Witlof

 

Worteloogst en bewaring 

Met het oogsten van de wortels kan ook de kroppenteelt starten. De wortel moet goed afgerijpt zijn. Niet afgerijpte wortels geven kleine en losse kroppen. Indien u de vroege rassen al wenst te oogsten eind september, begin oktober is het belangrijk om dit na te gaan. Het is te zien door een wortel overlangs door te snijden en de grootte van de inwendige holte ter hoogte van de wortelhals te beoordelen. Deze inwendige holte moet al goed zichtbaar zijn. De schouders rondom de wortelhals zijn dan ook niet meer vlak. Bij een vroege oogst moeten de wortels dan ook meestal nagerijpt worden.. Nadat ze met de riek losgemaakt zijn en met de hand opgetrokken kunt u ze nog een week laten liggen met het loof aan de wortel. Leg ze netjes geschikt op rijen, liefst onder een afdak. Op het veld laten liggen kan ook, mits beschut tegen regen en vorst. Leg de wortels op korte rijen en laat het loof van de tweede rij de wortels van de vorige rij bedekken. Als gerooid wordt eind oktober en november, wordt het loof onmiddellijk afgesneden tot op ongeveer 2 cm boven de wortel. Een gedeelte van deze wortels kan direct ingetafeld worden, andere kunnen, nadat de aarde wat gedroogd is, op een zo koel mogelijke, maar vorstvrije plaats bewaard worden. Let erop dat de wortels niet broeien. Tegen uitdroging kan een lichte afdekking van de bovenkant van de hoop, maar zorg voor verluchting. De ideale, moeilijk te bereiken, bewaartemperatuur is 0°C.

 
 
 
 
 
 

Figuur 1 : witlof en roodlof kroppen


Figuur 2 : Duisternis is essentieel tijdens de groei en de bewaring van witloofkroppen,
zoniet ontstaan heel snel groene randen.

Kroppenteelt

Met dekgrond

Kies een stuk niet te natte grond met goede structuur. Best is dit stuk grond bekalkt in het voorseizoen. Er wordt dan een kuil gegraven van ongeveer 25 cm diep en 50 cm breed. De bodem van de kuil wordt losgemaakt met de spitvork. Wat verteerde compost erdoor mengen bevordert de vorming van de vele vezelworteltjes. Kalk toevoegen kan eventueel nu nog. Witlofkroppen ontwikkelen goed bij een hoge pH. De wortels worden er zij aan zij tegen elkaar ingezet met de bovenkant van de wortel op gelijke hoogte. Eventueel kan u de wortels op ongeveer 18 cm lengte bijsnijden. Zet dunnere wortels aan de zijkant, dikkere wortels meer naar binnen. Dit om te vermijden dat dikke kroppen de kleintjes verdringen. Strooi dan een laagje fijngemaakte grond over de wortels en spoel dit met de gieter tussen de wortels. Gebruik veel water, want voor de uitgroei van de kroppen is veel vocht nodig. Daarop komt 15 cm tuingrond, waarna een laag stro of turf. Daarna het geheel afdekken met platen of plastiek. Afhankelijk van het weer en de plastiekafdekking kan vanaf het vroege voorjaar geoogst worden. Teeltspreiding kan door een kuil aan te leggen in de koude kas of plastiektunnel of in een schuurtje. Hier hoeft de strolaag en het plastiek niet.De oogst kan dan al in februari aangevat worden. Vroege rassen hebben een hoge temperatuur nodig bij het forceren, dek ze dan ook in het begin niet te veel af. De late rassen worden bij de start met een dikke laag grond afgedekt om de groei uit te stellen. Eenmaal de groei op gang is, moet u de laag terug op 15 cm brengen. 

Kroppenteelt

Zonder dekgrond


Figuur 3 : Witloof kan makkelijk geteeld worden in potten of bakken, die u dan in het duister plaatst, deze witlofcontainer is ideaal omdat die voldoende hoog is, een deksel heeft en een peilbuis om water te geven.

Deze teeltwijze, die met geschikte rassen mogelijk is, is eenvoudig en minder arbeidsintensief. Om binnenshuis kleinere hoeveelheden witlof te oogsten op verschillende momenten, zonder afhankelijk te zijn van het weer, is deze teeltwijze ideaal. De wortels worden in diepe bakken, kisten of potten gezet. Leg onderaan een laag goede teelaarde of beter nog potgrond, plaats daarna de bak schuin en zet de eerste rij wortelen erin. Druk nu vooraf bevochtigde teelaarde of potgrond tussen de wortels. Start dan de volgende rij. Een plastiekbuis verticaal in de bak dient om indien nodig,  weinig water te geven. De bakken moeten nu naar een volledig duistere ruimte of worden van het licht afgeschermd. Plaats een kartonnen doos omgekeerd over de bak en leg er zwarte plastiek op. Direct op het loof afdekken met zwarte plastiek geeft soms bruine randen aan het witlof. De bakken of potten bewaar je een tijdje zo koel mogelijk, daarna verplaats je ze naar een ruimte met een temperatuur tussen 12°C en 20°C. Bij oogst voor nieuwjaar is dit ideaal 17°C, bij oogst na nieuwjaar 15°C, later nog koeler. Na één tot anderhalve maand kan geoogst worden. Laat de bakken die je nog niet wenst te oogsten zo koel mogelijk staan. 

Oogsten en bewaren kroppen

Start tijdig met oogsten bij de teelt in de grond. Zo bekomt u een vrij lange oogstperiode. Bij de teelt in bakken, kan u de bak op een koelere plaats zetten als ze oogstklaar zijn. Witlofkroppen kunt u ook enkele weken in de koelkast bewaren 

Schimmels

Slijmrot (Sclerotinia sclerotiorum) en andere bewaringsschimmels zijn het grootste probleem. De schimmelziekte wordt meegenomen uit de tuin en komt pas tot uiting na het intafelen. De ziekte moet voorkomen worden door een goede vruchtafwisseling en een beheerste groei zonder bemesting op een niet al te humusrijke grond. Verder is het belangrijk dat er geen stilstaand water is bij de wortelteelt en bij de ingekuilde wortels. De in te zetten wortels moeten goed gecontroleerd worden. De schimmel veroorzaakt dode, bruine, zachte vlekken op de wortels die gemakkelijk overgaan op de buurwortels. Als u deze wortels in het licht legt groeit er het typische witwollige sclerotiniapluis op. Op het veld en tijdens het inzetten kunnen schimmelwerende maatregelen toegepast worden

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  42 reacties aan “Witlof”

Reacties (40) Pingbacks (2)
 1. Ik heb nog ongeveer 80 kg pennen te veel, zitten nog in de grond. 10 € voor alles. Indien gewenst stuur ik foto op.

 2. Waar kan ik witloofpenen kopen in de buurt van Mol of Hasselt (België)?

  bedankt!

 3. Wie kan kan mij helpen aan witlofpeen in de buurt van Breda?

 4. Ik ben van turnhout. Weet iemand waar ik hier in de buurt witloofwortels kan verkrijgen?

 5. We hebben wortels heel het jaar door. In heinkenzand zeeland. Vmi mail vermuejan@gmail.com

 6. Ik zou ongeveer 150 witlof pennen willen kopen, maar waar in de buurt van Rotterdam zijn die te koop ?

 7. Ik Ben Andy niet, maar Ik zoek ook naar witloof wortels. Ik woon in Vlaams Brabant (kampenhout). Kunt u me helpen ? Vriendelijk

  • Helaas Jan, de wortels zijn allemaal gerooid in het begin van de week en uitgevoerd naar de kwekers.
   Boven die denk ik dat het wel iets té ver is om de wortels op te halen; West Vlaanderen- Vlaams Brabant is al gauw zo’n 130-150 km….
   Grts.
   Seeten.

 8. Kan iemand mij aub vertellen hoe lang het nodig heeft voor dat ik witloof heb ? Heb het in emmer gezet met potgrond (wel zaadjes geen wortels !) ? Mvg

  • Andy, ik denk dat je nog lang zal moeten wachten tot je witloof hebt.Om witoof te kweken heb je wortels van de chicoreiplant nodig.Dat word gezaaid in het voorjaar en geoogst in ong.half november.Dat zijn wortels van ong. 20cm.lang en die worden dan in de grond gestopt.Na een 3 tal weken heb je dan witloof,hangt ook af van de temperatuur.Het probleem is dat die wortels zéér moeilijk te krijgen zijn!! In welke streek woont u ?
   Grts.
   seeten.

 9. Hey allen , hoe moeten verwarmingsbuizen liggen in de grond bij forcerie of waar vind ik deze info on line aub ?

 10. Waar kan ik witloofwortels bekomen in de regio van….
  Het is een zeer veel gestelde vraag op GroentenInfo. Deze vraag was dan ook ideaal om iets nieuws op te starten bij GroentenInfo : Het prikbord.
  Dit prikbord kan alleen maar nuttig zijn als jullie, beste lezers, er aan meewerken. Dus liet je ooit een adres achter hier bij dit artikel of heb je nog een nieuw adres waar men witloofwortels kan kopen, schrijf ze dan op het prikbord. Zo bekomen we een mooi overzicht van leveranciers van witloofwortels in België en in Nederland. En wordt het bestand opnieuw up-to-date
  Het prikbord vind je hier :
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/prikbord/tip/waar-koop-jij-witloofwortels-witlofpennen/
  (17/11 : het prikbord veroorzaakte een overbelasting op de site, is nu buiten gebruik)

 11. Beste Rudy,
  ik ben al jaren op zoek naar goede witloofwortels en verleden jaar heb ik er kunnen kopen in Neerijse-Huldenberg, maar deze man heeft er dit jaar geen meer.
  Dus nu ben ik opnieuw zoekende. Heb jij ondertussen iets gevonden ?

  • nee nog niets bij ons in peer – limburg is dat niet de streek voor witloof maar als ik er vind laad ik het je weten als jij er vind wil je dat ook laten weten
   groetjes .

 12. ik zou graag witloof wortels kopen maar weet niet waar .
  ik ben van peer .limburg maar ik wil wel wat km rijden als ik er maar weet waar ik er kan kopen .
  graag adres of tel. bedankt alvast voor de tipgever.

 13. Ik zoek een adres om witloofwortels te kopen in de omgeving van Antwerpen (Schoten)

 14. Bij AVEVE op de Aarschotsesteenweg te Wilsele

 15. Ook ik ben op zoek naar witloofwortels, daar ik slechte resultaten boek met het zelf kweken van de wortels in arme kempische zandgrond. Kan er mij iemand een adres bezorgen in de omgeving van Leuven ???

 16. Heb eigen witloof in emmers geplaatst:komen flink op,maar zijn mooi groen:?

 17. graag adres waar ik witloofwortels kan kopen omgeving menen

 18. Wij doen een spreekbeurt over witlof
  en we hebben veel inf. nodig kunnen
  jullie ons helpen?

 19. beste, wij hebben tot begin december wortels om te forceren te koop, tradioneel geteeld, te koop op bestelling, 100 wortels voor 8euro. Streek Neerijse-Huldenberg.0476/891740 of 016/477110.

 20. waar kun je een witlofcontainer kopen?

  groeten Wilma

 21. waar zijn witlofcontainer te verkrijgen?
  Groeten Leo

 22. Ik had graag enkele witlofpennen gekocht om in te leggen.
  Kan iemand mij adressen bezorgen waar die te koop aangeboden worden .
  Ik ben woonachtig in het pajottenland

  Vriendelijke groeten

  Marie Paule

 23. Beste Willy
  Jan S heeft een handig berichtje daarover geschreven,
  waarschijnlijk bevat dit het antwoord op uw vraag!
  klik hier

 24. heeft iemand ondervinding met het op het veld laten staan van witloof om te rooien bv in januarie?
  Hoe afdekken tegen vorst ?

 25. Waar ergens in Roeselare of omliggende gemeentes, Rumbeke of Beitem kan ik witloof wortels aankopen? Kent iemand een verkoopplaats of kweker. Beste groeten Axel

 26. Bettina,
  witloof zaaien doe je in de loop van de maand mei, om de wortels te oogsten oktober-november.

 27. Kan ik nu nog zaadjes planten of is dit te laat ?
  Zoja, duurt het dan lang voordat ik witlof heb ?

 28. Beste Axel
  Je kan nog wel wortels inzetten in januari en februari.
  Maar het probleem zal zijn om nog aan wortels te komen.
  Professionele telers bewaren die bij -1°C.
  De wortels bij liefhebbers zijn nu al allemaal ingezet denk ik, omdat ze niet koud genoeg kunnen bewaard worden en dus starten met groeien.
  Als je een bereidwillige witloofteler kent in de streek van Roeselare die wat wortels wil verkopen kan het wel nog, want hun koelcellen zitten momenteel nog vol met witloofwortels.
  Succes, Luc

 29. Tot wanneer mag of kan je witloof in bakken of emmers opkweken? Kan ik nu nog beginnen.
  Beste groeten en een voorspoedig jaar. Axel

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)