Paprika op het terras (Serie groenten in potten, deel 13)

In dit artikel kan je lezen over de klassieke, geblokte, grote paprika. Eventueel kan je het ook toepassen op de grote, zoete puntpaprika’s.
Bij deze uiteenzetting moet steeds rekening gehouden worden met het feit dat de paprika’s in open lucht geteeld worden, weliswaar in de ietwat beschutte omgeving van een terras, maar geen optimaal groeimilieu. De gewasverzorging, met name (vrucht)snoei en plantdichtheid zal net iets anders zijn dan bij de teelt in kas/serre.
Verwacht niet dat de paprikaplanten hoog zullen uitgroeien. Tien vruchten aan één plant zal in ons klimaat ook niet haalbaar zijn. Maar een kleine oogst, afkomstig van enkele planten van zo’n veertig centimeter hoog, dat moet net lukken.

Planten
Wie zelf plantjes wil opkweken  moet veel geduld hebben. Paprika is een heel trage groeier. Tien weken is geen uitzondering om een plantklare paprikaplant te bekomen. 
Er zijn slechts enkele planten nodig en het is dan ook makkelijker om ze aan te kopen in het tuincentrum of op de markt.
Probeer zo groot mogelijke planten op de kop te tikken. Paprika is een trager groeier en iedere centimeter extra is enkele dagen gewonnen.
Kleur
Pluspunt hierbij is dat je voor afwisseling kan zorgen door telkens één plant van een bepaalde kleur kan aanschaffen.  Paprika’s bestaan in heel veel kleuren, de meest voorkomende kleuren zijn oranje, rood en geel. Maar eerst zijn ze allemaal groen.

De pot en potgrond
Kies een pot met een inhoud van ongeveer 15 liter. Dit is ruim voldoende om drie planten te telen.
Kies een luchtig grondmengsel  met een vrij grote hoeveelheid witveen. Paprika is een rustige groeier en neemt per dag niet zoveel water op. Als het grondmengsel niet goed gekozen wordt zal het door regen al snel te nat worden. Een potgrond met de helft witveen is ideaal (zie ook grondmengsel)

Uitplanten
Het is heel goed mogelijk drie planten in één pot te telen. Plant ze, even ver van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
De pot vindt zijn ideale standplaats vlak tegen een zonnige bakstenen zuidermuur en uit de wind . De stenen geven ’s avonds, na een zonnige dag, nog heel wat warmte af.


Op de foto zie je de pas geplante paprika’s
Dit zijn al vrij grote planten, ongeveer zeven bladeren op de stam.
  
Snoei
Als er op de stam ongeveer tien bladeren staan  splitst de top van de paprikaplant zicht. In deze eerste splitsing vinden we ook een eerste bloempje. Op de stam komen er op dat moment heel wat kleine zijscheutjes.
 
Op bovenstaande  foto zie je de stam met wat zijscheutjes, en in de eerste splitsting een al gezette vrucht.(klik op foto)

(klik op foto) De zijscheutjes op de stam worden verwijderd. In tegenstelling tot bij de paprikateelt in de serre of kas wordt er hogerop niet meer gesnoeid. De plant blijft eerder klein en heeft al zijn bladeren nodig om de vruchten te doen uitgroeien.
Ook het eerste vruchtje (of beter nog, eerste bloempje) wordt verwijderd. Zoniet stopt de plant heel wat energie in dit eerste vruchtje terwijl ze eigenlijk nog niet genoeg blad heeft om ook nog te kunen doorgroeien. Dit ene vruchtje wordt dus opgeofferd om later enkele vruchten meer te kunnen oogsten. 

Teeltverloop
Met de vruchtzetting zijn er geen problemen, paprika is een zelfbestuiver. Ook met ziektes valt het in open lucht meestal wel mee. Misschein dat bladluizen roet in het eten kunnen gooien. 
De kwaliteitspotgrond bevat voldoende voeding voor de eerste vier weken. De bijbemesting kan je eenvoudig houden
Na vier tot zes weken, afhankelijk van hoeveel water er moete gegeven wordt er bijbemest. Het meest eenvoudig is een vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten gebruiken en hiermee iedere week bemesten volgens de voorschriften. Even goed kunnen de paprika’s dezelfde meststoffen krijgen als de bloembakken en de kuipplanten.
 
Eén warme zomermaand later is dit het resultaat. Per plant zijn er drie tot vijf vruchten uitgegroeid.(klik op foto)

Vluchten of zetsels
Meer vruchten mogen we niet verwachten. Paprika vormt zijn vruchten namelijk in ‘vluchten’. Na een eerste zetting valt de groei wat stil tot er enkele vruchten geoogst worden. Dan herneemt de plant zijn groei en worden enkele nieuwe vruchten gezet, een tweede zetsel. In de pot op het terras rekenen we beter niet op dit tweede zetsel. Daarvoor is de periode met voldoende hoge (nacht)temperaturen voor de groei van de paprika te kort.

Rijping
Een paar weken later komt er een ietwat zwarte schijn in de vruchten. Een teken dat de vruchten helemaal uitgegroeid zijn en binnenkort zullen kleuren.
Als het weer wat tegenvalt, kan die kleuromslag best lang op zich laten wachten. Maar niets dat u tegen houdt om ook al enkele vruchten groen te oogsten.
 

De eerste rijpe (gele) vrucht  zit verscholen in het midden van de foto, aan de linkerkant. (klik op foto)

tips :
Een overzicht van de artikels over paprika kweken.
Een overzicht van de serie groenten in potten.


Reacties

22 reacties op “Paprika op het terras (Serie groenten in potten, deel 13)”

  1. Doortje avatar
    Doortje

    Hallo,

    Met plezier las ik dit prettig leesbare en goed te volgen artikel. Ik zocht naar informatie over paprika’s in potten die geen bloemen krijgen. Ik heb drie soorten paprika’s gezaaid dit voorjaar (15 maart) en twee van de drie hebben nu redelijk uitgegroeide planten (één is ongeveer 30 cm hoog en de andere ongeveer 20 cm). MAAR er is nog geen bloempje te bekennen.. U schrijft dat ze al na een blad of 10 zouden moeten komen, maar dat is bij mij niet gebeurd.

    Heeft u een idee hoe dit kan komen?

    met vriendelijke groet

    Doortje

    1. Doortje avatar
      Doortje

      O ja, ter aanvulling nog dit:

      – De planten staan binnenshuis in een kamer op het zuiden.
      – Ik heb ze een paar weken geleden verpot, drie per pot in potten van ongeveer 25 cm hoog en 20 cm diep.
      – Ik heb expres voor kleinblijvende soorten gekozen (Elephants Ear, Hot Apple. NOcturne is nog erg klein dus daar verwacht ik niet zoveel meer van.
      – Ze staan in ‘makkelijke moestuingrond’ in combinatie met klekorrels om vocht vast te houden.

  2. Katelijn barbier avatar
    Katelijn barbier

    Hallo; ik lees hier en daar dat je ook paprikaplanten binnenshuis kan kweken (En binnenshuis laten). Klopt dit? Groetjes

    1. Katelijn, wanneer je een grote venster hebt op het zuiden kun je inderdaad een paprikaplant binnenshuis laten maar dan ga je toch vroeg of laat last krijgen van bladluis. Tijdens de zomer buiten ga je dat niet of zelden hebben. Paprika breng ik in de zomer naar buiten maar wie op een andere manier goede resultaten heeft, waarom niet. Groeten Tuinman Peter

    2. Doortje avatar
      Doortje

      Die vraag had ik ook :) Ik heb iig binnenshuis mooie planten op gekweekt, en let heel goed op dat ze veel licht krijgen in de kamers op het zuiden. Maar er zijn nog steeds geen bloemetjes verschenen (zie vraag hierboven)

  3. Ik heb een afrikaantje bij de paprikaplant gezet.
    heb geen last van luis.
    dit eerder gedaan bij een bessenstruik met luis had goed resultaat.

  4. Nouki avatar
    Nouki

    Hallo,
    Ik heb een puntpaprika gekregen die vermoedelijk is opgekweekt in een kas en daarna afgehard. Er is wat aan gevreten door slakken, maar dat heb ik nu onder controle. Wel valt het mij op dat sommige vruchten lijken te worden ‘afgestoten’ door de plant: het steeltje verdort en de vrucht valt er, nog groen, af. Dit zijn aangevreten vruchten, maar niet alle aangevreten vruchten vallen eraf. Weet iemand wat hiervan de oorzaak is? Droogte, of toch het ongedierte?
    Bij voorbaat dank!

    Nouki

    1. Bloemetjes die afvallen is door een slechte vruchtzetting. Lees eens http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hoe-de-vruchtzetting-bij-6-soorten-vruchtgroenten-verbeteren/ en kom zeker terug als je nog vragen hebt.

  5. Beste .
    Tik eens (paprika ) in op google dat zal veel klaarheid geven omtrent uw vraag van wintervastheid.

    met vriendelijke groeten .
    fil

  6. Vero avatar
    Vero

    Ziehier een oeroude hulpmiddeltje tegen het bestrijden van bladluizen … was al de blaren van je paprika plant met dreft (afwasmiddel) en spoel af. Je bedekt best de aarde met aluminiumpapier zodoende de zeep niet in de teelaarde komt. De bladluis heeft die behandeling niet graag. Lukt het u niet, grijp dan naar de chemisch staafjes of -vloeistof, die je gemakkelijk vindt in de supermarkt. Het zou spijtig zijn om je plant door lustig beestjes te zien wegkwijnen. Wat is de oorzaak dat je plant plots bladluizen krijgt ? Kan de paprika plant tegen vries of is hij een doorwinteraardje ?

    1. Geachte Vero, een ding moet je weten, elke plant bouwt een afweer op tegen, door een waslaag aan te maken. Met Dreft los je die waslaag op, einde natuurlijk verweer tegen. De verhaaltjes van vroeger van groene zeep enz. Spiritus (oplosmiddel) enz. kunnen toch niet steunen op natuurlijk verweer. De laatste jaren wordt er vooral gesteund op natuurlijk evenwicht. Het is beter om de bladeren van een eventueel geïnfecteerde plant gewoon af te wrijven met een zachte vod, en stop. De natuur herstelt zichzelf. Je kunt natuurlijk ook stuiven met ‘Lava gesteentemeel’. Op die manier versteen je de insecten en zo ben je ervan af. Hopelijk heb je iets aan die uitleg, heb je nog vragen, stel ze maar. Groetjes Tuinman Peter.

      1. Dries Vandenbroucke avatar
        Dries Vandenbroucke

        De methode met Dreft kan nu toch niet zo “oeroud” zijn? Eerste Dreft werd geproduceerd in 1933 volgens Wikipedia.
        Zou dit zeker niet aanraden om te doen. Zelfs met aluminiumpapier eronder zal er nog altijd residu op de plant achterblijven etc.

        Bladluizen? gewoon wat lieveheersbeestjes erop.

  7. jonas avatar
    jonas

    is het erg dat ik een stuk of 48 plantjes van 10 centimeter in een emmer met gaatjes van20 liter inhoud heb geplant, dit is de helft van mijn eerste zaadjes, de rest heb ik aan een kamaraad gegeven die heeft een serre. ik had deze geplant zo·n drie weken terug.
    nu heb ik de stekjes in een grote pot gezet, zoals ik in het begin heb geschreven
    kan het kwaad dat ik ze binnenhuis laat?

    1. Je kan ze nog binnenshuis laten. Na half mei buiten brengen. Hoe ver staan de plantjes van elkaar. Staan ze allemaal in één emmer?
      Dan zullen ze binnenkort te dicht staan. Best dan nog eens overplanten in potjes van 10-12 cm

  8. Pepers en ook paprika’s kiemen pas rond de 30 graden. Als je op de radiator plaatst en goed vochtig houdt, zouden ze na maximum 10 dagen erop moeten staan. Laat het kraantjeswater dat je gebruikt ook een nachtje staan in een emmer, zo kan het chloor verdampen en heeft die geen remmende werking op de enzymen die de kieming activeren. Meer info: http://www.peperzadenwinkel.be/category/40125-Teelthandleiding-pepers

  9. pascal avatar
    pascal

    ik heb een week geleden paprikas gezaait alleen er komt nog niks uit. is dat normaal?

    1. johan avatar
      johan

      dat is heel normaal pascal, na een 4 of 5 tal weken zal je zien dat het zaad begint te kiemen.
      zet ze in een kweekbakje op de vensterbank zodat ze veel zonlicht krijgen. september is wel wat vroeg gezaaid want normaal is januari de beste maand om van zaad te kweken in een kweekbakje maar het zou ook nu nog moeten lukken. groeten johan

  10. Kevin avatar
    Kevin

    Ik teel al jaren met succes paprika’s en allerlei soorten pepers, gewoon in mijn moestuin in Hoorn en dus niet tegen een warme muur of beschut. De truc is om vroeg te zaaien (eerste week van januari) en vanaf april bij goed weer af te harden. Tevens loont het de moeite om te kijken welke variëteiten goed getest zijn in ons klimaat. Zelf heb ik zeer goede resultaten met de ‘Monte’ en ‘Mavras’ behaald.

    1. Bedankt Kevin voor de tip.
      Zelf had ik een eerder slechte zomer goede resultaten met kleinvruchtige paprika’s in de tuin. Wel laat gezaaid en het is inderdaad beter om paprika’s tijdig te zaaien, wegens hun trage groei.
      zie ook http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/mini-paprikas-telen-kan-je-in-de-serre-en-in-de-openlucht/

  11. Ha Paul,
    Ik knip ze er altijd af met een scherpe en schone snoeischaar. Succes en eet smakelijk.

    Groet, marijke

  12. paul ox avatar
    paul ox

    goedeavond,

    ik heb een rode paprikaplant op mijn terras staan met een stuk of 4 mooie rooie paprikas. Hoe moet ik deze oogstan,
    vallen ze eraf of moet ik ze knippen.

    gr.

    Paul

  13. joyce avatar
    joyce

    Hallo,
    Ik heb voor het eerst een paprikaplantje. Het plantje heeft nu zo’n 10 bladeren. De bovenste bladeren zijn aangevreten door bladluis. Wat kan ik hier tegen doen. Ik wil geen gif spuiten. Is er een natuurlijk middel tegen bladluis? (ik veeg ze er nu steeds af)

    Ook komen er in de top 4 bloemen. Moet ik al deze bloemen verwijderen, zodat de plant beter door kan groeien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.