De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig.

SONY DSC

De kweek van knoflook gaat niet zonder slag of stoot.

Vorige herfst heb ik mijn lookteentjes geplant volgens de regels van de kunst, met als resultaat dat er tijdens de winter een voorspoedige opkomst was en  in de lente een goede beginnende groei tot volwaardige plantjes. Vorige week, half mei, zag ik aantasting van het loof door roest. Deze week is dit uitgegroeid tot een zware aantasting. Op een biologische manier is hier niets meer aan te doen.
Vlug de oogst redden dan maar. Knoflook kun je op 2 manieren tot een oogst laten komen:
– Laten groeien en laten afrijpen tot volgroeide lookbollen. Er zijn dan drie kapers op de kust: roest, preivlieg en rotten van de lookbollen (grauwe schimmel).
– Halfwas oogsten, einde mei, als een soort noodmaatregel bij een aantasting van ziekten of plagen. Deze methode zal ik nu beschrijven daar ik dit jaar heb gebruikt als noodstop.
– Wanneer de groene forse stengels in april en mei aangetast worden door roest dan geeft dit zeker voor de bollenteelt een vermindering van de oogst. Wanneer je de groene stengels nu oogst en schoont zoals prei dan houdt je de jonge knoflookstengels over die een zeer zachte smaak hebben. Je kan ze nu met weinig werk (geen teentjes pellen) in de keuken  gebruiken. Deze jonge lookstengels moet je dan uiteraard in de diepvriezer bewaren. Voor mij zijn ze eigenlijk een meerwaarde ten opzicht van de knoflookbollen.
Dus, bij een aantasting door een ziekte: oogsten, opschonen, wassen en in de diepvriezer bewaren. Telkens je look in een gerecht nodig hebt duik je gewoon de vriezer in om er 1 a 2 stengeltjes uit te halen. In bevroren toestand kun je ze perfect fijn snijden of je doet ze in één stuk de pot in. De zachte lookstengel smelt dan als sneeuw voor de zon. Zo is er  geen gedoe meer om lookteentjes te pellen. Groeten Tuinman Peter
SONY DSC
SONY DSC
Knoflook met roest

 

 

 

 

 

 

 

 

SONY DSC

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

2 reacties op “De teelt van knoflook tot een goed einde brengen is niet eenvoudig.”

  1. vandaele piet avatar
    vandaele piet

    Dag Peter,

    Heb ook altijd problemen met roest bij mijn knoflook.
    Ikzelf laat ze gewoon staan met roest en ik moet zeggen dat er toch nog heel wat bollen aan de meet geraken. ze zijn niet super groot maar zeker bruikbaar.
    Om ze wat groter te krijgen plant ik ze in oktober in de serre ipv buiten, en ik heb de indruk dat ik de roest dan een beetje voor kan blijven, als ik ze buiten kweekte had ik een veel kleinere opbrengst.
    Maar met uw tip ga ik de meest aangetaste planten oogsten als stengellook (deze die nu waarschijnlijk volledig verdwijnen) en de beste laten staan voor bol.

    greetz

    Piet

    1. Piet, lijkt mij een aanvaardbare methode want roest zorgt voor verlies van energie(de zonnepanelen zijn kapot)dus een aangetaste plant geeft geen grote opbrengst. Je kunt natuurlijk de lookplanten preventief bespuiten met spuitzwavel tegen ziekten. De plaats in de tuin kan ook van belang zijn: zeer zonnig, winderig en op een zware grond. Dit samen kan een gezondere plant opleveren. Groeten Tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.