Koken met groenten in kleur: welke soorten zijn geschikt?


Een massa mogelijkheden om te koken in kleuren kunnen we al halen uit de meer bekende groentesoorten. Denk maar aan het rood van tomaten, aan het geel, rood of groen van paprika’s, aan het oranje van wortelen, aan het paars van aubergines en natuurlijk aan de vele groene tinten van de bladgroenten.

Daarnaast vinden we sinds kort in het Flandria-aanbod ook een aantal nieuwe helpers voor een kleurenfeest op het bord:

· gele courgettes: ze bestaan zowel in een langwerpige als in een ronde vorm. De ronde worden “courgettes de Nice” genoemd. Ze hebben een egaal gele kleur en dat maakt ze tot dankbaar materiaal voor gele gerechten. Alleen hun uiteinde (het vruchtbeginsel) is groen (het topje bij de ronde courgettes).

· roodloof: een kruising tussen klassiek witloof en radicchiosla. Roodloof ziet eruit als een normale witloofkrop. Alleen hebben de blaadjes een brede, rozerode rand. Hoe dichter bij de rand, hoe roder de kleur. Wanneer roodloof gekookt, gestoomd of gestoofd wordt, gaat de kleur vervagen. Voor rode gerechten wordt roodloof daarom best rauw gebruikt.

· oranje paprika’s: paprika’s bestaan niet alleen in een gele, rode en groene kleur maar ook in oranje. Samen met wortelen zijn ze ideaal voor oranje bereidingen. Voor een kleurrijk aperitiefhapje of een originele garnituur kunt u ook kiezen voor minipaprika’s, een nieuw product in het Flandria-aanbod. Ze zijn verkrijgbaar in geel, rood, groen én oranje.

· bruine tomaten: een opvallende verschijning in het tomatenaanbod, want hun buitenkant is egaal bruin (alleen de kern van de vrucht neigt naar rood). Ze zijn bovendien bolrond van vorm en lekker van smaak. Voor het koken met kleuren kunt u ze goed gebruiken in combinatie met oranje.


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

6 Snacks met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Groenten op en bij de barbecue