Het een opmerkelijke verschijning als er een aubergineplant aangetast is door Verticillium. Verticillium is ook gekend als verwelkingziekte of slaapziekte.

Kenmerken
In eerste instantie worden de bladeren op zonnige, warme dagen wat slap. Het lijkt alsof de bladeren slapen. ‘s Morgens heeft alles zich hersteld.  Enkele dagen later wordt al de vergeling van de bladeren zichtbaar. Uiteindelijk kunnen de bladeren en uiteindelijk de hele plant verdrogen. Of kan de plant zijn groei hernemen! Wanhopen hoeft dus niet direct.
foto’s hier!
Een heel typisch kenmerk is dat niet alle bladeren op één stengel slap gaan hangen, maar slechts de bladeren aan één kant van de stengel. Of slechts de helft van een blad hangt slap.

Levenswijze
Verticillium is een vaatbundelziekte. De aantasting gebeurt vanuit de grond, waarna de schimmel via de wortels doorgroeit tot in de stengels van de plant. Daardoor raken de vaatbundels verstopt. Dikwijls is slechts één helft van de stengel aangetast, met als gevolg het typîsche kenmerk.

Aubergine is vrij gevoelig voor verwelkingsziekte. Als de groei van de planten  sterk genoeg is, is de kans groot dat de plant zich er wel door heen slaat en zich min of meer herstelt.

Preventie
Behalve preventieve maatregelen zoals vruchtwisseling en zuurstofgebrek bij de wortels te vermijden door een te natte of te harde bodem valt dan ook weinig te doen tegen deze ziekte.

Verloop van het schadebeeld bij aubergine
klik op de foto’s voor vergroting

 

 

foto 1 : Op een zonnige dag hangen sommige bladeren wat slap,op deze foto zie je dat slechts de helft van het blad slap hangt, het deel aan de andere kant van de hoofdnerf is nog gezond.

 

 

 

 

foto 2 : Na enkele dagen start de lichte vergeling van de bladeren

 

 

 

 

foto 3 : Nog wat later zullen bladeren bruin worden en afsterven, nochthans is in dit geval niet de volledige plant afgestorven en heeft de groei zich hernomen!

 

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  5 reacties aan “Aubergine-Verwelkingsziekte”

Reacties (4) Pingbacks (1)
 1. Hoe komt het dat mijn aubergines verbleken aan sommige planten?

  • Het eerste dat bij mij opkomt is spint. Hoe ziet spint er uit?
   -De planten kunnen in een beginstadium grijs verkleuren.
   -In een gevorderd stadium zijn er spinnewebben te zien, gesponnen over de aanhechting van een blad aan de stengel en over de welving van een blad over de hoofdnerf.
   Dit kan het verbleken van aubergine mogelijks verklaren.
   Dit alles kun je stoppen door te spuiten met een specifiek spint middel en door te stuiven met lava-bio-pholin poeder. Indien het dit is en je wilt er meer over te weten komen stel je gewoon opnieuw een vraag en die zal ik beantwoorden.
   Groetjes Tuinman Peter.

 2. Dank

  • De oplossing voor een reeds geïnfecteerde grond is gebruik maken bij het planten van geënte planten.
   Groetjes Tuinman Peter

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)