Ieder jaar in het begin van de teelt worden hier en daar ‘krulkoppen’ bij tomaat gesignaleerd. Krulkoppen zijn een signaal dat de plant heel wat energie over heeft en het gaat ook wel vanzelf weer over. Het verschijnsel is zichtbaar bij planten die al een week of drie geplant zijn, maar die nog weinig vruchten dragen. Toch is het interessant om even na te gaan wat de oorzaken zijn, want veel liefhebbers stellen vragen hierover.

 

Wat is het?
De hoofdnerf van de bladeren in de kop van de plant krult naar beneden en naar binnen toe, als een varkensstaartje. ’s Avonds is dit verschijnsel zeer frequent. ’s Morgens is het blad dikwijls min of meer recht, of in ieder geval veel minder gekruld.
Wat is de oorzaak?
Als de bladeren zich ‘s morgens wat ontkrullen is het probleem veel minder groot. Want dit betekent dat de plant overdag wel heel wat bouwstoffen (= assimilaten (suikers, zetmeel van de fotosynthese) aangemaakt heeft, maar die ’s nachts opnieuw kon gebruiken (=ademhaling, verbranding) voor de groei van bladeren, vruchten en wortels.
Blijven de bladeren ook ’s morgens zo sterk gekruld? Dan is dit een signaal dat de plant wel zeer veel reservestoffen aangemaakt heeft. De aanmaak van bouwstoffen door de fotosynthese is veel groter dan het verbruik ervan. Door het teveel aan fotosyntheseproducten die niet kunnen getransporteerd worden (zetmeel, suikers) krult het blad. Het verschijnsel gaat dan ook dikwijls samen met een donkere kleur (na de middag)van de bladeren, ’s ochtends zijn de bladeren dan weer bleker. De bladeren zijn ook korter dan we gewoon zijn.
Wat kan je er aan doen?
Korte en donkere bladeren zijn kenmerken die je ook ziet bij planten die heel veel zonlicht ontvangen.
– Een eerste maatregel om het ontstaan van krulkoppen wat in de perken te houden is ervoor te zorgen dat de planten tijdelijk wat afgeschermd worden voor de zon. Doe dit enkel indien het probleem te groot wordt.
– Ook kan het zijn dat de planten wat meer water kunnen gebruiken, dit zal immers het verbruik van de aangemaakte bouwstoffen stimuleren.
– Is er veel zon overdag en lage temperaturen ’s nachts dan zal de plant ’s nachts weinig bouwstoffen kunnen omzetten, met opnieuw een overschot tot gevolg.
– Krulkoppen komen frequenter voor bij sterk groeiende rassen.
– Krulkoppen zijn enkel waar te nemen de eerste weken van de teelt. Eénmaal de plant beladen is met twee tot drie trossen tomaten zal het verschijnsel vanzelf overgaan. Dan heeft de plant immers veel meer energie nodig voor de uitgroei van de vruchten.

Tot slot nog dit : je moet er ook niet teveel aandacht besteden aan dit verschijnsel. Want alles wat je doet om krulkoppen te vermijden zijn ook maatregelen die de groei afremmen. Neem enkel in extreme situaties maatregelen. Het verschijnsel gaat hoe dan ook over. Het enige wat overblijft zijn enkele bladeren aan de plant hebt die een ietwat ‘verfomfaaidd’ uitzicht hebben.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  18 reacties aan “Gekrulde bladeren in de kop van de tomatenplant : krulkoppen.”

Reacties (15) Pingbacks (3)
 1. Blad plukken vermindert het krullen.
  Tot de eerste tros 3 volwassen bladeren aanhouden.
  Elke week 2 of 3 bladeren eraf halen.
  Iedere tros heeft ongeveer 2 bladeren nodig.
  Alleen volwassen bladeren tellen.
  Succes.

 2. Enkele van mijn planten (in serre) hebben heel erg gekrulde bladeren. Kan u bevestigen dat het krultoppen zijn? Ik zou graag ziektes uitsluiten. mvg Kim

 3. Mijn tomaten planten in de kas doet het uitstekend een nadeel is te constateren dat alleen de onderste trossen groot en rijp worden terwijl alle trossen daarboven Zeer klein blijven en uitsterven terwijl ze voldoend voeding en water krijgen zou u mij kunnen vertellen wat ik verkeerd doe bvb henk

  • Als er onderaan veel en grote tomaten hangen, dan kan het zijn dat de plant energie tekort komt om de hogere trossen goede te doen uitgroeien. Daarom wordt in de Groente en Fruit Encyclopedie ‘trossnoei’ aanbevolen en met name bij de teelt van grootvruchtige tomaten

 4. Mijn planten hebben het gekregen na het verpotten,steken nu eerste bloemknop.
  kan het iets anders zijn (ziekte of schimels),hoe dit met zekerhied bepalen

 5. ik heb 100 tomatenplanten staan ik heb ook bij sommige planten last(?) van krul staan in beugel serrre dus bij regen water loopt af aan zijkant planten aan zijkant krijgen te veel water en zijn veel ten achter tegenove andere planten .ik denk iedeen denkt tomaat moet water hebben maar zeker nie te veel

 6. Ik heb last van krullende bladeren bij de tomaten ze hebben het alemaal enkel 2 planten hebben er geen last van maar zijn van een andere soort.
  Wat is hier de oorzaak van en wat kan je er aan doen ?
  Met vriendelijke groeten
  Stefan
  Update : de foto’s werden toegevoegd nadat ze opgezonden werden naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  • Beste Stefaan
   Krullen van de bladeren kan diverse verschijningsvormen en oorzaken hebben. Daarom deze vragen vooraleer verder te gaan :
   welke bladeren krullen? In de kop, de onderste bladeren of misschien wel alle bladeren. Rollen ze sigaarvormig op?
   Een digitale foto mag je opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com

   met vriendelijke groeten
   Luc Dedeene
   http://groenten-boek.plantaardig.com

  • Dag Stefaan
   bedankt voor de uitleg en de foto’s die u toestuurde naar lezersbijdrage@plantaardig.com (zie hogerop)
   De foto’s maken plots heel veel duidelijk. Ik ben er bijna zeker van dat we hier te maken hebben met tomatenzaden die verkocht worden onder de naam Coeur de Boeuf. Er zijn heel veel types Coeur de Boeuf in omloop. Verleden jaar kocht ik een zakje Coeur de Boeuf van Aveve zaden en kreeg identiek hetzelfde beeld : een plant met krullende bladeren en geelverkleuring van het blad. Maar met toch een mooie opbrengst.
   U kunt een foto daarvan bekijken in dit artikel
   http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-rassen-kiezen-f1-hybriden-2008/
   U merkt, enkel het ras CdB vertoont dit verschijnsel, alle andere rassen helemaal niet.
   Dus kan ik niets anders besluiten dat deze soort Coeur de Boeuf wel heel gevoelig is voor krullend blad en vergeling. Want dit jaar heb ik een andere herkomst van CdB staan die dit in veel mindere mate vertoont. Dus, zoals u ook schrijft, de twee planten van het andere ras hebben het niet. Vorig jaar gaven al mijn andere rassen perfecte vruchten en bladeren. Een raseigenschap is dus mijn enige conclusie, waar in dit geval dus weinig aan te doen valt. Gelukkig valt de opbrengst toch wel mee.
   Kan je bevestigen dat het om de hoger aangehaalde herkomst van de tomaten gaat?
   vriendelijke groeten
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

  • beste Stefan ik denk dat ze niet genoeg water krijgen en daardoor van die krullen en geleblaadjes groeien.Ik heb zelf ook tomatenplanten die wel zulke gelevlekken vertonen maar wat ik doe is dat ik die stengel met gele verschijnselen afsnijdt.Tomaten planten zijn heel anders je moet iedere dag ernaar controleren, vooral als ze het niet zo prima doen, want als je te laat bent dan gaan ze dood,dus optijd water geven,kijken naar ziektes zoals mijten en witte schimmels en vooral de rups(groene) want als je deze beestje op je plant hebt eet hij heel jou plant op.groetjes Ron….

  • Beste Ron,

   De tomaten krijgen elke dag water.
   Het is gewoon zoals hier boven vermeld wordt een slechte variëteit van het zaad nl.Coeur de Boeuf van Aveve.

   Groeten Stefan

 7. IK kweek zelf ook tomaten maar wat het probleem bij mij is dat ik ze niet in de volle zon kweek en daardoor veel gele, rotte takjes moet afsnijden maar ze doen het toch wel want er komen steeds weer nieuwe bij, dat is toch niet zo erg of wel?
  Ik heb niet zoveel ruimte voor die plantjes maar ze doen het ook weer niet zo slecht. Ik heb al 143 tomaten geoogst ben tevreden, en ben met een nieuw plan bezig om 2 tomaten plantjes in 1 pot te doen is dat volgens u een heel goed positief idee graag reactie …groetjes Ron

  • Dag Ron,
   tomaten houden toch wel van zon. De hele dag in de schaduw telen is niet aan te raden.
   Twee planten in één pot is mogelijk, maar dan zal je meer voeding en water moeten toedienen. Als het dan grote planten zijn wordt het misschien te veel en te dikwijls water geven.

   vriendelijke groeten
   Luc

 8. Bedankt voor het geruststellende bericht, ik heb op dit moment in mijn kas 7 tomatenplanten die allemaal krulkoppen hebben; het betreft vleestomaten F1, moneymaker en kerstomaten. Ze groeien wel zeer snel op dit moment en zijn nu bezig met de tweede bloemtros; ze zijn pakweg 40 cm hoog nu.
  Groet,
  Erwin

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)