Meer gezondheid in de lunchbox


image In dit artikel antwoordt Frank Fol op de vraag : Hoe kunnen volwassenen meer afwisseling, meer smaak en meer gezondheid in hun vaak saaie lunchbox brengen?

· Vervang het klassieke smeermiddel of de mayonaise bij boterhammen, sandwiches of broodjes door een groentetapenade, raadt Frank Fol aan. Verder kunt u het broodje dan beleggen met reepjes gebakken of gekookte kip, reepjes ham, garnaaltjes of reepjes gerookte vis.

· Neem geregeld een portie zelf gemaakte groentesoep mee als tussendoortje. Warm ze op in de magnetron van het bedrijfsrestaurant. Durf u ook eens te wagen aan minder voor de hand liggende soepen, bijvoorbeeld prei + spinazie, broccoli + witte kool, witloof + pompoen, spruitjes + ui enz. Op die manier blijft de lunchbox spannend!

· Vergeet de gezonde knabbels uit het vuistje niet: staafjes komkommer, een rauwe wortel, een stuk fruit, kort geblancheerde spruitjes (jawel!), staafjes knolselderij, minitomaten, reepjes paprika…

· Héél lekker zijn broodjes of wraps met een vulling van geroosterde groenten, bijvoorbeeld plakken courgette, schijven aubergine, brede repen paprika of repen venkel. Strijk ze in met wat olijfolie en bestrooi ze met peper en zout en wat tijm of rozemarijn en laat ze roosteren onder de ovengrill. Dat kan gerust de avond voordien gebeuren. Leg ze dan tussen een broodje of een boterham die u eerst hebt ingesmeerd met een tapenade (recept worteltapenade bij dit bericht) of met Légumaise.

· In de meeste bedrijven kan men zijn lunchbox in een koelkast plaatsen. Dan is er geen probleem om de klassieke boterham te vervangen door een knapperige maaltijdsalade. De mogelijkheden zijn eindeloos: witloofsalade met stukjes appel en garnaaltjes; koude pastasalade met stukjes tomaat, reepjes venkel en blokjes ham; kropsla met stukjes peer, blokjes kaas en noten; rijstsalade met bleekselderij, doperwtjes en stukjes gebakken kip enz.

Labels:


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten


Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

35 x Lunchbereidingen met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Welke groenten bij wild?

Recepten met vergeten groenten

Groenten in de oven

Walking dinner met groenten

Groenten op en bij de barbecue