Erwten worden best gedurende 24 uur geweekt in water vooraleer ze uit te zaaien in vollegrond of in potjes. U kunt de voorsprong nog vergroten door de erwten ook nog eens te laten voorkiemen. Hoe je dat moet doen?
Een eerste methode lees je op de blog van Tuinclub VELT Jabbeke.

Eerst worden ze voor gekiemd: 24 uur weken in water. Dan het water afgieten en het potje op een warme plaats houden. Een paar keer per dag met water bestuiven om ze warm vochtig te houden. Na drie dagen zijn de meeste kiemen zichtbaar. Dan moet je zaaien.

Een tweede methode werd als volgt uitevoerd.

Leg de erwten in een laagje water, dat halfweg de hoogte van de erwten komt. Je zal zeker de eerste twee dagen wat water moeten bijvullen, want ze zuipen nogal wat in het begin. Na 3-4 dagen is een wortelje van één centimeter zichtbaar. Tijd om te zaaien nu.

Voorgekiemde erwten

Zeker de moeite waard om opnieuw een paar dagen voorsprong op te bouwen. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente die je niet zo makkelijk vindt in de winkel.

 

Dit was dus een speciale tekst over erwten zaaien in droog weer. Je kan alles lezen, met stap-voor-stap foto’s, over erwten in dit artikel :
Erwten kweken is doodeenvoudig 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Erwten voorkiemen”

Reacties (1) Pingbacks (3)
  1. heey ik heb wel eens een kleine spin tusen mijn doperwten een ik weet niet of hij schadelijk is.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)