Klik op de foto’s voor een vergrote weergave

Wie al eind mei, begin juni boontjes wil oogsten kan vanaf nu tot einde maart zaaien in potjes, drie zaadjes per pot. Zorg wel voor een omgeving waar het tijdens de kieming niet onder de 10°C gaat. En het overdag makkelijk 15°C wordt. Eenmaal de plantjes gekiemd kunnen ze wel wat meer koude verdragen, indien ze overdag maar warm genoeg staan (koude kas). Vanaf begin april kan je deze plantjes planten in een onverwarmde kas. Laat ongeveer 50 cm tussen de rijen en plant in de rij om de 30 cm een potje. De plantjes moeten dan al een tweetal echte blaadjes hebben en de potkluit moet al doorworteld zijn.
Komt er in april een periode met koude nachten, dek dan de plantjes af met een vliesdoek. Bonenplantjes kunnen nu eenmaal geen vorst verdragen.

Als alles goed gaat heb je einde mei een mooi bonengewas in de kas en kan de oogst starten.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  8 reacties aan “De allervroegste teelt van boontjes”

Reacties (8)
 1. Henk, denk eens aan bonenvlieg,meestal de grote boosdoener, insecticide in granulaatvorm toepassen bij het zaaien, zal waarschijnlijk het probleem oplossen

 2. Beste .

  ik heb nooit bonen voorgezaaid in potjes (uitzonderlijk vorig jaar ) vroeg gezaaid en vroeg uitgeplant….ik heb nooit zoveel zwarte luis gehad als vorig jaar daarom zaai ik ook geen boontjes meer voor in potjes.
  dat was me wel te veel al dat werk en dan die luis.
  dat is me wel wat tegen gevallen.
  dit moest ik toch even laten weten.
  m v g.
  fil.

 3. wie kan mij helpen met de oplossing van mijn boontjesprobleem.
  Het lukt mij ook dit jaar niet om staakbonen en normale boontjes geteeld te krijgen. Zelfs voorkiemen van deze twee soorten lukt niet, ik heb al gedacht aan vogels, slakken en daar mijn maatregelen op genomen. Toch komt het niet goed, wat is de oplossing heb ik misschien een ziekte in de grond of aaltjes of iets dergelijks. Graag een reactie

  • het voor zaaien gaat heel goed als je in vermiculite zaai on geveer 7cm in een bakje / kistje boontjes er op aan vullen tot je de boontjes niet meer ziet water er over sproeien binnen een week [ bij normaal weer ]komen ze boven

 4. hallo,

  heeft er iemand ervaring met de kweek van kousebandboon?
  mvgr.jan

  • heb vorig jaar voor de 1ste keer kousenband gezet en ging vrij goed,nu heb ik ze vandaag wederom gezet,in de broeikas zonder verwarming in de grond stoppen met een lange stok erbij zodat ze omhoog kunnen klimmen en dan is het zaak om ze in de gaten te houden,kousenband behoren dunnen lange speciebonen te zijn.Succes.

 5. Rene,
  waarschijnlijk heb jij, zoals zoveel moestuinders dit jaar, te maken met spint op de bonen. Eerst wat gele puntjes, dan meer vergeling, en dan bruine bladeren, zijn inderdaad de verschillende stadia van spintaantasting.
  Het warme, droge weer heeft dit jaar voor extra druk gezorgd van spint op vele soorten planten. Regelmatig de planten nat maken zou de spint moeten onderdrukken. Als de plantjes echter nog jong zijn, en er inderdaad al bruin blad is, zoals jij omschrijft, dan kan het zijn dat het nat maken van de jonge plantjes niet meer zal volstaan.

 6. hallo,

  Ik heb nog jonge bonen staan ze zijnn ongeveer 15 cm hoog.
  Ik denk dat er een ziekte op zit op de bladeren zie ik gele punties en de bladeren worden bleker en daarna bruin.
  mvg rene

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)