Mini-paprika’s telen lukt even goed in de kas als in open lucht!

oogst-19okt Paprika’s telen is de laatste decennia populair geworden. Eerst waren het vooral de geblokte paprika’s in de kleuren groen, geel, rood, oranje, paars, wit die de aandacht trokken. Over het kweken van deze grootvruchtige blokpaprika vindt u heel wat informatie op Plantaardig.com en in de Groente & Fruit Encyclopedie. Dit zowel over de teelt in de kas als de teelt in potten. Gewas- en vruchtsnoei bij deze paprikavariëteiten is aan te raden en wordt  er uitgelegd met een duidelijke tekening.

Puntpaprika’s komen de afgelopen jaren sterk op. Eerst waren het de grootvruchtige puntpaprika’s, ook dikwijls zoete paprika’s genoemd. Bij sommige variëteiten zijn de vruchten danig groot en vergen ze zoveel van de plant dat er ook hier snoei en vruchtdunning nodig is om een evenwichtige groei en geen overbelaste plant te bekomen.

In dit artikel staan we stil bij de laatste trend, namelijk de teelt van puntpaprika’s maar dan wel de kleinvruchtige soorten. Daarbij wordt  duidelijk dat het telen van deze paprikasoorten best meevalt, zowel binnen als buiten!

Veel van deze kleinvruchtige paprika’s zijn daarenboven zeer zoete paprika’s, want ze hebben een zeer hoog suikergehalte. Zoveel zelfs dat ze in het commerciële circuit onder verschillende vormen als snack-groenten aangeboden worden.

Vorige zomer stonden in de proeftuin van GroentenInfo drie rassen.

Maar, laten we eens de zaak omkeren en onmiddellijk de voornaamste besluiten bij deze teelt weer te geven.

10 notities bij de teelt van mini-paprika.

  1. Mini-paprika’s zijn zoet, van vrij zoet tot zeer zoet, soms zelfs geschikt om uit het vuistje te eten.
  2. Mini-paprika’s hoeven niet gesnoeid te worden.
  3. Mini-paprika’s hebben geen nood aan vruchtdunning.
  4. Mini-paprika’s moeten gesteund worden, best met palen en touw.
  5. Mini-paprika’s doen het ook heel goed in openlucht, zelfs in een kwakkelzomer (zoals 2008)
  6. Mini-paprika’s zijn heel sterke planten, zowel in openlucht als in de kas. Ziekten komen niet voor. In de kas kunnen bladluizen opduiken.
  7. Mini-paprika’s groeien in openlucht nog niet half zo hoog als in de kas. Sommige mini-paprika’s groeien vrij hoog, andere blijven klein.
  8. Mini-paprika’s in de kas produceren overvloedig vruchten, in open lucht zijn er, door de kleinere plant, minder vruchten
  9. Mini-paprika’s geteeld in openlucht zijn misschien nog zoeter.
  10. Mini-paprika’s bevatten heel weinig tot geen zaadjes.

Mini-paprika’s zijn dus gemakkelijke groenten om te telen, het “moeilijkste” is de opkweek.

     

Teeltverloop

Als proef werden drie variëteiten kleinvruchtige paprika’s van Somers zaden (Elite Series) gezaaid. Wat opkweekwijze en groeivoorwaarden betreft zijn deze soorten gelijklopend met geblokte paprika’s. Over het kweken ervan vindt u  informatie op Plantaardig.com en in de Groente & Fruit Encyclopedie. We beperken ons tot de opvallendste (verschil)punten.

  • Baghera : groene minipaprika, wordt rood eenmaal gerijpt. Lange paprika van het Turkse type, de plant is halfhoog. Vruchtgrootte 22x4cm.
  • Carliston : crème-wit (wordt rood, eenmaal gerijpt). Lang type, iets kleiner dan Baghera (20x4cm). De plant is halfhoog.
  • Barancio : oranje, het is een mini “corno di Toro” type. De plant is eerder laagblijvend.  De vrucht is ook klein, slechts 8x4cm.

Het zaaien van paprika gebeurt best tijdig, en best twee maanden voor de uitplantdatum. Dit is voor de grote blokpaprika zeker het geval.

Het snoeien van deze mini-paprika’s is eigenlijk niet nodig. De kleine vruchten belasten de plant veel minder. De groei en bloei blijft dus aan de gang, ook als er al vruchtzetting is op een eerder kleine plant.
Het komt er op aan dat bij kleinvruchtige paprika’s ook de eerste bloemen een vrucht mogen vormen, wat bij grote paprika’s onvermijdelijk voor groeivertraging en mindere vruchtzetting zorgt.

Toch is ondersteuning van de stengels absoluut noodzakelijk. De stengels van alle paprikasoorten zijn houterig en zullen kraken bij een te hoge vruchtbelasting. Bij de mini-paprika’s werd gekozen om de ondersteuning te doen met palen en touw.

De soort Carliston wordt in de warenhuizen soms aangeboden als Bulgaarse paprika. Deze paprika is in het groen stadium eerst wit, en wordt later rood. Een zeldzaamheid bij de paprika’s waar groen meestal de kleur is voor de rijping. De plant groeit vrij uitbundig en bereikte toch een hoogte van ruim één meter. De productie van Carliston is overvloedig.

De soort Barancio groeit maar half zo hoog en produceert vele kleinere, zoete oranje vruchten.

De soort Baghera groeit ook vrij hoog en verkleurt van groen naar rood. De vruchten zijn iets langer dan bij de witte puntpaprika.

In open lucht telen

De teelt lukte in de kas bijzonder goed, zonder noemenswaardige problemen. Enkel bladluizen kwamen in juni roet in het eten gooien. Gelukkig konden we “mummies” en “sluipwespen” waarnemen die de plaag onderdrukten.

Enkele planten werden rond 20 mei in de moestuin uitgeplant en ietwat verweesd achtergelaten, in de veronderstelling dat er niet zoveel van terecht zou komen. Zeker niet in een kwakkelzomer zoals 2008.

Niets bleek minder waar. Ten eerste was er in open lucht geen enkel probleem met ziekten en plagen.

Het grootste verschil met de gelijktijdig lopende kasteelt is dat de planten (veel) kleiner blijven en de rijping vanzelfsprekend later aanvangt. Maar in september en oktober kon volop geoogst worden tot de eerste nachtvorst inviel. De indruk bestaat dat ze zoeter waren dan de vruchtjes die in de kas geteeld werden. Een tragere groei, sterke lichtintensiteit en koudere nachten zouden dit moeten verklaren.

Fotoreportage

Zaaien binnenshuis, voldoende warmte. (zie Tomaten zaaien)

Zaaien van kleinvruchtige paprika zaaien van kleinvruchtige paprika

Verspenen  in vierkante potjes 9 cm op 20 april en uitplanten als jonge plant in de kas op 15 mei.

Kleinvruchtige paprika klaar om te verspenen mini-paprika-verspenen-20-april

Bladluizen en sluipwespen begin juni (zie bladluizen en natuurlijke vijanden)

Kleinvruchtige paprika bladluizen Kleinvruchtige paprika sluipwesp

Begin juli, eerste groene vruchten en ondersteuning palen en touw.

ondersteuning palen en touw Kleinvruchtige planten, grote planten witte puntpaprika
                                                9 aug verkleuring witte paprika 

Kleinvruchtige paprika, kleiner blijvende planten 9aug-bulgaarse-paprika-begin-rijping

14 aug witte paprika wordt rood, volop oranje bij Barancio

14aug-bulgaarse-paprika-rijp 14aug-corno-di-toro-rijp

Baghera, Carliston en Barancia in open lucht geplant half mei. Nog niet half zo groot, maar gezonde planten, zoete vruchten en een rijkelijke oogst.

17sept-baghera-openlucht 17sept-carliston-openlucht

                       17sept-corno-di-toro-openlucht

Een rijkelijke, zoete oogst!

oogst-19okt

Ik weet dat heel wat moestuinbezitters paprika’s in open lucht telen. Welke rassen teelt u en wat zijn de ervaringen daarmee? Laat het weten hieronder.


Reacties

44 reacties op “Mini-paprika’s telen lukt even goed in de kas als in open lucht!”

  1. Verhaeghe avatar
    Verhaeghe

    Zijn minipaprikas eenjarig, of kan men ze overwinteren ?

    1. Indien in pot kan je ze in theorie in de vorstvrije serre of huiskamer overwinteren. Maar het gevaar op verdroging en ziekte aantastingen is groot.
      Normaal wordt overwintering van minipaprika’s niet gedaan. Ze zijn ook niet winterhard natuurlijk.
      Beste resultaten worden bekomen door ieder jaar tijdig opnieuw te zaaien.

    2. Paprika’s zijn meerjarig indien je ze kunt overwinteren warm en in het licht. Het is wel niet gebruikelijk. Iedereen plant in de maan mei nieuwe jonge planten. Groeten Tuinman Peter

  2. […] Mini-paprika’s telen in de kas én in open lucht. […]

  3. arjan avatar
    arjan

    hallo, in de kas is de eerste peper rijp een rode surinaamse en het lijkt nu een jungle in de kas met overal bloeiende en vruchtdragende peperplanten
    de criola sella en de rocotto rood zitten beide tegen het dak aan (had ze laatst zelfs al gesnoeid!) veel andere pepersoorten zijn nu zo,n 160/170 cm de thai hot culinairy doet het ook goed met rechtopstaande kleine cayenneachtige pepertjes en de coloro en de red cherry doen het ook heel goed .de criolla sella heeft ook al meerdere pepertjes , alleen de Rocotto rood (boomchili) wil maar geen vruchtjes laten vormen , heb al van alles geprobeert heb denk ik stuifmeel nodig van een zelfde soort plant maar heb er maar een van , heeft er iemand hier mischien ook hetzelfde probleem ?, en kunnen we het stuifmeel ruilen . groeten

    1. Inderdaad Arjan, de boomchili (Capsicum pubescens) is niet zelfbestuivend zoals de andere pepers (Capsicum annuum). Het is dus nodig meerdere planten te kweken in dezelfde kas en dan nog te zorgen voor insecten, bijen, hommels.

      1. arjan avatar
        arjan

        ja inderdaad , dat wordt een probleem er zit nog geen enkele peper aan .
        ga de rocotto terugsnoeien en kleiner proberen te houden en laten overwinteren voor volgend seizoen . dan zaai ik wel meerdere andere rocotto,s (deze had ik als plantje besteld bij baldur) als ik hem snoei .dan hoef ik deze ook gelijk niet meer zoveel water te geven , deze is bijna niet bij te houden .heb al aantal rijpe rode surinaamse geplukt (heel snel rijpende pepers) zaadjes heb ik al bewaard .pepers zijn lekker en redelijk heet .in de kas hebben de meeste soorten pepers erin . buiten zitten sommige peperplanten vol met pepers ,

  4. arjan avatar
    arjan

    hallo de buitenpepers hebben inmiddels al pepers erin , sommige al meer dan 5. en de kas pepers zijn inmiddels flink gegroeid en bij sommige zitten al bijna 20 pepers in foto,s volgen

    1. Arjan,hartelijk dank voor de foto’s en de verdere informatie. De groei van mijn buiten langepunt paprika’s gaat met dit weer fantastisch vooruit. Nu nog meer vruchten en een mooie oogst einde september. Groetjes Tuinman Peter

  5. Hierbij de foto’s van Arjan
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/vollegrondpepers1Kopie.JPG[/img]
    Pepers in vollegrond
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/vollegrondpepers2Kopie.JPG[/img]
    Pepers in vollegrond
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/criolasellavollegrondKopie.JPG[/img]
    Criola Sella vollegrond
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/criolasellavollegroeienbloeiKopie.JPG[/img]
    Criola Sella in de kas : volle groei en bloei
    [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/rocottoroodveelbloemenKopie.JPG[/img]
    Rocotto rood

  6. arjan avatar
    arjan

    hallo als ik de foto,s erbij zet dan zal ik ook foto,s van mijn buiten peper test erbij doen , een tiental pepers/zoete kleine paprika,s in de volle grond onder zwart plastic (voor bodemverwarming).
    die staan al een behoorlijke tijd (iets te vroeg neergezet)
    maar beginnen te bloeien en sommige hebben veel takken, dat belooft iets..

  7. arjan avatar
    arjan

    Hallo hier nog wat aanvullende info,
    ik kweek alle pepers in 4 kante 11 liter potten alle staan op tempex plaat van grond geisoleerd .
    Ze zijn alle met tomatentouw ingedraaid en als voeding gebruik ik biologisch / minerale voeding,
    NPK 5-4-6/ 2-MgO met bijbehorende PK13/14 supplement
    mijn kas is van dubbellekamer melkwit polycarbonaat.
    en de 180 cm peper is nu 185 cm bijna elke dag indraaien. moet ze zo een keer snoeien mischien dat ie dan vruchten gaat maken.
    groeten

  8. Arjan, ik zit te popelen voor de foto’s. Zo groot?
    Groetjes ‘Tuinman Peter’.

  9. arjan avatar
    arjan

    hallo hier een kort verslag van mijn peper kweek test.
    de suriname rood heeft nu zo,n 10 pepertjes erin ,
    de cayenne ook , en de grote cayenne die een hele dunne cayenne blijkt te zijn ook zo,n 10 pepertjes.
    de rocotto rood is nu zon 180cm en heeft al veel bloemen gehad , maar nog geen pepers,er lijken er wel een paar te vormen, de criola sella is nu ook volop aan het bloeien (baccatum soort) en is ook pepertjes aan het vormen. hoe krijg ik mijn foto,s erbij gezet?

    1. Dag Arjan

      hartelijk dank om jouw kweekervaringen door te geven. Ik lees ze allemaal! 180 cm! Dat is uitzonderlijk hoog voor paprika/peper.
      De foto’s kan je opsturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com en dan komen ze normaal gezien binnen de 24 uur bij jouw reactie te staan! Ook voor de buitenteelt meloenen kan je dat zo doen. Alvast bedankt!

      Succes bij het tuinieren en tot binnenkort

      groetjes,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  10. arjan avatar
    arjan

    Hallo ,
    hier is een lijst van de soorten:
    red cherry,antohi romanio,thai culinair,mulato isleno,criola sella,hungarian hot wax,bulgarian carrot,turkse puntpap,rocotto rood,surinaamse rode,cayenne,grote cayenne,kleine puntpaprika rood,madam jeanette,habanero geel,jalapeno,numex pinata,sunburn jalapeno,rawit,jumbo habanero rood.
    mijn tomaten: illdi , sweet milion , gele kers ,gardners delight , red pear .

    1. Dank je wel voor de lijst. Wordt vervolgd.
      Groetjes Tuinman Peter

  11. Arjan , ik ben zeer benieuwd naar de extra info van geteelde soorten, foto’s en eventueel later de resultaten( doe volgend jaar een gelijkaardige proef). Groetjes Tuinman Peter.

  12. arjan avatar
    arjan

    Hallo dit jaar heb ik naast mijn buiten meloen kweek .
    ook een peper test in mijn polycarb kas.
    normaal had ik meest tomaten in mijn kas (altijd goede resultaten).
    maar ik ben gek op pittig eten en wou de pepers daarvoor wel eens zelf proberen te kweken.
    eerst veel info van internet , en ben ook tijdig begonnen met zaaien , feb, de zaden uit vruchten van markt-toko gezaaid en paar weken later bestelde zaden en daarna nog een keer bestelde zaden.
    heb ongeveer 20 soorten,
    om te proberen welke het beste zijn om in mijn kas te kweken,er zijn een paar uitschieters die echt snel groeien en al splitsen en veel bloemen beginnen te
    produceren (grote cayenne , criola sella , red cherry )
    en een aantal soorten die allemaal iets langzamer groeien en veel kleiner van stuk blijven en sommige al vertakken zonder vruchten ( mme jeanette) (hete)
    en de meeste planten beginnen zich te splitsen (medium /milde pepers) foto,s volgen nog

  13. […] “Zoete puntpaprika” is een aan te bevelen paprikasoort. Culinair omdat de schil iets dunner is en minder zwaar op de maag ligt en het vruchtvlees net iets zoeter is. Teelttechnisch omdat de plant meer groeikracht heeft dan de geblokte paprika, ook zonder vruchtdunning. In openlucht doet deze soort het ook goed, en kan goed geteeld worden in een pot of in de vierkante moestuin. Dit jaar echter was het seizoen net iets te koud opdat de vruchten nog tot rijping konden komen. Net voor de vorst werden ze geoogst. Maar dat komt nog wel goed binnenshuis, nu de er al een puntje rood te zien is. Lees meer over het telen van kleinvruchtige (punt)paprika’s. […]

  14. Hallo allemaal,

    ik heb van die snack paprikaatje als plant vorig jaar gekocht. (naam/ soort weet ik niet) heb de plant in het najaar terug gesnoeid en binnen overgehouden. heb al 10 paprikaatje aan de plant zitten (staat nog binnen)
    heb rode gele en oranje.

    voor zaad zou ik gewoon in de winkel een bakje kopen en drogen en daarna zaaien.

    groetjes cor

    1. Wat een goed idee om oudere paprikastronken over te houden als een orangrieplant, nog nooit van gehoord maar het lijkt mij inderdaad zeer goed te doen. Ik weet uit ervaring dat paprikaplanten in de nazomer nog steeds een goed wortelgestel hebben en dat na snoei die planten terug gaan schieten. Schitterend idee, zal ik na de zomer zeker proberen. Groetjes tuinman Peter

  15. lucie avatar
    lucie

    Hoi, van de week heb ik een paprikaplant vol met rode kleine paprika’s gekocht in het tuincentrum. Op het kaartje erbij stond dat hij goed in de vensterbank kon staan maar niet in de felle zon.
    Wat ik vreemd vind is dat de plant nu al zijn blad laat hangen. De potkluit is vochtig dus geen tekort aan water. Het ziet er nu erg armetierig uit. Wat te doen?
    Ik heb al plantenvoeding gegeven.

    1. @ Lucie
      Deze planten zijn in de kas geteeld, op een eb-vloed systeem. Dus best ook binnenshuis langs onder water geven. Verder kan het zo zijn dat de plant in het handelskanaal te veel water gekregen heeft met wortelsterfte tot gevolg. Ook kan de plant te koud gehad hebben, maar in de zomer lijkt mij dit niet zo waarschijnlijk.
      Dus : bijna zeker een wortelprobleem in (te) natte potgrond. In het begin voorzichtig water geven, met kleine hoeveelheid. Potkluit wat droger laten worden. De plant moet zich nog aanpassen.

  16. […] Voor alle vruchtgroenten wordt het een goed seizoen, dus ook voor de paprika’s, zelfs deze in open lucht.  […]

  17. Carlo avatar
    Carlo

    Kijk ook eens op onderstaande link voor leuke en vooral aparte peper en paprika-soorten.

    http://verkopers.marktplaats.nl/10772268

  18. Reymenants avatar
    Reymenants

    Ik heb er gisteren op de plantenbeurs van Hombeek enkele gekocht. Wel duur (2Euro per plantje) en dus hopen dat er bergen paprika aankomen :)

  19. Reymenants avatar
    Reymenants

    Als er iemand plantjes teveel heeft wil ik er gerust wat kopen …

    Groeten,
    Franky

  20. […] rassen met o.a. Baghera, Carliston, Barancia (restje van vorig jaar, herinner je het artikel over minipaprika’s telen). Rechts de sterk nakomende kieming van Carliston, nochtans uit dezelfde zaadverpakking als de drie […]

  21. Zelf heb ik goede ervaringen met ‘Earliest Red’, ‘Healthy’, ‘King North’ en ‘Minibell’.
    Alle zijn het zoete paprika’s die in pot groeien in openlucht.
    Eén nadeel is dat ze in openlucht moeilijk raszuiver te houden zijn.

  22. Hallo tuinkabouters. Een hele mooie site met enorm veel zaden en goede service!
    http://www.tabernal-zaden.nl

    mvg Harm

  23. Gaëlle avatar
    Gaëlle

    Ik heb een aantal zoete paprika en pepersoorten online besteld bij http://www.denieuwetuin.be, (adres op deze site gevonden) waar ze een rijk assortiment hebben aan minder bekende, uitheemse en oude groenten. Je krijgt ze in een verzorgd pakje voor 2 euro per soort, ongeacht de soort groente. Er zitten wel niet zoveel zaden in maar als hobbytuinier is dat wat mij betreft ok.

    groetjes, Gaëlle

  24. Hallo iedereen
    De aangehaalde rassen zijn afkomstig van Somers zaden, maar blijkbaar hebben die nog geen online-shop. Hun zaden worden verdeeld via tuincentra. In West-Vlaanderen is dit bv. Floralux. Maar vrijwel ieder tuincentrum/zaadfirma heeft wel mini-paprika’s of puntpaprika’s in het assortiment. De aangehaalde rassen kunnen dan ook makkelijk vervangen worden, door andere, gelijkaardige rassen van andere zaadhuizen.

  25. roger stroobants avatar
    roger stroobants

    Waar kan men in België zaad vinden. Eventueel in W.Vl ?
    Dank voor een reactie.

    Roger

  26. Bedankt voor alle reacties.

  27. FRANS MAZEE avatar
    FRANS MAZEE

    bij ons in de turkse winkel heten ze cornicons,en kosten ze €1.50 per kilo die punten.
    gr frans

  28. Hoi!
    Wat betref die puntpaprikas, was mij goed gelukt met zaadjes van een puntpaprika die ik bij de Lidll had gekocht in 2007, gedroogd en in maart 2008 gekweekt (kas) zoals beschreven bij de nieuws brief. De plant zelf werd niet hoger dan 70 cm en had 3 a 4 vruchten gedragen per plant.
    Anders zijn nergens te koop, dacht ik.
    Succes er mee
    Max

  29. FRANS MAZEE avatar
    FRANS MAZEE

    paprikaatjes kopen, zaden er uithalen, effe drogen, in de grond doen en een maand later heb je al je eerste plantjes.
    veel succes

  30. Marie avatar
    Marie

    Dag Dini Bellinga,

    Ik weet niet of u hier wat aan heeft: bij Vreeken.nl staat een hele rij aan sweet peppers waar u uit kunt kiezen. Zijn via internet bestelbaar. Ik heb een goede ervaring met hen ook als zaden niet uitkomen kan je altijd terecht met vragen of opmerkingen.

    groet,

    Marie

  31. Overal gezocht op internet maar waar kan ik de zaden bestellen van de soorten die beschreven staan in het artikel over mini puntpaprika’s?

    1. Gery Van Den Broeck avatar
      Gery Van Den Broeck

      bij het vlaamse zaadhuis (google maar)

      1. Van Mello Kurt avatar
        Van Mello Kurt

        http://www.peperzadenwinkel.be

        Is een site waar veel verschillende soorten staan tegen een goede prijs.

        Veel plezier

    2. Angelique avatar
      Angelique

      Gewoon 1x in de supermarkt kopen, en je hebt zaadjes in overvloed.Heb ik ook gedaan.
      succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.