Groenten bereiden in kleurenlaagjes


Nog verrassender wordt het kleureneffect als u gele, rode, groene of oranje groenten in laagjes gaat opstapelen.

  • Het gemakkelijkst is een aspic of een terrine: u stapelt in een ingevette vorm achtereenvolgens laagjes van geblancheerde rondjes wortel, geblancheerde reepjes rode paprika en geblancheerde roosjes broccoli (of sperzieboontjes) op, eventueel met een laagje gerookte zalm of blokjes gaar vlees en gehakte peterselie. Dat overgiet met een stevig gekruide gelei (op basis van bouillon en gelatineblaadjes). U laat alles één nacht opstijven en de volgende dag kunt u uw veelkleurige bereiding uit de vorm halen en als lunch of voorgerecht serveren met een lekker sausje. Als vorm kunt u een gewone cakevorm (ingevet) of één van die handige siliconenvormen gebruiken.
  • Iets meer tijd en werk vraagt een groentemousse in drie lagen: vul een ingevette vorm voor een derde met een groene mousse (bijvoorbeeld van groene paprika’s met komkommer en broccoli). Die laat u helemaal opstijven, waarna de vorm tot twee derde vult met een mousse van tomaten. Als die is gestold, werkt u het gerecht af met een mousse van gele paprika’s.

  • Mensen met geduld kunnen reepjes geblancheerde wortel, reepjes geblancheerde rode paprika en reepjes groene kool ineenvlechten tot bonte matjes, die u gebruikt als bordbodem voor een groentemousse, een soufflé of een gewokt gerecht.


Deze mini-website werd mogelijk gemaakt door Flandria, het kwaliteitslabel voor groenten

Andere mini-websites met recepten

Feestelijke gerechten met veel Groenten en Fruit

6 Snacks met groenten en fruit

Wokken met groenten

Koken in kleur met groenten

Recepten uit de hele wereld

Groenten op en bij de barbecue