www.plantaardig.com
 

Welke plasticserre? – De types

 



De kleine plastiektunnel voor kleine tuinen

(zie http://www.acd.be/nl/tunnelserres.html of http://www.filclairserren.be/pages/home_cardinal.html#hobbytunnels ).

Hier beperkt men zich tot een vrij kleine oppervlakte van 10 tot 20 à 25 m².

Een iets grotere wandelkap

Kan ook voor de liefhebber zijn nut bewijzen als uw hobby al wat uitgegroeid is (zie http://www.filclairserren.be/pages/home_cardinal.html#beroepstunnels).

De wandelkap is vier tot vijf meter breed, wordt afgedekt met één laag plasticfolie en wordt enkel verlucht via de deuren of via de zijkanten door het plastic wat omhoog te schuiven. De lengte kiest u zelf.

De koepel(serre)



(zie http://www.filclairserren.be/pages/home_cardinal.html#beroepstunnels )

De bredere koepelserre of rondboogtunnel is bijvoorbeeld 7 tot 8,5 meter breed, wordt afgedekt met meerdere vellen plastiek en kan verlucht worden via deze overlappingen. Luchten kan ook nog steeds via de deuren. Soms zijn er ook opties zoals luchtramen in de kopgevel of een oprolbare zijluchting. Bemerk op de foto links een model met meer opgerichte zijwand, rechts een model met ronde bogen. Het type links laat vlotter gemotoriseerde grondbewerkingen toe.

De plastieken serre of kas.

Dit zijn de grotere constructies bestaan die de vorm en het volume hebben van een glazen, professionele kas en ook als dusdanig gebruikt worden. (zie daarvoor http://www.vermako.com of http://www.heuvel-folie-serres.com )

De soorten plastic

Het is u bekend dat plastic wat betreft teeltmogelijkheden nog steeds niet kan tippen aan een glazen kas.

De klassieke nadelen die aangegeven worden bij plasticafdekking met gewone plasticfolie zijn : (zie ook http://www.tuinkrant.com/tkarchief/tk/73/groenten73_2.htm)



  • Minder vervroegingseffect, doordat het broeikaseffect (opwarmingseffect) van plastiek duidelijk minder is .



  • Hoge vochtigheidsgraad, de condensdruppels vallen van de plastiek af



  • Dikwijls minder goed te verluchten



  • Eigenlijk alleen geschikt voor bladgroenten, niet voor vruchtgroenten, als je tenminste uitstekende kwaliteit wenst



  • Plastiek veroudert snel en laat ieder jaar wat minder licht door



De laatste jaren komen er steeds meer plastieksoorten op de markt die sterk verbeterd zijn wat betreft verhoogde levensduur, verhoogde thermiciteit en geen condensatie vertonen.

UV-stabilisatoren



Om veroudering tegen te gaan gebruikt men UV-stabilisatoren. Het UV licht wordt geabsorbeerd door ofwel nikkelcomplexen ofwel door een toevoeging van benzofon. De nikkelcomplexen geven de plastiek een geelachtige kleur. Zonder toevoeging van deze stoffen zou de gewone polyethyleenfolie (PE-folie) al na één jaar versleten zijn. Toevoeging van de genoemde stoffen kan de levensduur van de plastic verlengen tot wel vijf jaar.

Silikaten en EVA

Om het kaseffect te vergroten en op een niveau te brengen dat dichter aanleunt tegen glas probeer men silicaten door het plastiek te mengen. Silicaten zijn op basis van Silicium en dit is nu net wat ook in glas in zeer grote hoeveelheid aanwezig is. Teveel silicaten komen echter in concurrentie met de voornoemde UV-stabilisatoren waardoor het effect van deze laatste verdwijnt.

Ook toevoegen van Ethylvinylacetaat (EVA-folie) verhoogt het kaseffect. Een hoog gehalte EVA veroorzaakt het weker worden van de plastic, dus ook hier is er een beperking.

Anticondensadditieven

Deze zorgen ervoor dat de condenseigenschappen van plastic zeer sterk beginnen te lijken op die van glas. Dus geen naar beneden vallende druppels meer, maar een condenslaagje dat netjes naar beneden toe afloopt. Jammer genoeg werken deze stoffen slechts twee jaar, precies doordat de condens deze stoffen doet oplossen. Na twee jaar is er dus opnieuw meer druppelvorming.

Een combinatie van deze toevoegingen

Met de techniek van coëxtrusie is het mogelijk plastiekfolies te maken die eigenlijk uit drie op elkaar liggende lagen bestaan, die natuurlijk met het blote oog niet te onderscheiden zijn. Deze lagen hebben elk een welbepaalde eigenschap die de plastiek beter maakt.

 

Twee gekende plastieksoorten voor tunnels met verbeterde eigenschappen voor de plantenteelt zijn :

Hytilux

Een coëxtrusiefolie, met drie lagen. Hytilux is een plastiekfolie die volgens dit principe vervaardigd is. De UV-stabilisatoren bevinden zich in de buitenste laag. In de middelste laag wordt het kaseffect verbeterd door toevoeging van silicaten. De onderste laag heeft dan verbeterde condenseigenschappen, maar die zoals bekend slechts korte tijd (twee jaar) blijven gelden.

Hyticlear


Is een gewone folie die voorzien werd van EVA, waardoor de thermische eigenschappen verbeterd worden.


 



Plastieksoorten voor directe afdekking

Geïllustreerd met een proef op knolvenkel, vindt u op http://www.agris.be/nl/groenten/openl/venkel/benoit0498.html


U merkt dat ook voor directe afdekking van groenten de coëxtrusie en het gebruik van toevoegingen aanwezig zijn. De folie voorzien van EVA heeft al een zekere vervroeging, maar de folie voorzien van EVA en anti-condenseigenschappen heeft een nog grotere vervroeging, Ook opvallend is dat de vervroeging van agryldoek (vliesdoek) te vergelijken is met deze van EVA-folie (thermische folie)

Voor een kas kan een bouwvergunning nodig zijn. De reglementering in Vlaanderen:
(uitgebreide info op http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/index.html)


Geen vergunning nodig voor

*In woongebied

Maximaal één volière ofwel één serre. De constructie wordt opgericht ofwel tegen een bestaande vergunde muur, ofwel op ten minste 1 meter van de perceelsgrenzen. De oppervlakte mag maximaal 10 vierkante meter bedragen. Deze constructie mag niet worden opgericht in de voortuinstrook. De kroonlijsthoogte is beperkt tot 2,50 meter; de nokhoogte is beperkt tot 3 meter.

*In landbouwgebied


Geen vergunning nodig voor plastiektunnels met een maximumhoogte van 2,5 meter, voorzover ze dienen voor de teelt van landbouwgewassen en na de oogst worden verwijderd.

 
 

  

Bronnen

Praktijkgids kleine teelten in plasticserre, uitgegeven door POVLT, 8800 Rumbeke-Beitem, september 2000 http://www.west-vlaanderen.be/upload/povlt/
Povlt-web/Nederlandse_Versie/html/index3.html

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2011)
 Alle rechten voorbehouden.