Het dieven bij aubergine lijkt een mix van de snoei bij paprika en het dieven bij tomaten.
Net als paprika groeit aubergine met één stengel, tot op een bepaald moment het eerste bloempje verschijnt. Dit is zowat na zes bladeren.
Foto 1 en 2 Als de eerste bloem zichtbaar is, dan zijn er op de hoofdstengel al heel wat zijscheutjes te zien. Net zoals bij paprika moeten ze verwijderd worden. Klik op de foto’s voor details
Aubergine_met_scheuten_op_stamAubergine_dieven_hoofdstam

Foto 3 Daarna heb je één hoofdstengel met enkel nog de bladeren eraan.
Aubergine_volledig_gediefd

Foto 4 Let goed op waar het bloempje zich bevind, want de zijscheut net onder het bloempje wordt niet verwijderd! Deze scheut gebruiken we als eerste extra stengel.
Aubergine_gediefd_op_hoofdstam_met_eerste_zijscheutJPG

Foto 5 Op deze plant werden twee stengels ingedraaid in een touw dat bovenaan de kasconstructie opgebonden werd.
Aubergine_aangebonden

Daarna wordt veelal nog een derde zijscheut aangehouden, dit is de volgende die op de hoofdstengel komt. Wil je minder problemen met de groeikracht van de plant, of heb je toch voldoende planten, of heb je wat dicht opeen geplant dan is twee stengels per plant ook een goede keuze, die het telen makkelijker maakt.
Aanbinden bij aurbergine is niet zo dringend, want de stengel is, in tegenstelling tot bij tomaat stevig en houterig. Als duidelijk is welke stengels uiteindelijk zullen overgehouden worden kan je deze ondersteunen met een touw dat je ophangt in de dakconstructie van de kas (serre). Met een lange (bamboe)stok kan je aubergine ook heel makkelijk ondersteunen. Er zullen steeds nieuwe zijscheuten blijven komen. Tot de bloei van de eerste vier bloemen worden ze helemaal verwijderd. De zijscheuten die later ontstaan worden getopt op één tot twee bladeren. Het komt veel voor dat deze zijscheuten bijna niet uigroeien. Dan is zelfs toppen niet nodig.

Foto 6 Deze plant groeit sterk en er kan dan ook een derde scheut aangehouden die hoger op één van de twee stengels ontstaat (bemerk de splitsing van de  rechts op de foto). Links op de foto wordt de zijscheut verwijderd.

Zijscheuten_intoppen

Foto 7 Indien er geen derde stengel nodig is, of hogerop in de plant worden de zijscheuten ingetopt op één of twee bladeren. Nog later worden de zijscheuten zelfs niet meer ingetopt, de groei ervan blijft vanzelf achter en ze blijven klein.

Scheuten toppen

Foto 8 Tot slot nog dit : Het is aan te raden het eerste bloempje uit de plant te verwijderen. Dit om de plant eerst wat extra groeikracht te geven om op die manier later een grotere oogst te hebben en een sterkere plant.

Eerste vrucht uithalen aubergine

 Lees ook het artikel op GroentenInfo over gewasonderhoud bij aubergine

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Aubergine | Dieven en aanbinden”

Reacties (20) Pingbacks (1)
 1. Mijn aubergine plantje zit vol met bloemen. Trossen van wel 10 stuks. Moet ik deze weghalen tot 1 bloem?

  • Trossen van 10 aubergines! Dat is uitzonderlijk! Best even wachten tot enkele vruchtjes per tros gelukt zijn. Ik vermoed dat het een soort is met kleine vruchten? Hoe dan ook tien is teveel. Hoeveel dan? Hangt ook af van de groeikracht van de plant. Hou twee tot drie vruchten per tros. Maar eerst kijken welke bloemen gelukt zijn en dan op drie zetten. Pas op, toch grootvruchtige aubergines? Dan max twee per tros, in theorie één.

   • Dank je voor je antwoord ik ben erachter dat het geen aubergine is maar zwarte nachtschade…..onkruid dus. Nou daar ben ik even zoet mee geweest ghihi.

   • Beste Sandy, alsnog een reactie op je post. Zwarte nachtschade wordt gegeten ( in Suriname) als groente, je moet de witte bloempjes en groene of paarse bessen verwijderen. Het heeft een licht bittere smaak en je kan het roerbakken.

 2. Mensen mijn aubergine plant staat gwn buiten in de openlucht geen serre of niks en alles gaat perfect !

 3. beste
  wanneer mag ik mijn aubergine plukken
  ze zijn peer vormig en 20 cm groot

  • Aubergine mag je zeker oogsten als de vrucht niet meer groter wordt. De kleur is donker en de vrucht voelt steviger aan. Wordt de vruc

  • Aubergine mag je zeker oogsten als de vrucht niet meer groter wordt. De kleur is nog donker en de vrucht voelt steviger aan. Wordt de vrucht bleker dan is ze al een tijdje volgroeit en is het rijpingsproces ingezet. Zo lang mag je niet wachten.

 4. Hallo, heb in een Duitse supermarkt 2 op sterven na dode aubergine planten gekocht! Ze doen het nu prima en groeien volop! Ze zijn nu een halve meter hoog en dragen beide een grote bloemknop. Ik weet niet welke soort het is, en dus niet precies wat de verzorging is. Het enige waterop het kaartje staat is het volgende: Merk: Gardenline met het nummer 8164, wie kan mij verder helpen? Alvast bedankt, gr. Ruud.

 5. ik woon op aruba ,ik kweek met zaad uit nederland.
  zon en warmte genorg hier .mijn aubergine groeit hier heel goed ,ik dief niet ik laat het gewoon zijn gang gaan .
  ik op zijn tijd de voedding ,en genoeg waten .van de airco die ik op vang .ook met mijn tomaten ,en paprika ,en pepers ,het gaat heel goed ,

 6. mijn aubergine droeg geen vruchten.
  tot ik net als bij tomaat zelf ging bevruchten.
  dit leverde ook niet het gewenste resutaat op.
  bloem genoeg maar geen vruchten.
  wat kan ik nog meer doen???/

 7. Hallo Willy,
  aubergines zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten.
  Slechte bestuiving bij aubergines resulteert in ofwel geen vruchten, ofwel kleine vruchten. Ik denk dat dit een ras is wat nu eenmaal lange vruchten produceert. Of eventueel is het zaad afkomstig/opgedaan van een F1 hybride. Heb je enig idee van het ras/zaad dat gebruikt werd?
  groetjes
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

  • Goede morgen Luc,
   Bedankt voor uw reactie.Welk ras/type van auberginezaad ik gebruikt heb weet ik niet meer daar het een zakje betreft
   dat ik vorig jaar gekocht had bij Aveve en het gedeeld heb met mijn pa.Ik weet geen details meer. Vorig jaar had ik hetzelfde fenomeen maar toen dacht ik dat ik iets over het hoofd had gezien qua (bij)bemesting en/of watergift, blijkbaar niet dus. Wel stonden de planten vorig jaar in de volle grond en kon het eventueel een andere oorzaak hebben gehad (vb.kurkwortel)daar ze in de tunnel ij de tomaten stonden. Dit kon dit jaar niet het geval geweest zij daar ze in potten zijn geplant. Bedankt voor de uitleg en ik zal volgende ervaringen laten geworden op deze site.
   Groeten, Teirlynck Willy.

 8. P.S. Heb een foto doorgestuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com
  Grtn Teirlynck Willy
  Update : foto geplaatst!
  foto aubergine bij Willy

 9. Goede middag,
  In verband met aubergines heb ik een klein probleem; nl; de planten heb ik gediefd zoals op bovenstaande foto’s en twee stengels opgetrokken. Maar helaas… de vruchten zijn net als komkommers. Ze worden lang en worden dof van kleur en later zelfs groen.De mooie en blinkende peervormige vruchten die in de winkels te verkrijgen zijn krijg ik niet in mijn vruchten. Misschien is er een probleem zoals bij de courgettes dat er niet genoeg bestuiving is geweest? Kan er mij iemand raad geven i.v.m. dit probleem? Veel dank bij voorbaat.
  Mvlgrtn; Teirlynck Willy uit Westrozebeke

  • Beste mijnheer

   Als ik naar het vrucht kijk dan is Uw aubergine een heel ander soort dan wat U in de winkels zie staan. Dit is een soort dat in Suriname , Thailand en in India veel voorkomt.

   Groetjes
   Kalidin

 10. Aan mijn aubergineplant verschijnen uit max. 2 bloemen vruchten; de rest van de bloemen valt af…tot de vruchten geplukt zijn, dan groeien opnieuw 1 of 2 aubergines aan dezelfde plant. Per plant valt er dus niet veel te oogsten. Hoe is de ervaring bij anderen?

 11. Alkmaar, 17 juli.09

  In mijn kas groeit de aubergine naar wens.
  Mijn vraag is : hoe hoog moet een aubergine worden, de
  plant is mijn kas weet blijkbaar niet van ophouden met
  groeien. Als je net als tomaten de plant topt,is de goeikracht groter ?

  • De aubergine mag zo hoog worden als jij dat zelf wenst. Aubergines groeien inderdaad bijna even snel de hoogte in als tomaten. Toppen kan bij aubergine veel later dan bij tomaat en moet eigenlijk niet. De tijd tussen de bloei en de uitgroei van de vrucht is veel korter dan bij tomaat.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)