Uit Trends

MANAGERS MET GROENE VINGERS

“Als ik met mijn handen in de aarde zit, ben ik zielsgelukkig”

Behalve dat ze succesvolle managers zijn, hebben Karel Van Miert, Jean-Louis Duplat, Georges Jacobs en Xavier Kegels één ding met elkaar gemeen: in het weekend ruilen ze hun maatpak voor snoeischaar en hark.

Een augustusavond in het Vlaams-Brabantse Beersel. Karel Van Miert blikt tevreden rond in zijn tuin. De voormalige voorzitter van de SP, ex-EU-commissaris en bestuurder van Philips, De Persgroep en Anglo American heeft daar ook reden toe: hij heeft een grote, oude Brabantse boomgaard met een 200-tal hoogstammen en een aanzienlijke moestuin, met onder meer bonen, wortelen, selder, erwten, tomaten, aardappelen en pompoenen.

“We hebben vijftig soorten appels, zo’n twintig soorten peren, een zestigtal varianten van tomaten en zowat veertig soorten pompoenen. Een groot deel ervan was hier al, maar ik heb ze ook aangevuld met hulp van de Nationale Boomgaardstichting in Limburg. Tuinieren is een passie, dus doe ik er heel veel voor. Ik slaag er sinds enige tijd in om de weekends vrij te houden en die spendeer ik voor een groot deel in de tuin. Het meeste werk doe ik zelf. Het is de beste manier om een goed evenwicht te bewaren. Het helse ritme, de stress en de zorgen vergeet je makkelijk. Het is vermoeiend, maar het is een deugddoende vermoeidheid. Los van het feit dat je het hele jaar door ook nog eens gezonde groenten en vruchten eet.”

Van Miert stopte op veertienjarige leeftijd met zijn studies om op de boerderij van zijn vader te werken, maar na drie jaar pikte hij toch weer de schoolboeken op. “Veel toekomst zat er niet meer in het kleine landbouwbedrijf, maar ik heb er wel een liefde voor het buitenleven en tuinieren opgepikt. Alleen toen ik voorzitter van de SP was, had ik er absoluut geen tijd voor. Ik heb momenteel de handen vol met het snoeien van de appelbomen. De oogst is bestemd voor vrienden en familie: zij zijn de eerste slachtoffers van mijn tuinierpassie (lacht). Er zijn al restaurants geweest die me vroegen om tomaten te leveren, maar dat doe ik niet.”

Lees het volledige artikel, met de verhalen van de andere drie managers in het artikel inTrends.be

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Karel Van Miert teelt zestig soorten tomaten”

Reacties (5)
 1. kan iemand mij zoveel mogelijk tomaten soorten sturen/ reageren? ik heb dit namenlijk nodig voor een verslag. bij voorbaat dank!
  m.v.g bernard de graaf

 2. Hoe hoog kan een cherokee tomatenplant worden?
  Vriendelijke groet, Peggy

  • De hoogte is onbeperkt in theorie. Maar wel beperkt door de groeiplaats, kleiner in open lucht. En beperkt door ons klimaat. En beperkt door de rijpingstijd. Het heeft geen zin de plant te hoog te laten worden, aangezien de bloemen dan ook niet meer voldoende kunnen uitgroeien. Kortom in open lucht een 1 tot maximaal 1,5 m. In de kas kan dat wel 2,5 m worden bij de ideale omstandigheden en lang latern doorgaan met bloei.

 3. Bij vreeken hebben ze de cherokee chocolate tomaat.

  Groeten.

 4. waar kan ik zaad vinden van cherokee chocolatete
  tomaten dank bij voorbaat

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)