Klik op de foto om op ware grootte te zien

koolwitje-kooluil-rupsen Begin augustus werd er broccoli gezaaid, die dankzij het warme weer bij het zaaien, een week later (!) in perspotten kon verspeend worden. Na vijftien augustus kon deze zeer late teelt van broccoli al geplant worden. Het blijft hoe dan ook afwachten of er nog voldoende productie van deze teelt komt. Vroege vorst in november kan hier misschien spelbreker spelen. Het is nu eind september, maar de rupsen zijn er nog. Na een eerste invasie begin september waren ze er gisteren terug. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. Ingrijpen is hier wel degelijk nodig, anders blijft er niet veel meer over. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel beriekt. Een snelwerkend middel zonder nawerking kan hier op milieuvriendelijke en snelle wijze deze teelt redden. Ook bacteriepreparaten zijn veel gebruikt. Lees een artikel hierover.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Late herfstteelt van broccoli geplaagd door rupsen”

Reacties (2)
 1. Hallo Piet, die teelt is uiteindelijk meegevallen, maar met veel geluk. Het is lang geleden, maar ik vond het terug in het artikel http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/wat-met-de-bodembedekking-na-een-tweejarige-teelt-van-aardbeien/
  Dit dank zijn de zeer zacht oktobermaand.
  Later dan 20 juli zou ik broccoli niet zaaien en ook dan is er al een klein risico aan.

 2. Hoe is die teelt afgelopen qua koolvorming.
  Ik heb er gisteren nog gezaaid 8/7/2012 en vind dit al laat.
  Ik geef wel de voorkeur aan late herstteelt aangezien ik minder last ondervindt van koolvlieg bij die late teelt, net zoals bij de winterbloemkolen. De rupsen neem ik erwel bij, die zijn makelijker te bestrijden dan de koolvlieg.
  Trouwens nog een vraagje over de koolkraag, na uitplanten direct koolkraag maar kan het niet zijn dat de koolvlieg reeds in de plantenbak haar eitjes legt.

  groeten

  Piet

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)