Nick Trachet van Brusselnieuws.be heeft het deze week in “culinair ontdekt” over kardoen. Een boeiend geschreven artikel dat u wat inzicht heeft in de culinaire mogelijkheden en interessante achtergrondinformatie aanreikt. Ook zijn interpretatie van vergeten groente die hij formuleert vind ik wel grappig, en zeker het overpeinzen waard.

….Dan zijn er nog al die groenten die met recht en reden zijn vergeten. Het is niet omdat iets eetbaar is, dat het ook nog lekker is. De tuinbouwers in ons landje hebben echt álles wat maar kon groeien, ooit uitgeprobeerd. Weet u dat men vroeger cichorei at? Uit armoede natuurlijk. Ondertussen is cichorei zelfs uit de koffie verdwenen. Koopt iemand nog bitterpee? Nee toch. Rutabaga is nog zo’n woord dat de overlevenden van de Tweede Wereldoorlog met afschuw vervult. En ten slotte zijn er gewassen die zo duur om te kweken zijn, dat hun rentabiliteit in het gedrang komt. Met de asperge lukt het nog net, en de Hoeilaartse kasdruiven overleven op pure nostalgie. citaat uit brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair ontdekt: Kardoen

 

Misschien was kardoen vroeger toch wat meer geteeld, want in het oude tuinbouwhandboek van mijn vader stond de volledige teeltbeschrijving van Kardoen tussen alle andere groenten.
Je kan deze oude teeltbeschrijving van Denis Van Dijck in zijn boek “groenteteelt in open lucht” uit 1954  lezen in het artikel
Kardoen, de eeuwige onbekende

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)