Door de droogte liggen de zaaiactiviteiten wel een beetje stil. Je kan nog  erwten zaaien, maar stel het niet lang meer uit. Erwten doen het niet zo goed in het zomerseizoen en worden ook gevoeliger voor bladluizen en meeldauw. Zaaien dus, die erwten. Maar… wat met die droogte?

Hierbij enkele tips, aangepast aan deze uitzonderlijk droge omstandigheden.
 Als je nu gewoon erwten zaait in de grond, zullen die heel wat tijd nodig hebben om te kiemen. Ze komen wel, maar pas als er een buitje gevallen is, en dat zit er niet meteen aan te komen volgens het weerbericht. Dat kan dus nog lang duren, en dan is het ideale seizoen voor erwten stilaan voorbij.

Als je de peultjes snel boven wil, dan moet je ze vochtig houden. En dat betekent, met dit weer, alle dagen water geven. Constante zorg.

Je kan de periode van verzorging vijf dagen inkorten door de erwten voor te kiemen. Dan zijn ze snel boven en kan je het water geven  afbouwen.

Leg de erwten in een laagje water, dat halfweg de hoogte van de erwten komt. Je zal zeker de eerste twee dagen wat water moeten bijvullen, want ze zuipen nogal wat in het begin. Na 3-4 dagen is een wortelje van één centimeter zichtbaar. Tijd om te zaaien nu. Trek een geultje van 2-3 cm diep en giet dit vol met water. Verdeel daar in de zaden. En dek af met grond.

Vanaf nu hou je het zaaibed gewoon vochtig -maar niet (te) nat-tot ze allemaal gekiemd zijn.

Dit was dus een speciale tekst over erwten zaaien in droog weer. Je kan alles lezen, met stap-voor-stap foto’s, over erwten in dit artikel :
Erwten kweken is doodeenvoudig 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Erwten zaaien : niet uitstellen.”

Reacties (1)
  1. Dag, even een vraag,
    Hier in het noorden is het een slecht bonen /erwten jaar.
    Veel tuinders hebben voor de 2e keer gezaaid, veel te koud en nattig. Er zit haast wel 3 weken verschil met vorig jaar, betekent dit dat ik met zaaien ook wel langer kan door gaan( langste dag geweest) ??? Groet Hennie

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)