Broccoli een ware gezondheidsboost!

Omdat Dominiek Degraeve, een van mijn oudleerlingen bij vabi is en broccoli een zeer populaire groente geworden is vond ik het zeker interessant om dit interview met deze broccoliteler hier te publiceren (met toestemming van Flandria).

clip_image002

“Ik ben zeker dat er nog groeipotentieel is voor onze gezonde en lekkere Flandria-broccoli. Broccoli is een groente met talrijke gezondheidskwaliteiten. Bij jongere consumenten wordt broccoli een populaire groente. Ouderen moeten we nog wat overtuigen, maar dat lukt wel! Er is zeker nog groeipotentieel voor Flandria-broccoli”, aldus Dominiek Degraeve, enthousiast vollegrondsgroenteteler.

Broccolo, broccoli

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is een van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), net zoals de hele koolfamilie trouwens. Geen groente klinkt zo Italiaans als broccoli: het is het meervoud van het Italiaanse broccolo, wat koolkrop betekent. De oude Romeinen waren al bijzonder op broccoli gesteld.

Broccoli is een ideale teelt voor ons gematigd klimaat. Het is een vollegrondsgroente die iets later dan bloemkool op de markt komt en waarvan de smaak pittiger en fijner is.

Juiste oogsttijdstip belangrijk

Dominiek Degraeve, vollegrondsgroenteteler uit Passendale, levert sinds een drietal jaar Flandria-broccoli.

“Het is een teelt die weinig gevoelig is voor ziekten en de laatste jaren zijn er ook meer resistente rassen ontwikkeld. Voor de bestrijding van koolvlieg, een lastige belager, volgen we strikt het advies van een waarschuwingssysteem. Alle gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en mechanische bestrijding worden geregistreerd.”

Bij de teelt van broccoli is het oogsten van de krop (de bloem van de plant) op het juiste moment héél belangrijk.

“De kunst bestaat erin niet te vroeg en niet te laat te oogsten. Het juiste moment is net voordat de bloemkrop wil bloeien”, verduidelijkt Dominiek Degraeve. “We snijden altijd in de voormiddag als de groente nog fris staat en de krop héél stevig is. Om de krop niet te beschadigen, gebeurt dit manueel en ook de blaadjes van de korte stam (10 cm) worden met de hand afgehaald.”

Voeding en geneeskracht

“Broccoli is een groente met talrijke gezondheidskwaliteiten. Bij jongere consumenten wordt broccoli een populaire groente. Ouderen moeten we nog wat overtuigen, maar dat lukt wel! Er is zeker nog groeipotentieel voor Flandria-broccoli”, aldus Dominiek Degraeve.

Broccoli heeft aanzienlijke, beschermende kwaliteiten.

  • Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine (bevat tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappel) en vele mineralen zoals calcium en magnesium, en sporenelementen zink, ijzer, koper.
  • Bevat sulforafaan in hoge concentratie. Deze chemische stof activeert anti-oxidanten en enzymen en verhoogt het immuunsysteem.
  • Door de aanwezigheid van anticancerigene bestanddelen werkt broccoli preventief tegen darm- en blaaskanker, maagkanker en maagzweren (labo-effecten).
  • Broccoli zou ook de effecten van het verouderingsproces vertragen (Amerikaans onderzoek).
Voedingswaarde per 100 g
Energie 84 kJ
20 kcal
Vezels 3,6 g
Koolhydraten 2 mg
Vet 0 g
Eiwit 3 g
Vitamine C 110 mg

Koel, koeler, koelst

Broccoli is een groente met een lange bewaartijd mits een belangrijke voorwaarde in acht wordt genomen. “Na het oogsten brengen we de kroppen onmiddellijk naar koelruimtes. Pas als de groente goed koud is, wordt ze handmatig in folie verpakt. Het personeel draagt handschoenen bij dit werk. Door sealing blijft de koude goed in de groente opgeslagen. Dit voorkomt uitdroging en verhoogt aanzienlijk de bewaartijd.”

De gesealde broccolikroppen (500 gr) worden voorzien van een sticker met de vereiste aanduidingen en het Flandria-logo voor aanlevering bij de Flandria-veilingen. Broccoli wordt ook los aangeleverd in EPS-medium (5 kg netto) of EPS-hoog (6 kg netto).

“Het allerbelangrijkste voor het kwaliteitsbehoud en de lange bewaring van broccoli is dat alle schakels in de vermarkting de koudeketen van ‘grond tot bord’ respecteren. De veilingen hebben een gesloten koudeketen waarin de producten gekoeld worden aangeleverd, gekoeld worden gestockeerd en gekoeld vertrekken”, vult Rik Decadt, directeur Productie van de REO-veiling, aan.

Uitstekende conveniencegroente

Voor veel consumenten is broccoli de favoriete kool geworden, maar er is meer. Kopers willen ook levering in roosjes. De groente wordt dan aangeboden in bakjes van 300 gr of stukjes in bulk, vacuüm gekoeld.

“De interesse van de verwerkende industrie voor deze groente groeit sterk. Broccoli is goed op weg om een echte conveniencegroente te worden, want ze is uitermate geschikt voor kant-en-klare maaltijden. Specifiek voor levering aan versnijders wordt een ras met platte schermen ontwikkeld. Die broccoli laat zich gemakkelijker versnijden in roosjes. Zo kunnen we beter inspelen op de wensen van de versnijderijen”, zegt Rik Decadt.

Lees meer over broccoli telen in het dossier broccoli. Er is nog een paar dagen tijd om broccoli te zaaien (tot 15-20 juli) of te planten (tot 10 augustus).


Reacties

2 reacties op “Broccoli een ware gezondheidsboost!”

  1. fonzhendrickx avatar
    fonzhendrickx

    Klassiek geschoolde dokters kennen alleen chemische geneesmiddelen. Wat er over broccoli geschreven wordt is idd juist. U kan er niet genoeg van eten.
    Zeker de biologisch geteelde.
    Kweek ze zelf. Een heel gemakkelijk te kweken groente.
    Is in allerlei bereidingen te gebruiken. Rauw , gekookt,in de wok, in de soep, in hartige quiches enz.
    Fonz

  2. Pietrino Casu avatar
    Pietrino Casu

    Mijn ….vraag is ….Ik heb onlangs in de krant gelezen dat broccoli….Wetenschappelijk is bewezen dat als je broccoli eet ….een geneeskrachtige uitwerking heeft op mensen met longemfyceem….dat ie weer gedeeltelijk de blaasjes hersteld …Is dat bij jullie bekend ….Want ik heb de dokters gevraagd…En die weten allemaal van toeters nog blazen…Dus kunt u mij misschien helpen met die advertentie ….Of is dit allemaal weer een fabeltje …van de media… Bij voorbaat dank….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.