Zoogenting (Serie tomaten enten, deel 4)

De zoogenting of afzuigenting is één van de entmethodes (samen met de Brielse enting) die ook al in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw toegepast werd. Het tijdstip waarop deze enting gedaan wordt kan, door de hobbytuinder, tamelijk ruim gekozen worden. De plant heeft toch al enkele echte bladeren vooraleer je er mee kan starten. Ten laatste gebeurt de enting twee weken voor het planten. Deze entmethode werd rond 1990 op professionele opkweekbedrijven verdrongen door de Japanse kopenting omdat deze laatste veel gemakkelijker en vooral met minder arbeid kan toegepast worden. Meer over de voor- en nadelen van deze entmethode onderaan dit artikel, eerst volgt de werkwijze, met stap-voor-stap foto’s.

zoogenting-twee-tomatenplanten zoogenting-twee-tomatenplanten-ingepot
Samen oppotten
Je kan deze enting uit  voeren op losse plantjes die achteraf samen ingepot worden. Maar persoonlijk vind ik het beter de planten eerst samen op te potten, liefst in vrij jong stadium, om dan bij voldoende hergroei te enten. Bij het inpotten worden de planten  zo dicht mogelijk tegen elkaar gezet.  Op de foto’s ziet u dat de planten in een vrij laat stadium samen opgepot werden, beter is het als dit vroeger kan gebeuren dan op de fot om zo de stammen dichter bij elkaar te kunnen zetten. Ook zal de vergroeiing beter verlopen bij wat jonger weefsel tijdens het enten.

 insnijden-afzuigentingonderstam-ent-ingesneden

stammen-in-elkaar-schuiven  entplaats-laag-op-de-plant

Insnijdingen.
Ent en onderstam worden in tegenstrijdige zin tot in de helft van hun stam, over een lengte van een centimeter of twee, ingesneden en in mekaar geschoven. De entplaats wordt bv met een loodbandje of met speciale, waterbestendige kleefband ingedraaid.

afknippen-van-de-onderstamafknippen-van-de-onderstam2

Kop onderstam verwijderen
Om misverstanden te vermijden over wat nu de ent en wat nu de onderstam is kan men de kop van de onderstam wegnemen na de enting. Maar er blijven steeds minstens twee bladeren op de onderstam staan, opdat de onderstam ook zou verder groeien en niet overheerst zou worden door de stengel van de ent. Scheutjes op de onderstam laat men  ook nog wat doorgroeien.

Doordat de ent niet volledig van de wortel gaat kunt u deze enting ook in de kas uitvoeren, zonder dat er een speciale ruimte moet ingericht worden. De eerste paar dagen wat afschermen bij fel weer is wel aan te raden. En een hogere nachttemperatuur bevordert de vergroeiing van beide planten. Kijk dus uit naar een paar warmere dagen als u geen verwarming in de kas heeft.

Het is aan te raden de planten te steunen met een stokje om te vermijden dat door het overhangen van de al vrij zware planten of door de bewegingen bij het verplaatsen de entplaats beschadigd wordt.

Bij deze entmethode heb je ook geen echte zekerheid over de mate van vergroeiing. Dat zou je pas hebben als je de ent in een later stadium doorsnijd. Dit wordt meestal niet gedaan, omdat dit opnieuw een groeidipje veroorzaakt.

zoogenting-pas-geplant 
Op deze foto ziet u een geënte plant, pas geplant. Scheutopslag op de onderstam moet regelmatig ingekort worden. Later, vanaf bloei derde tros kunnen dan de wilde scheuten helemaal weggenomen worden.

Twee wortelstelsels
Speciaal aan deze methode is dat ook de ent op eigen wortel blijft staan. Indien de enting vooral gebeurt om kurkwortel te vermijden is dit niet zo erg. Het wortelstelsel van de ent wordt dan aangetast en vermindert in omvang, dat van de onderstam niet. Kurkwortel tast immers geen bovengrondse delen aan, waardoor de ent ook geen doorgeefluik van kurkwortel kan zijn. De plant blijft wel vatbaar voor vaatbundelziekten zoals  Fusarium of Verticillium. Gelukkig zijn moderne tomatenrassen resistent tegen beide (zie artikel ……)

Maar bij  komkommer of meloen waar deze entmethode ook toegepast wordt moet daar wel rekening mee gehouden worden. Eén van de redenen om komkommerachtigen te enten is de bedreiging van Fusarium. Daar kan dan een fusariumaantasting via de ent de bovengrondse stengel van de plant aantasten. Bij komkommers of meloenen moet de ent dan ook altijd  losgeknipt worden, zo’n twee weken na de enting.

Bij tomaten waar de ent niet doorgeknipt wordt zal het wortelstelsel van de ondertam geleidelijk het volledige water- en voedseltransport overnemen terwijl dit van de ent verzwakt door de geleidelijke aantasting van kurkwortel. Anderszijds zullen de wortels van de onderstam in het begin minder krachtig groeien dan bij de Japanse kopenting of kop-spleetening, waardoor eigenlijk potentiële groeikracht verloren gaat.

Nadelen van deze zoogenting

– Het is niet altijd even duidelijk of de enting gelukt is omdat het wortelstelsel van de ent behouden blijft.

– de vergroeiing gebeurt eigenlijk maar over een gedeelte van de onderstam en ent.

– er moet later nog veel wildopslag verwijderd worden.

– het wortelstelsel van de onderstam kan niet zo goed ontwikkelen, omdat vooral in het begin ook het wortelstelsel van de ent gevoed wordt.

– Het wegknippen van de ent in een later stadium houdt altijd een risico in, of op zijn minst een groeidipje voor de plant.

Voordelen van deze zoogenting

– Kan in een later stadium uitgevoerd worden.

– Vraagt weinig  zorg na het enten, ook al omdat de beide wortelstelsels behouden blijven.


Reacties

Eén reactie op “Zoogenting (Serie tomaten enten, deel 4)”

  1. Frans avatar
    Frans

    Dag Herman,

    De eerste tomaat(jes)komen al aan de de geeente tomaat.
    Deze zitten op ± 50 cm van onder.
    Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.