Prei heeft warmte nodig bij de kieming. Er wordt gespreid gezaaid over een lange periode tijdens de winter en het voorjaar. De vroegste prei word al gezaaid rond de jaarwisseling onder verwarmd glas. Ook alle zomerprei wordt gezaaid in een glazen kas in de loop van januari en februari. Vroege herfstprei wordt door de liefhebber dikwijls in de koude bak gezaaid. De beroepsteler zaait in plastiektunnels. Vanaf eind februari worden grote tunnels gebruikt. Soms nog met extra afdekking binnenin. Op deze foto zie je, naast de verschillende formaten van plastictunnels, dat er in de grote tunnel nog twee kleine tunneltjes gemaakt zijn om een hogere temperatuur te bekomen tijdens de kieming.

De late herfstteelt kan ook in kleine tunnels gezaaid worden.
In de grote en kleine tunnels wordt steeds beregening voorzien, op deze foto duidelijk te zien. Het zaaibed mag tijdens de kieming niet uitdrogen en ook tijdens de opkweek moet al eens water gegeven worden. Na opkomst en als de planten wat groter zijn moeten deze kleine tunnels gelucht worden om te hoge temperaturen te vermijden. Later worden ze helemaal opengezet om de planten af te harden.
De prei wordt gezaaid in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 of 20 cm. Er wordt zo ongeveer één plantje per cm geteeld. Preizaad mag slechts lichtjes afgedekt worden. Een plasticfolie op de pas gezaaide prei verbetert de kieming die na een tiental dagen begint. Drie weken na zaaien ongeveer staat de prei boven.
Een maal de plantjes boven staan moet er bij mooi weer gelucht worden. Als de planten bijna plantklaar zijn worden de kleine tunnels helemaal opengezet om de planten af te harden.

Bekijk tabel Teeltspreiding bij prei.

Op 9 januari 2015 verschijnt
de zevende druk van de Groente en Fruit Encyclopedie!
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Reserveer nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste twee reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie "aardappeltje" |30-39 jaar | Oosterzele
19 augustus 2014
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren janhil |70+ jaar | Uitgeest |
12 augustus 2014 Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Pluspunten: Rijk geillustreerd, Inspirerend, Volledig, Praktisch, Heldere uitleg
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Plastic tunnels om herfstprei in te zaaien.”

Reacties (1)
  1. hallo

    ik heb net iets gelezen over de Oude

    Jonkmansteelt

    Stekprei is hier ook een speciaal ras voor of doe je dit met winterprei? het leek me wel leuk om te proberen k heb nog genoeg ruimte in de tuin.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)