Spruitkool toppen

Klik op de foto
Als je de top van de spruitkoolplant verwijdert zullen de spruiten sneller dikken waardoor je vroeger kan oogsten. Ook zal de spruitzetting gelijkmatiger zijn en zal het oogstgewicht toenemen.
Wil je liever niet alle spruiten op hetzelfde moment oogsten, dan is het beter om niet te toppen. Ook als de spruiten pas geoogst worden na half december is toppen niet nuttig.
Het ideale tijdstip om de top uit de plant te halen is als de groei van de plant al wat aan het afnemen is. Dit kan je merken aan een begin van bladvergeling op de onderste bladeren en de start van de bladrui.

Volgende tabel komt uit de brochure “Zeven teelten in praktijk”

Tabel 1. Topdatum in relatie tot oogstdatum.
Oogstdatum                  Topdatum
1e helft oktober             20 augustus
2e helft oktober             1 september
1e helft november          15 september
2e helft november          20 september
1e helft december           niet toppen
2e helft december           niet toppen
Januari                            niet toppen
Februari                          niet toppen


Reacties

32 reacties op “Spruitkool toppen”

  1. francis avatar
    francis

    Beste vrienden, mijn spruitkolen willen maar niet dikken. Mag ik alle groene bladeren verwijderen? Ik denk dat ze dan sneller zullen groeien. Het is voor mij de eerste keer dat ik spruitjes geplant heb. Bedankt voor jullie reacties. Met vriendelijke groeten,
    Francis

    1. Nico avatar
      Nico

      Beste Francis, voor de groei zijn al de bladeren hard nodig als voedsel fabriek voor de plant zelf. Zonder bladeren geen groei. Dus hoe meer bladeren hoe meer spruitjesgroei. Dus geen bladeren er afhalen. Vroeger groeiden de spruitjes aan de onderzijde het eerst tot een oogstbare spruit. De een houd van dikke en de ander weer van kleine spruiten. Voor de kweker is het van belang dat hij zoveel mogelijk oogst krijgt. Hierdoor behoeft de consument niet het maximale bedrag dan weer neer te tellen. Vergelijk het momenteel maar met de aardappel, een slechte groei geeft dat de aardappels nu wat duurder zijn omdat de maximale kilogrammen oogst er niet is. Weer even naar de spruiten. De kwekers hebben aan de zaadleverancier gevraagd een spruitenplant te kweken die maximaal oogst geeft. Dus al de spruitjes aan de plant oogstbaar. Hier bij moet dan WEL de top of kop op een juist moment er af opdat de topspruitjes altijd te klein zijn. Dus Francis de kop had er al af gekund als? Maar hier zit ook weer een verhaal aan vast. Heb je een ouderwets ras of een modern top prestatie ras? Heb je hem op de juiste tijd geplant etc. Zo je schreef is het de eerste keer dat je spruitjes geplant hebt. Je weet nu een beetje hoe het is verlopen. Let op! de groei stopt pas als de spruit het komend voorjaar/zomer zijn nakomelingen dus, als er zaadjes zijn gevormd uit de bloemetjes die uit de nu nog te vormen spruiten groeien. Dus wees niet ongerust je hebt nog tijd tot maart met het oogsten van spruitjes. En volgens de fabels zijn na de vorst de spruiten lekkerder??? Francis de bladeren die niet meer meedoen in de fabricage van voedsel(suikers) voor de plant stoot de plant vanzelf af (waardoor ook de spruiten makkelijker te oogsten zijn), je hoeft eigenlijk niets anders te doen als te controleren of je een voldoende maal spruitjes kunt oogsten van jou formaat die je wenst. Zorg er wel voor dat ook de spruitkoolplant zelf nog te eten heeft opdat de plant nog kan groeien. Een tip voor straks (we krijgen een strenge vorst): in bevroren toestand moet je planten niet beroeren, omdat de bevroren waterdeeltjes als scheermesjes de bladeren/plant beschadigen. Dus dan zo min mogelijk de plant plagen. Diegene die door knolvoet geen spruitkool meer kunnen verbouwen is er de knolvoetresistente spruitkool Crispus en Cronus, die net als Clapton, de knolvoetresistente bloemkool het tuin plezier weer terug brengen. Groet Nico.

      1. Francis avatar
        Francis

        Beste Nico, hartelijk dank voor je uitleg over het telen van spruitjes. Het begint stilaan klaarder te worden in mijn hoofd, dat ik nu moet proberen koel te houden en je goede raad volgen. Als ik begin met plukken laat ik je wel iets weten. Met vriendelijke groeten, Francis.

      2. francis avatar
        francis

        Beste Nico, Bedankt voor je deskundige uitleg. Ik zal op 20/10/2015 mijn spruitkolen toppen (zes struiken). Drie ga ik toppen en de rest laat ik nog wat staan. Kwestie van ervaringen op te doen. Van de bladeren van de toppen zal ik proberen er stamppot van te maken. Naar het schijnt is dat héél lekker. Moet ik dan de nerven wegsnijden en hoeveel aan gewicht heb ik ongeveer nodig voor vier volwassen personen? Mijn tuintje is niet groot, maar ik beleef er de mooiste momenten van mijn dagen in. Ik ben ziek en dus doe ik alles langzaam aan.40 jaar geleden kon ik veel meer, nu moet ik eerst en vooral aan mijn gezondheid denken , en beetje bij beetje alles vers proberen te telen wat we het meest nodig hebben. Nogmaals veel dank en tot de volgende keer. Met vriendelijke groeten, Francis en Co.

  2. nico avatar
    nico

    Peter, champignons die in het licht groeien zien er niet uit, net als witlof die niet donker opgroeit, en al eens uigegroeide asperges gegeten? Inderdaad het smaakt nagenoeg eender, maar soms wil het oog ook wat. Het oog verteld de mond wat en hoe het zou moeten smaken. Veel weten niet hoe dat spuiten koppen naar spruitjes smaken, groene witlof er zo uitziet etc . Een ding is zeker juist geoogst is compacter in de pan. Groet, Nico.

    1. Ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven, het oog wil ook wat. Ooit hoorde ik dat een Engelse schrijver(Georges Orwell) voor een speciale gelegenheid verse vis uit Engeland liet overvliegen naar de States. Niets houd je natuurlijk tegen om spruitjes over te vliegen naar India. Terug naar de materie, ik denk toch wel dat spruitkool voor een mooie ‘visuele’ oogst, korter wordende dagen en dalende temperaturen nodig heeft om tot een zo gewilde oogst te komen. Groetjes Peter

      1. nico avatar
        nico

        Tenzin zal ons uit die droom kunnen helpen, we moeten dus geduld hebben. Groetend Nico.

  3. nico avatar
    nico

    Tenzin,
    Ik doe een gok. Vorst of kou heeft een spruit niet echt nodig, hier zal het niet aan liggen. Ik ga er van uit dat de temperatuur te hoog is. Als het wortelgestel te klein blijf, én –of er is te kort voedsel in de grond dan strest de plant, en gaat snel tot hergroei over(niet eens bloei). Hergroei (doorschieten) gebeurt ons ook met de eerste paar spruiten onder aan de stam(enkel bij een te ruime stand (te veel licht)). Mogelijk zijn deze de factoren die daar niet de groei geeft tot spruitjes die je graag wilt zien/plukken . Maar net als Peter wat is monsoon (moesson?) en als juria bemesting is kan het. Als de temperatuur lang gelijkend hier de zomer is moet het lukken met een voeg te plukken spruiten ras. Anders blijft over gewoon de bladeren consumeren. Succes Nico.

  4. Wanneer we onze grijze hersencellen laten werken kunnen we steeds groenten oogsten op een andere manier. Spruitkoolkoppen zijn even lekker als andere spruitkool kooltjes. We mogen ons niet steeds laten kooien, nieuwe denkwijzen zijn zeer belangrijk voor het vinden van nieuwe oogsten en gerechten. Groetjes Peter

  5. tenzin Sangmo avatar
    tenzin Sangmo

    Ik heb niet echt een reaktie maar zit met een brandende vraag. Ik verblijf op het moment in india en daar zijn we bezig een biologische moestuin op te zetten. Ik heb het gewaagd om spruiten te zaaien en alles komt geweldig goed op… probleem is alleen de timing omdat we hier een monsoon hebben heb ik eind augustus de zaadjes opgekweekt en nu inmiddels eind maart, zitten er kleine spruitjes aan, maar de planten zijn niet zo hoog gegroeid, en beginnen nu door te schieten… we eten nu ook de bladeren… omdat ik heel veel spruitenplanten heb, maar ik weet niet wat ik kan doen om de planten sneller in de spruitjes fase te laten komen… ze hebben hier wel juria wat misschien iets kan helpen, maar ik begrijp ook niet waarom de planten niet echt hoger komen… maar spruitjes zien we wel… al is het niet veel, kan iemand mij hierbij helpen…. want spruiten zijn in India niet te koop en het is mijn en vele andere sterke favoriet!

    1. Een paar vragen, wat is monsoon?
      wat is juria?
      Ik denk dat spruitkool een groente is die een koude periode nodig heeft eventueel met korter wordende dagen. Dit kan een probleem zijn in een tropisch klimaat. Of heb ik het verkeerd voor, India bestaat natuurlijk uit klimaatsgordels. Los van dit alles, je kunt gewoon spruitkool zaaien en oogsten als jong groente(raapsteeltjes) voldoende beschreven op ‘plantaardig’ met dezelfde spruitkoolsmaak. Misschien kan, de geoogste koolsteeltjes even invriezen zoals boerekool, de echte spruitkoolsmaak naar voor brengen. Hopelijk kun je zo de spruitkoolsmaak imiteren. Groetjes Peter.

  6. ineke avatar
    ineke

    hallo,
    ik heb ook spruitkool gezaaid….
    maar er komen alleen maar kolen in…
    Wat heb ik fout gedaan!!!!

    groetjes ineke.

    1. Bedoel je dat je spruitkool er uit ziet als witte kool? Dan kan het alleen maar zijn dat je de verkeerde zaadjes gekocht/gekregen hebt? Welke zaden heb je gebruikt?

      1. ineke avatar
        ineke

        hallo,
        ik heb een zakje spruitkool gekocht…
        en er komen groene kolen in….
        ik begrijp er niks meer van…er staan ook
        spruiten
        op het zakje…
        groetjes ineke.

  7. hennie avatar
    hennie

    Hallo Leon,

    Ja je kan de spruitkoppen eten maar niet te grof daar maak je lekker stamp van.Alleen de kop probeer maar .
    Heerlijk!!!!!!

    groeten Hennie

  8. Leon avatar
    Leon

    Kan je de bladeren of de toppen van spruitkool eten ? En als dat kan, waarom wordt dat dan nooit te koop geboden ?

  9. n.p.m wagenaar avatar
    n.p.m wagenaar

    beste Roger en Hennie er is een middel dus de 4e mogenlijkheid om rupsen en wormpjes(waarschijnlijk koolvliegmaden) te bestrijden met Tracer.
    dit middel is ook toegelaten in de biologische teelt dacht ik voor 99% zeker. zie bij http://www.dowagro.nl en dan zoeken in de etiketten bij kool.
    groeten nico

  10. Dag Roger en Hennie
    de rupsen komen inderdaad nog laat in het najaar opduiken, september en oktober zijn echt wel maanden waarin nog rupsen op koolgewassen te vrezen zijn.
    Voor behandeling van rupsen zijn voldoende biologische middelen te vinden.
    Lees daartoe volgende berichten die deze zomer op de GroentenInfo verschenen zijn.
    alle drie deze producten zijn werkzaam tegen rupsen.
    ***Nieuw biologische middel : Conserve
    ***Het middel Pyrethrum
    ***Bacteriepreparaat tegen rupsen

  11. hennie avatar
    hennie

    Hallo, Ik heb in juni rode spruiten gezaaid en gezet maar ik heb er heel veel rupsen in gehad en hoop dat het beter gaat.Ook bij mij groeien ze niet goed en weet niet waarom.Wie weet het.

    Hennie

  12. Roger avatar
    Roger

    Er zitten enorm veel wormen op de spruiten , met wat kan ik sproeien ??

  13. Hallo,Vergelende bladeren kunnen steeds verwijderd worden. Ook waar geoogst werd mogen de bladeren verwijderd worden. Een betere volgroei, indien gewenst, lijkt mij het beste te bereiken door het toppen van de plant. Dit dwingt de plant zijn groeikracht naar de spruitjes te sturen. Blad verwijderen bij planten waar de spruitjesontwikkeling nog maar net begonnen is zal volgens mij de spruitontwikkeling niet stimuleren. Misschien enkel op het eerste zicht, omdat door het verwijderde blad het spruitje veel meer opvaltgroetenLuchttp://groenten-boek.plantaardig.com

  14. Erik avatar
    Erik

    Luc, in ieder geval bedankt voor de tip. Heb nu eens spruiten geplant in April, plantjes gekocht op de markt. De planten zijn nu reeds 1 meter hoog en wat een spruiten eraanhangen, amaai. We hebben al tweemaal geoogst en ze zijn lekker hoor. Mijn vrouw trekt inderdaad bij het oogsten de bladeren eraf daar waar de spruitjes geoogst zijn, “tip van haar grootvader” zegt ze. Ja, ik laat ze maar doen hé, zal wel waar zijn zeker. Ik laat voorlopig de toppen met rust.

  15. van maasakkers avatar
    van maasakkers

    Ik heb gehoord dat wanneer de eerste spruitjes in ontwikkeling zijn op de stam, de bladeren verwijderd kunnen worden. Dit zou een betere volgroei geven.
    Wie kan mij hier meer over vertellen, of heeft hier ervaring mee?.
    m. van maasakkers

  16. Arie van Duijn avatar
    Arie van Duijn

    Alle winterkoolsoorten voor de langste dag poten.
    Bij de spruiten haal ik omstreeks november de toppen eruit.Nooit geen problemen hier verder mee gehad.

  17. Hennie van der Sanden avatar
    Hennie van der Sanden

    Hoi,

    Ik heb nu nog 2 spruitkoppen staan die we van de week gaan eten hoor maar het is wel zo dat ze niet te dik mogen zijn.
    groeten Hennie

  18. Hennie, bedankt voor deze mooie aanvulling en tip
    Misschien dat het goed is daartoe de spruiten langer in de tuin te laten? Ik merk dat de spruitkoppen nu echt dik aan het worden zijn. Of is het beter de jonge spruitkoppen te gebruiken en niet de dikke koppen die je nu vindt?
    groetjes
    Luc

  19. Hennie van der Sanden avatar
    Hennie van der Sanden

    Hallo,
    Gooi toch zeker de spruitkoppen niet weg maar maak er stamp van Heerlijk kinderen lusten geen spruitjes maar wel stamp.
    Spruitkoppen uitsnijden,wassen aardappels koken met wat zout als de aardappels bijna gaar zijn de gesn. spruitenkoppen erbij.Daarna stampen met klontje boter.
    Eet smakelijk.
    Groetjes Hennie

  20. Erik avatar
    Erik

    Ok, vriendelijk bedankt voor de informatie. Het is een verkeerd gedacht
    geweest van mij dat spruiten later op het jaar geplant kunnen worden.

  21. Beste Erik
    De plantdatum die aangeraden wordt voor spruitkoolteelt is van eind april (vroege teelt) tot uiterlijk half juni om een volwaardige productie te bekomen. Er is altijd wat variatie mogelijk, maar eind augustus is voor spruitkool echt te laat opdat de planten nog zouden uitgroeien voor de winter.
    Plantschema spruitkool staat hier
    groetjes,
    Luc

  22. Erik avatar
    Erik

    Spruiten kweken lukt mij niet. Geplant eind Augustus blijven het prutsen, niet de moeite waard om te plukken. De grond bestaat uit zandgrond, is goed bemest met stalmest. Wat doe ik verkeerd vraag ik mij af.

    1. marc avatar
      marc

      eind augustus is te laat, ik zet mijn na de vroege aardappelen, half juli. ik zaai mijn spruiten zelf eind mei, begin juni en plant ze dan half juli uit. de twee onderste bladeren doe ik van de plant om ze dan ik een kuiltje te planten, zo kan ik ze in het begin gemakkelijk water geven en aard ik de voet een beetje aan zodat ze stevig staan.

  23. […] In dit zaaibakje, van links naar rechts : Romanesco, rode spruitjes, groene spruitkool, broccoli, snijbiet. De kiemblaadjes van de eerste vier zijn natuurlijk gelijkaardig, het zijn immers allemaal koolgewassen.Wat opvalt is de rode kleur van de steeltjes en de rode kleur van de Falstaff spruiten. Maar, ook opvallend, de rode steeltjes van de Topline spruitkool. In spruitkool is blijkbaar toch wel een genetische aanleg tot roodkleuring. Denk maar aan het oude spruitkoolras ‘Roodnerf’ dat steevast een rode lijn in de bladstelen vertoont. Ook bij sommige professionele rassen is deze roodverkleuring op bladstelen en bladeren dikwijls waarneembaar. (Zie bv. de foto’s in dit artikel over spruitkool toppen) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.