Categorie: Slasoorten

  • Echte kropsla telen lukt best in het vroege voorjaar

    Botersla of kropsla is het makkelijkst te telen in het voorjaar. Geen problemen met ziektes en plagen en ook niet met te hoge temperaturen. Nu vind je slaplantjes op de markt en in tuincentra. Wist je dat deze plantjes al gezaaid werden eind december?Plant nu slaplantjes in de kas, koude bak of plastiektunnel en binnen…

  • Is er nog slawortelboorder na 15 augustus? Met video van de SWB

    Al lang geen nieuwe artikels meer op GroentenInfo. Dat blijft nog een tijdje zo. Ondertussen worden wel alle vragen beantwoord via mail en op de website. En komt er wel iets op http://www.facebook.com/groenteninfo. Daar is er nog net tijd voor. Voor Herman die ook regelmatig publiceert op GroentenInfo maken we een uitzondering vandaag. Meer bepaald…

  • De slawortelboorder: bevindingen, conclusies en aanbevelingen na twee jaar intensieve opvolging

    Toen Herman de Moor in 2009 voor het eerst slawortelboorder (Korscheltellus lupulinus) in zijn groentetuin vaststelde had hij nog niet de indruk dat de plaag belangrijk was. Maar al snel bleek dat de gevolgen van een aantasting door slawortelboorder dikwijls erger zijn dan deze van andere bodeminsecten (waarmee deze ondergronds levende rups dikwijls verward wordt).…

  • Alle informatie over de slawortelboorder, straks ook in jullie moestuin?

    Dit artikel is een gevolg van, en een vervolg op, het vorig jaar gepubliceerde bericht “Slawortelboorder doet bijna oogstbare kroppen sla verwelken” Na de vaststelling van deze vrijwel onbekende plaag door Herman de Moor waren er talrijke bruikbare reacties van lezers die het fenomeen ook vaststelden in hun tuin. Na evaluatie van deze reacties, na…

  • Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 2).

    Kropsla of botersla ontbreekt in haast geen enkele moestuin. In deze mini-serie beschrijft Herman De Moor het  zelf opkweken van sla. Onlangs kon u al een aantal van zijn methodes lezen en bekijken in deel 1 van “zelf kropsla telen 2008”.  Het jaar nadien werd onder andere een experiment uitgevoerd met de zeer vroege opkweek. …

  • Hoe teel je sla op gronddoek?

    Herman de Moor experimenteerde vorig jaar met het telen van sla op gronddoek. Geïnspireerd door enerzijds de tips en het artikel “Ajuin telen op worteldoek” van Adelin en anderzijds de korte beschrijving met foto van dit systeem in de Groente- & Fruit Encyclopedie. Het werd meteen een succesverhaal! In dit artikel geeft hij een volledige…

  • Zelf kropsla telen : van zaad tot krop (deel 1 2008)

    Kropsla of botersla ontbreekt in haast geen enkele moestuin. In dit artikel beschrijft Herman De Moor het zelf opkweken van sla voor de vroege lenteteelt in open lucht met bescherming. Niet enkel de manier van opkweken van de plantjes is interessant, maar ook het verdere teeltverloop én de mooie constructie om de plantjes na het…

  • Eikenbladsla plukken?.

    Waarschijnlijk kent u wel eikenbladsla? Er is de groene eikenbladsla en de rode eikenbladsla. In de winkel treft u de volledige krop aan. Maar als u de sla zelf teelt hoeft u niet de volledige plant te oogsten. Pluk de onderste blaadjes af naar behoefte en laat de plant verder groeien. Zo hebt u steeds…

  • Sla in een zak aan de muur.

    Home Grow Salad Bag of sla in een hangende zak.Misschien hebt u deze groene plastic zak al gezien of hebt u de zak zelf aan de muur hangen, gevuld met viooltjes of surfinia’s. Deze groene zak heet eigenlijk een FlowerPouch of FlowerTube (met teeltinstructies en bestelmogelijkheid).De FlowerPouch is een stevige, UV bestendige langwerpige ‘zak’ met…

  • Tuindagen Beervelde: Groentetuin aan tafel

    De Tuindagen van Beervelde zijn een begrip bij alle tuinliefhebbers. Twee maal per jaar gaat deze tuinbeurs door. Dit jaar in het weekend van 11, 12 en 13 mei.  Het thema van de traditionele groentetentoonstelling van Peter Bauwens en Guy Dirix is dit voorjaar : Tuin aan Tafel. (Afgelopen najaar toonden zijn een ruim assortiment Italiaanse…

  • Saladegroenten : Meer vitamines in het bloed!

    Bij Tuinkrant is zopas het tweede deel verschenen van de reeks “Saladegroenten telen, één maal zaaien, meerdere malen oogsten”. Klik hier om het te lezen.     Hierbij een overzicht van al de delen. – Februari Deel 1 : Het zaaien en de voorbereiding– Maart    Deel 2 : Kiemgroenten oogsten– April      Deel 3 : Kiemplantjes…

  • Zaadhuizen spelen in op trends in groenten

    Versheid, gemak en gezondheid zijn momenteel de trends bij groenten. Logisch dat ook de veredelaars hier op in spelen door de toegevoegde waarden van hun groenterassen op dit gebied aan te tonen. Een voorbeeld daarvan is de persaankondiging van de aanwezigheid van Bejo Zaden op Fruit Logistica in Berlijn, toekomend weekend. Baby LeaveVerse maaltijdsalades niet…

  • Trends in saladegroenten

    Dit zijn de trends in saladegroenten, die naar voor gebracht werden tijdens een bijeenkomst van meer dan 100 telers van bladgroenten vorige vrijdag 25 januari in Amsterdam. 1. Kant en klare mix van sla (“ready to eat”).2. Vitamine rijke jonge slablaadjes of babyleaf (“ready to wash”).3. Crispy Cos : Romeinse sla of Romaine, ook minicos.4.…

  • Gratis brochure saladegroenten kweken

    De stap-voor-stap handleiding “saladegroenten kweken” werd zopas voltooid. Ik heb deze gids geschreven  voor wie geen tuin heeft of heel weinig plaats heeft, voor wie nog nooit groenten geteeld heeft én voor de ervaren tuinier die op zoek is naar vernieuwing . Met meer dan vijftig foto’s wordt dit een praktische hulp bij het telen van…

  • Kropsla telen in de koude bak, onder glas of plastiek .

    Steeds meer zie je pluksla en snijsla in alle vormen en kleuren. Je zou bijna vergeten dat er ook nog malse botersla kan geteeld worden. Maar mooie en grote kroppen telen in het vroege voorjaar of late najaar is niet makkelijk en vergt wat ervaring. Bij veel moestuinbezitters is het traditie om in het ‘vroeg’…

  • Zijn er echt zoveel slasoorten?

    Professionele slateler bouwt website www.slaatje.be Wie al eens geprobeerd heeft alle slasoorten op een rijtje te zetten, die weet dat dat er heel veel zijn. Zeker als je de term sla niet louter beperkt tot de plantkundige benaming ‘sla’. Wat als ‘sla’ gebruikt wordt in de keuken is louter plantkundig bekeken niet altijd ‘echte sla’.Veel…

  • Kropsla en vele groentesoorten nu voordeliger

    Slaatjestijd! Na een dure periode zijn kropsla en veldsla in de voorbije dagen fors in prijs gedaald op de Belgische veilingen. Veldsla werd zelfs de helft goedkoper. De krulsalades (lollo bionda en lollo rossa) en eikenbladsla blijven voordelig. We hebben dus alle reden om nu volop te genieten van gezonde zomersalades. En stond er vorige…

  • Sla van de vensterbank

    Supermarktketen Sainsbury’s gaat beginnen met de verkoop van slaplanten die men op de vensterbank kan telen. Deze planten zullen worden verkocht in 180 van de 550 Sainsbury’s-winkels. De consument plukt blaadjes naar believen . De slasoort is volgens het bericht een kruising (of is het een mix, dit is niet helemaal duidelijk) van verschillende sla-achtigen,…

  • De slamix van McDonalds in uw plantenbak.

    Sla is in. Ook bij McDonalds hebben ze het geweten. Hun nieuwste product bevat volgens hun reclame zes verschillende soorten sla. Net deze zes soorten sla komen ook aan bod in het artikel over babyleaf telen. (opmerking voor de plantkundigen onder u: niet alles is echte sla, er is namelijk ook andijvie en radicchio bij)…

  • Kropsla telen volgens een strikt lastenboek.

    Kropsla geteeld onder glas is in West-Vlaanderen nog steeds de belangrijkste groente voor de verse markt. In Vlaanderen is de groente beter bekend als serresla. Het is een zeer belangrijk exportproduct. Onder andere in Duitsland weet men de interne en externe kwaliteit van de Belgische kropsla enorm te waarderen. Heel veel jonge Vlaamse bedrijven hebben…