Categorie: Geen

  • Kookdemo en proeven van vergeten historische groenten.

    Beste moestuinder, De open dagen van onze Historische Moestuin bij VABI (www.vabi.be) waren een zeer groot succes. Op twee dagen mochten we meer dan 1000 geïnteresseerde tuinliefhebbers ontvangen. Door de drukte was het voor mij soms moeilijk om één ieder van jullie te woord te staan. Bij deze wil ik iedereen hartelijk danken voor het…

  • Bezoek de Historische Moestuin van VABI dit weekend!

    Beste lezers van GroentenInfo Plantaardig.com Afgelopen seizoen was ik, samen met collega’s en leerlingen van de land- en tuinbouwschool VABI, bezig met de aanleg en het onderhoud van een historische moestuin met 43 bijzondere groenten. We zijn gelukkig dat we bijzonder goed in ons opzet geslaagd zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat…

  • Zorgen na aanhoudende regen in de moestuin

    Vergeelde boontjes zijn dikwijls een gevolg van te veel regen.Deze zomer heeft iedereen wel zijn deel van de zondvloed gehad. Vergeelde boontjes of koolsoorten met paarse bladranden zijn enkele gevolgen hiervan. Overvloedige regenval doet wortels afsterven door zuurstofgebrek. Slagregen veroorzaakt een dichtgeslagen grond die niet meer ademt. Wie mulching gebruikt of een grond die al…

  • Hoe de vruchtzetting bij 6 soorten vruchtgroenten verbeteren.

    Een veelgestelde vraag en/of probleem bij de liefhebbersteelt van vruchtgroenten. “Waarom komen er geen vruchten aan mijn tomaten, paprika, komkommer, courgette, meloenen, … ?” Lees verder

  • Straks nog lentenachtvorst? Geen paniek!

    Volgens de weersvoorspellingen komt er lentenachtvorst aan. De luchttemperatuur gaat in het binnenland en in het noorden onder nul, aan de grond wordt dat nog een paar graadjes lager. In ieder geval kunnen we morgenochtend overal in Vlaanderen en Nederland lentenachtvorst aan de grond verwachten. Heb je je niet laten verleiden door het zachte voorjaar…

  • Over ronde worteltjes, liggende tomaten, krielkippetjes, spitskool, paddenstoelen en en zoveel meer.

    Tuinman Peter bracht voor GroentenInfo de laatste weken regelmatig nieuws uit zijn moestuin. In deze mail een overzicht. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke bij de…

  • De korte dagboekberichten van Tuinman Peter.

    Er komen al een tijdlang geen nieuwe artikels meer op GroentenInfo. Dat blijft nog een tijdje zo. Ondertussen worden wel alle vragen beantwoord via mail en op de website. GroentenInfo is er om te helpen, nietwaar? Ook  komt er nu en dan iets  op http://www.facebook.com/groenteninfo   Maar wie wel nog bezig  is, dat is Tuinman Peter.…

  • Spinazie voorzaaien en uitplanten. Oogsten als grootbladige plukspinazie

    Groenten zaaien en planten in februari of maart. Spinazie kan je ook planten. Eerst in potjes zaaien en dan uitplanten. Om nu, in februari of maart mee te starten. Spinazie voorzaaien is extra werk, maar heeft vele voordelen. Betere opkomst, groter en meer blad, langere oogsttijd, onkruidonderdrukking en vroegheid. Bekijk de foto’s en de uitleg bij…

  • Mijn moestuin, door "Tuinman Peter"

    Beste lezers, GroentenInfo is dit jaar 15 jaar jong! In die tijd is de website steeds geëvolueerd. Een belangrijke stap was de overgang van een statische naar een interactieve website met nieuwsbrief en lezersreacties. Er kwamen in de loop der jaren duizenden vragen en reacties. Daarbij word ik ondersteund door enkele zeer gewaardeerde helpers.  Ondertussen…

  • Tip : plant eens pastinaak en winterpeen in pot. Een bloemrijk terras verzekerd!

    Plant op het einde van de winter eens enkele pastinaakwortels, dikke winterwortels en uitgegraven snijselder in pot. Het levert einde mei al een mooi bloemrijk terras op. Op de foto van links naar rechts : bloeiende wortelen, oerprei, bloeiende pastinaak, bloemkool en de bloeiende selder op de achtergrond. Ook kan je misschien de bloeiende engelwortel…

  • GroentenInfo, nieuwsbrief 17 november.

    In deze nieuwsbrief – Prijsvermindering ter gelegenheid van de lancering van de vijfde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie. – Het inzetten, intafelen van witloofwortels, witlofpennen. – Rode spitskool, een nieuwe groenten – Wokken met groenten – Nachtvorst in de herfst – Pastinaak – Twee lookalike herfstgroenten – De vierkante moestuin : groentebollen planten.…

  • De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat?

    De vierkante meter moestuin, de hype van het voorjaar, wordt dit seizoen nog altijd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : “Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!” In de update van dit artikel vindt u nog meer foto’s uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu. Let wel,…

  • De moestuin in de herfst : bolgewassen als groente!

    Wist je dat je nu of later dit najaar in de moestuin kan starten met de teelt van een bolgewas?  Deze groenten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, als de zomer eraan komt, afsterven. Sommige komen dan in het najaar opnieuw tot leven. Als je nu of straks plant kan je op het einde van…

  • Tips en weetjes over de moestuin mei juni

        In dit bericht een overzicht van de berichtjes die de afgelopen maand verschenen op http://www.facebook.com/groenteninfo.  Word nu ook fan op Facebook van GroentenInfo en ontvang iedere week tientallen tips voor de moestuin. Toch liever niet op facebook? Dan bezorgt GroentenInfo u op regelmatige basis een overzicht van deze korte berichtjes. Zoals nu dus.…

  • Waarschuwing : Infectiekansen aardappelziekte bij de aardappelteelt zijn nu zeer groot!

    Na de zware infectieperiode van 21 tot 24 mei bracht het droge, zonniger weer een onderbreking van een vijftal dagen. Op vrijdag 1 juni deden zich nieuwe infectiekansen voor. Met de regen van zondag 3 juni en maandag 4 juni wordt het tijd om de infectiekansen bij uw aardappelteelt na te gaan. De kans op…

  • De Moestuin van Fil, anno 2012.

    Na veertig jaar tuinieren een nieuwe moestuin! Fil is een ervaren moestuinder, altijd bereid om mensen die vragen stellen op deze website te helpen. Ik kreeg van Fil zopas ook nieuwe foto’s. En het was even schrikken van het mailtje die hij meestuurde. “Als het na veertig jaar ophoudt op de tuin om te tuinieren,…

  • Een verrassende website : de moestuintips van Sjef. Ook in 2012!

       Via de reacties op GroentenInfo kwam ik op de site van Sjef terecht. Het was voor mij een hele grote en zeer aangename verrassing. Schitterende tips en foto’s! Heel veel praktische ideeën, zeer goed uitgelegd en met veel foto’s. Dit schreef ik vorig jaar in Juni, ondertussen zijn er maar liefst zeven zeer gedetaileerde…

  • Plantjes kweken van vruchtgroenten : gelijke opkweek, verschillend resultaat?

    Vind je dat jouw pas gekweekte (vrucht)groenteplantjes er niet uitzien zoals je zou willen? Zijn ze te lang? Was de opkomst niet naar wens? Lukt het bij de anderen wel? Dan is er toch goed nieuws! Het betekent namelijk niet noodzakelijk dat jij het slechter gedaan hebt dan je buurman. Bekijk maar eens deze vier…

  • GroentenInfo, moestuintips van de afgelopen twee weken.

        Beste abonnee van de “snelle” nieuwsbrief, het is lang geleden dat u deze nog in uw mailbox kreeg. Misschien las u het in de maandelijkse nieuwsbrief, momenteel zijn we bezig op Facebook http://www.facebook.com/groenteninfo. Een nieuw medium schept nieuwe mogelijkheden en wakkert de creativiteit gelukkig opnieuw aan. Zo kan GroentenInfo u verder voorzien van,…

  • GroentenInfo op Twitter

    Enkele korte berichten, zopas verspreid via Twitter. Volg GroentenInfo ook op Twitter http://twitter.com/groenteninfo

  • De slawortelboorder, jaar 3! Wat zijn uw bevindingen?

    door

    in

    Beste lezer, bij deze vraag ik uw aandacht voor de update die Herman zopas gedaan heeft bij de artikelenserie over de slawortelboorder. Het begon allemaal in 2009, toen deze  plaag voor het eerst opdook in de moestuin van Herman en onmiddelijk voor zeer grote schade zorgde. Misschien dat sommigen onder u de slawortelboorder nog niet…

  • Starten met een moestuin in juli?

    Voor wie het de voorbije maanden aan tijd (en water?) ontbrak, is het zeker nog niet te laat om nu nog in de moestuin iets te beginnen. Eenmaal de vakantieperiode volop bezig is valt de verkoop van nieuwe groenteplantjes in het tuincentrum volledig stil. Ga daarom deze week zeker nog eens kijken. Waarschijnlijk komt u…

  • Suikererwten of Peultjes? Planten of Zaaien? Hoog of Laag? Fotoboek voor startende moestuinders.

    Aan de hand van 35 foto’s krijgt de beginnende moestuinder de teelt van suikererwten en peultjes in woord en beeld. Je komt er al een flink eind mee weg als je eraan denkt volgend seizoen ook peultjes of suikererwten te telen. En het wordt daarna makkelijker om de volledige teelthandleiding erwten te lezen. Maar ook…

  • Een gratis cursus "aardappelen telen"?

    Onlangs kreeg ik de volgende, vrij algemene vraag. Geachte, ik heb onlangs aardappelen gekocht om te planten. Ge hoort veel vertellen, maar is het mogelijk een juiste methode te geven stap per stap  (wanneer planten, hoe diep de aardappelen leggen, wat daarna, kuilen enz….) zodat ik dat juist kan volgen. Ik ben een beginneling en…

  • Rubriek : moestuin in de winter.

    Bent u ook benieuwd hoe uw wintergroenten er uit zullen zien als straks de sneeuw wegsmelt? De sneeuw zorgt er in ieder geval voor dat het uitdrogende effect van het vriesweer sterk getemperd wordt. Planten die overwinteren in de moestuin zoals boerenkool, pastinaak, aardbeien, veldsla, savooikool,… komen er dit jaar eigenlijk wel beter van af…