Lees ook  het artikelenoverzicht over tomaten kweken op www.plantaardig.com
Tomaten telen bij Herman

Herman De Moor is gepensioneerde (61jaar) en ex IBM werknemer/techn ing electronica en heeft sinds zijn pensioen volop tijd om tuinieren als een mooie hobby uit te bouwen. Zijn echtgenote en hijzelf zijn verzot op sla en tomaten.  Daarnaast teelt hij ook nog suikerbrood, andijvie, boontjes, prei en selder. Herman is van nature nogal een nauwkeurig iemand.  Hij noteert alles heel nauwkeurig. Hij vindt het goed, dat speciaal voor de lezers van www.plantaardig.com zijn bevindingen over de teelt van tomaten in 2006 gepubliceerd worden.  
Inhoud
Deel 1 : Het zaaien en de opkweek
Deel 2 : Ervaringen en gebruiksaanwijzing van de verwarmde propagator  
Deel 3 : de verdere teelt van de tomaten.  
Deel 4 : Nog enkele teeltgegevens


Volg nu de reeks Tomaten kweken met Herman in 2007 U vindt er regelmatig bevindingen over zijn tomatenteelt die zopas weer opgestart werd.  Er zullen dan ook digitale foto's gepubliceerd worden.

Deel 4 Teeltomstandigheden van de tomaten.

- Serre 3X6m (4 ramen, voor-en achterdeur met vliegenraam elk) ;lengterichting van de serre staat ongeveer noord/zuid, langs noorderkant staat een een hoge klimopafsluiting op 1m afstand van de achterdeur.

- Basisgrond is lichte kleigrond (door de vorige eigenaar gemengd geweest met gebruikte geraniumgrond)

- Grondbewerking en bemestingen:

 * voor de winter 2005-2006 is de serre onder water gezet

 * voor het planten (begin 2006) bemest met DCM koe-kip-paarden mestkorrelmengeling(2,5-3,5kg/10m2) + zeewierkalk(1-1,5kg/10m2) (nvdr :  wat in feite te weinig is, gezien de lage voedingswaarde van deze meststof, zie bemestingshoeveelheden in het artikel tomaten kweken)

* na planten (nog voor de eerste bloem) :bijbemesting met rozekorrel(15-20-26) voor aangieten (2g/liter water) aan de wortel.

 * aangieten 's morgens met regenwater 2 of 3maal per week (naargelang de temperaturen), ongeveer 2liter/plant; 1/2 of 1/3 beurten aangieten met de rozekorrel oplossing (2g/l), hierbij opletten van de onderste bladeren niet te begieten maar alleen gieten aan de voet van de plant.

 * elke week eenmaal de grond tussen de planten verluchten door los te maken met een hark(hierbij de wortels van de planten vermijden te raken)

 

-Andere aandachtspunten:

* open laten van ramen en/of deuren ‘s nachts en overdag  (geheel of gedeeltelijk) om zeker geen condensatie op het loof van de planten te krijgen.

* liever ‘s nachts goed verluchten (met risico op temperatuursdaling in de kas) om zeker condensatie te vermijden op het loof. (zie artikel groeimilieu in de kas)

-Problemen/ziektes

 * aardappelziekte buiten op de 3 variëteiten terzelfdertijd (op 3 dagen bijna alles aangetast,zowel het loof als de tomaten)

 * neusrot in belangrijke mate op de buitenteelt (het meeste op Ferline,iets minder op crystal)

 * tijdens de hittegolf steeg de temperatuur in de kast tot 50°C terwijl alle ramen(4) en deuren maximaal open stonden. Door het aantal ramen is het moeilijk om het dak af te dekken met matten

 en wit schilderen is ook niet ideaal(als de hittegolf voorbij is moet alles er af). Op het laatste heb ik rieten matten tegen de zijkant (waar de middagzon komt) geplaatst.

 * in de kas: belangrijke mate van krulkoppen gedurende geruime tijd, de plant gaat trager in de hoogte groeien.

* in de kast:geel worden van onderste bladeren (het meest bij Cristal) tgv magnesium tekort?

* in de kast: ongelijkmatig kleuren van de tomaten (probleem van evenwicht waterhuishouding en/of gebrek aan kalium?);sommige tomaten vertonen licht rode vlekken ipv egaal mooi rood te zijn 

     Ik vermoed dat ik bij het klaarleggen van de grond bovenop de basisbemesting met die koemest ook nog patentkali(aanvullen van kalium en magnesium) best zou toevoegen.

 

Lees ook  het artikelenoverzicht over tomaten kweken op www.plantaardig.com