel deze aaantasting. Entplanten afhalen in België is niet doenlijk, weet iemand een adres in de buurt van Amsterdam?

 16. Hallo,

  ik heb nu 1 gezet vruchtje op mijn meloenplant. 🙂
  Hoelang duurt het ongeveer in weken wanneer ik het zal kunnen oogsten?

  Grtjs Matti

 17. Ik heb een gele honingmeloen gekocht in de supermarkt. Met het idee om eerst te proeven voordat ik de zaadjes ga planten. Hoe lang is de periode voordat de meloen rijp is.
  Groetjes kristel

 18. Bedankt voor uw antwoord. Ze beginnen inderdaad geel te verkleuren en ik heb er een geplukt, zeker ook ter ere van de verjaardag van mijn zoon. De andere laat ik nog even hangen. Wat ruiken ze lekker. Als ze toch ook zo zouden smaken..hmmm. Bestaan er ook binnen de Charentais diverse rassen? Kan ik van deze meloen het zaad bewaren voor een volgende keer?

 19. Hallo Lotte

  als er geen barstje komt, dan zou er wel een aanloop naar geelverkleuring moeten zijn. Dan mogen ze ook wel af.
  Als de meloenen nog groen zijn en geen bartstje vertonen, laat ze dan hangen.

 20. Hallo, Mijn twee Charentaismeloentjes uit pot zijn nu pas zo groot als een sinasappel. Op dit moment geuren ze heerlijk, maar ik zie geen barstje om de steel. Moet ik toch nog wachten of kan ik ze afhalen totadt dit barstje komt?
  Bedankt en ik hoop dat iemand tijdig reageert.

 21. Hoe lang duurt het voordat deze rijp zijn? Ze zijn nu zo groot als een sinasappel.
  Bedankt voor uw antwoord.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)