Winterpostelein telen, vijf methodes

Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo

Winterpostelein, een heel erg vergeten groente!
Ze groeit van nature op een arme zanderige grond met een hoge pH en is zout tolerant. Ze groeit bij ons in het wild in de duinen aan de kust. Het 1-jarige plantje bloeit in de lente met kleine witte bloemetjes en zet veelvuldig zaad. Het plantje is volledig winterhard

De naam winterpostelein is nog wel gekend bij de leden van een moestuinvereniging of via een zaadgids. Maar de simpele vraag “wie heeft deze groente al eens gezien, gekweekt, gebruikt in de keuken of gegeten” levert weinig antwoorden op.

Winterpostelein is nochtans een zeer eenvoudig te kweken bladgroente, volledig winterhard zelfs in open lucht, zeer voedzaam en in veel bereidingen te gebruiken. Winterpostelein is een bladgroente met een niet doordringende fris zure smaak, zachter dan spinazie en toch met een lichte zilte ondertoon richting oesterblad. Je kunt de blaadjes rauw eten en je kunt er ook mee koken.

De teelt

SONY DSC

SONY DSC

Methode 1:
We starten buiten in volle grond vanuit zaad, zaaien op regeltjes met een afstand van 30cm tussen de rijtjes en dun zaaien in de rij (elke 5 cm 1 plantje). We zaaien al rond half september en verwachten zo een oogst vanaf begin december, we kunnen bij de oogst de plantjes volledig afsnijden, ongeveer 1cm boven de grond, en  laten de worteltjes onaangeroerd.  Zo geven ze een volgende oogst rond februari-maart naargelang het weer.

Methode 2:
We zaaien eveneens in rijtjes met een tussenafstand van 30cm maar zaaien hier veel dikker, wel elke 0.5cm een zaadje. Met deze methode hebben we reeds een eerste oogst rond 1 november. We snijden de plantje af als snijsla en de plantjes geven een nieuwe oogst net na de feestdagen.

Methode 3:
We zaaien voor in potjes(5-10 zaadjes in een potje van 10.5cm) en planten de jonge plantjes uit naargelang we plaats krijgen in de tuin, vierkante meterbak, een grote bloempot, een platte bak of serre. Met deze methode hebben we meer mogelijkheden om vroeger of later uit te planten alsook waar we gaan planten. De eerste oogst volgt na 2-4 maanden. Een volgende oogst krijg je dan na nog 2-3 maanden.

Bij het oogsten hoeven we natuurlijk de plantjes niet volledig af te snijden, we kunnen ook enkel de volgroeide blaadjes plukken. We bekomen dan veel sneller een volgende oogst. Zo kun je op een veldje wel de hele winter door plukken.
Ik kan het niet genoeg benadrukken, winterpostelein is volledig winterhard en kan buiten blijven zonder bescherming. De uitgelezen bladgroente voor tijdens de groenarme wintermaanden met alleen de veel bekendere veldsla in zijn zog.

Methode 4:
Dun zaaien in rijtjes in de serre. Door het betere klimaat kun je sneller oogsten. Overvloedig luchten is een noodzaak want winterpostelein verdampt veel water wat goed te zien is op de randen van de bladeren. Daar vormen er waterdruppels door het verschijnsel van guttatie. De plant perst water naar buiten via de huidmondjes zelfs al vroeg in de morgen als er nog geen normale verdamping mogelijk is. Voor veel serregrond is de tolerantie voor bodemzout een zegen want veldsla, een klassieker, kiemt slecht in een verzoute grond.

Methode 5:
Voorzaaien in potjes en dan verplanten in grote potten voor op het terras of uitplanten in hangpotten voor in de serre. Op deze manier blijft mijn grond eronder vrij om vroeg in de lente te zaaien, planten voor een volgend jaar.

In de keuken

SONY DSC

Koud: verwerken in gemende salades, postelein pesto, als accentje bij een voorgerecht, op een tapas hapje, gemixt in een koude soep of fijn gesneden in een dressing.

Warm: te gebruiken in soepen, in aardappelstoemp, in een groentetaart, ter vervanging van verse bladspinazie in lasagne, gefrituurde groenteballetjes met een krokant jasje, als vulling in ravioli enz. Je moet er wel rekening mee houden dat er bij het verhitten vrij veel vocht vrijkomt dus stoven en laten uitlekken op voorhand. Ja dit veelzijdige plantje zien we veel te weinig in onze winterse keuken.
Wie gaat de uitdaging aan, je kunt deze supergroente nog zaaien tot einde januari.
Tuinman Peter heeft er nu al voor heel de winter in zijn tuin en keuken.

Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

3 reacties op “Winterpostelein telen, vijf methodes”

  1. piet weijts avatar
    piet weijts

    waar haal je het zaad van winterpostelein.

    1. Piet, in alle verkooppunten van ‘Horti
      tops’ kun je zeker winterpostelein zaden kopen. Groeten Tuinman Peter

      1. Een super versie van een pizza met zalm.
        Je neemt een pizza bodem en je belegt die rijkelijk met gemalen mozzarella. Ok dan neem je een zeer rijkelijke hoeveelheid winterposteleine en je strooit die op je mozzarella. Hierop schik je smalle strookjes verse of ontdooide zalm uit de diepvries(geen gerookte zalm, te veel zout). Hierover breng je een niet te grote hoeveelheid tomatensaus en hierover breng je terug gemalen mozzarella. Super! Afbakken in een voorverwarmde oven op een pizza steen op 225 graden ongeveer 10 minuten, controleren! Niet zeer bruin(zwart) laten komen. Uithalen, versnijden en smikkelen!! Groeten Tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.