In mijn artikel over de teelt van courgettes staat ergens

Maar wist je dat je van courgettes ook de bloemen kan gebruiken? De vrouwelijke courgettebloemen zijn voor  velen  een echte delicatesse. Op www.courgettefleur.nl vind je heel wat recepten

Vandaag komt hetzelfde innovatieve bedrijf in de pers met het bericht dat ze vanaf nu ook de mannelijke courgettebloemen op de markt brengen. De Courgette Fioretta (zo heet het nieuwe product)  is een bloem met daaraan alleen een klein steeltje. Deze bloem wordt al jaren in Italië en Frankrijk gebruikt om te frituren. Volgens de website Dolcevia.com zijn het net deze bloemen die er de echte delicatesse zijn : “Fiori di zucca fritti”.
De vrouwelijke bloemen worden bij de zuiderburen beschouwd als net iets minderwaardig en enkel te gebruiken in geval van nood om te frituren. De vrouwelijke courgettebloemen zijn wel veelzijdiger toepasbaar, zoals in een pasta met courgettebloemen, (zoals beschreven op de website Cucina del Sole) of of als gevulde bloem, waarvan je het recept kan vinden op www.courgettefleur.nl.

Artikels op deze site
Courgette kweken
Bevruchting en bestuiving bij courgettes

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Mannelijke courgettebloemen zijn de echte delicatesse.”

Reacties (2)
 1. De mannelijke bloemen de echte delicatesse? Nee, toch niet… Volgens een Italiaanse ingewijde worden de mannelijke bloemen vooral gecommercialiseerd, omdat het veel economischer is om de vrouwelijke tot vruchten te laten uitgroeien, en de mannelijke als ‘delicatesse’ te verkopen.
  Een Italiaan met genoeg zucchini’s in zijn/haar tuin zal wanneer er bloemen noodzakelijk zijn voor de bereiding toch liefst vrouwelijke kiezen… Maar in de winkel zijn die er minder vaak te vinden.

 2. Hallo Groentenkenners,

  Kunnen de mannelijke bloemen in de koelkast worden bewaard om op een later tijdstip nog gebruik te maken van het stuifmeel?

  Bij mijn 4 planten komen de mannetjes en de vrouwtjes bloemen steeds afwisselend op……

  Groet;

  Guus

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)