www.plantaardig.com
 

wpe1.jpg (2711 bytes)STARTPAGINA
Aardbei de teelt
Aardbei  vervroegen van de teelt
Aardbei  teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbeien zaaien!
Aardbei groei en bloei verlate teelt Aardbei teelt, kwaliteit, gebruik recepten

Aardbeien oogsten in volle zomer
De verlate teelt.
 

 

Een tijdje terug was er enkel de mogelijkheid om in de zomermaanden aardbeien te oogsten van de doordragende rassen. Sedert het einde van de tachtiger jaren van vorige eeuw is daar een mogelijkheid bij gekomen.

 

Wat is een verlate teelt

Een verlate teelt is een aardbeiteelt waarvan de oogstdatum valt na de oogstdatum van de gewone teelt van éénmaaldragende rassen. Dit wil zeggen vanaf eind juni en dit tot half september. Later is ook mogelijk indien gebruik gemaakt wordt van plastiek kappen of  glazen kassen.

Stro

Vroeger was verlating niet echt mogelijk tenzij slechts enkele weken. Dit kon dan door rassen te kiezen die later oogstbaar waren of door stroafdekking. Stroafdekking  betekent  dat men in de late winter, als de grond goed koud is, en de planten nog niet begonnen zijn met hergroeien alle planten afgedekt werden met stro. Als men merkt dat uiteindelijk de planten onder het stro toch aan een hergroei beginnen wordt het stro weg genomen. Maar intussen is de gewone teelt, zonder stroafdekking al een paar weken aan de groei. Al bij al kan zo een verlating van 10-14 dagen bereikt worden.

Koelcel

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van koelcelplanten. Deze planten werden gerooid in december en verpakt in plastiekzakken. Zo kunnen ze, zonder bevreesd te moeten zijn dat de planten uitdrogen, de koelcel in. Of is het diepvries, want de bewaartemperatuur is -1°C. 

Aardbeiplanten die uit de koelcel komen en uitgeplant worden zullen een achttal weken later vrucht dragen gedurende 20 dagen. Alles hangt af van de temperatuur tijdens het groeiseizoen. In een warmere periode zal alles sneller verlopen. 

Maar zo kan toch een planning gemaakt worden, zo kan je bv planten op 1 mei, 1 juni en 1 juli. De uiterste datum om in open lucht koelcelplanten te gebruiken lijkt mij 10 juli te zijn. En dan zal er beter voorzien worden in een kleine plastiek tunnel tijdens de oogst. Later kan ook nog, als er dan in september een grote plastiek tunnel over heen geplaatst wordt. Dan kan geplant worden tot 25 juli ongeveer. 


Zo zien koelcelplanten voor de verlate teelt eruit, het meeste blad is verwijderd. Hier losse, zogenaamde A+ planten (http://www.darbonne.fr)
 


Maar ook trayplanten (=gestekte planten) worden in de koelcel bewaard.
(http://www.darbonne.fr)

Heb je een kas, plant dan eens koelcelplanten begin augustus om in oktober te oogsten. Nog later zal het nodig zijn bij te verwarmen. 

In de komende zomerse maanden zullen nog heel wat koelcelplanten opgeplant worden. Hoe koeler de dagen hoe beter de resultaten zullen zijn, maar dit hebben we natuurlijk niet zelf in de hand.  

Blad koel houden

We moeten er ons op richten de planten fris en koel te houden. En de snelheid van de groei en bloei te beperken. Een plant die trager groeit zal uiteindelijk een hogere productie opleveren.

Bij warm weer ontstaat er een onevenwicht tussen fotosynthese en ademhaling met kleine planten, kleine bladeren en uiteindelijk kleine vruchten tot gevolg.

 


De bloei bij de verlate teelt mag niet te vroeg beginnen

 

Na het planten

Zorg er in ieder geval voor dat de overgang van de koelcelplanten naar de zomerse omstandigheden niet al te groot is. Laat de planten geleidelijk aan ontdooien in de loods.

Probeer het planten zelf uit te voeren in een beschaduwde plaats of in de loods als het op veenbalen gaat. In vollegrond zullen we bij zomerse omstandigheden zoveel mogelijk naar de avond toe uitplanten.

Plantingen in substraat (emmers of veenbalen, bestemd voor de tunnel of kas) zullen best de eerste dagen, en dit eventueel tot aan de bloei buiten blijven. Zo vermijden we dat de planten binnen te snel groeien.

Zowel de planten die buiten liggen in substraathouders als de teelten in open lucht moeten op zonnige dagen een aantal keer per uur beregend worden. Zo blijft het gewas steeds nat en kunnen de bladeren koelen. Immers, de eerste dagen kan de plant zijn eigen bladeren nog niet koelen door gebrek aan wateropname.

Als u merkt dat de inworteling aan de gang is en de jonge hartblaadjes zichtbaar worden kunt u, afhankelijk van de weerstomstandigheden,  het beregenen afbouwen.

 

Tijdens de bloei

Maar ook later en zelfs tijdens de bloei kan tijdens zomerse dagen  (zon, wind  en meer dan 25°C) beregenen nog nuttig zijn om de planten te koelen, zo vermijdt u opnieuw te hoge temperaturen waardoor de ademhaling sneller verloopt. Hier is het dan wel belangrijk ervoor te zorgen dat de plant opgedroogd is voor de nacht aanvangt. Het  ijzergehalte van het water is best onder de 20µmol/liter. 

Vergeet natuurlijk bij al die bladkoeling ook niet om de grond vochtig te houden, want dat blijft natuurlijk een vereiste. Ook de bemesting kan dan langs die weg toegediend worden.

 Botrytis en Colletotrichum

Bij onweerachtig, eerder bewolkt weer is het nat maken van de plant niet ideaal

Zo vermijdt u Botrytis en Colletotrichum-infectie.


Grijsrot, vruchtrot, Botrytis

 

Meer info over botrytis en colletotrichum vindt u  hier en hier

 Na een periode van regen of langdurige vochtigheid door dauw kunt u bloeiende gewassen behandelen tegen Botrytis. De infectie die tijdens deze omstandigheden gebeurd zal later tijdens de oogst voor rotte vruchten zorgen. Ook Colletotrichum (zwarte ingezonken vlekken op de vrucht) moet bestreden worden na een periode met veel regenval. Er zijn botrytismiddelen beschikbaar met een nevenwerking tegen Colletotrichum.

 

Echte meeldauw

Vergeet ondertussen niet dat we met een zomerteelt te maken hebben, en dat bij droge omstandigheden de echte meeldauw toch toeslaat. Preventieve behandelingen zijn aan te raden, onafhankelijk van de weersomstandigheden. Wist u dat er botrytismiddelen zijn met een nevenwerking tegen echte meeldauw?

  


Echte meeldauw begint met lepelvormige bladeren


En eindigt met wit schimmelpluis op bladeren en vruchten.


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.