Categorie: Klimaat

  • 10 tips om deze plotse hittegolf op te vangen.

    Dit artikel kwam er vorig jaar op 17 juni. Nu enkele dagen vroeger, maar de omstandigheden zijn dezelfde. Dus vond ik het goed om het artikel nog even bovenaan te zetten. Lees hier alle tien de tips En tip 11 is : geniet van de zon!

  • Eerste herfstnachtvorst 2012: onmiddellijk een duik naar fase 2!

    Geen koudeprikje met wat grondvorst dit jaar om ons te waarschuwen. Maar onmiddellijk een flinke duik onder nul. De eerste herfstnachtvorst  laat zich goed voelen. In veel regio’s (binnenland en meer noordelijk) wordt, misschien ook al morgenochtend, maar zeker en vast zondagochtend  -4°C luchttemperatuur voorspelt. Het ziet er dus naar uit dat we  eigenlijk onmiddellijk…

  • Gevaar op lentenachtvorst.

    Uit het weerbericht van deze ochtend: “Er is gevaar voor vorst aan de grond op zondagochtend”. Met een luchttemperatuur van 2° in De Kempen en 3°C op de meeste andere plaatsen in Vlaanderen is er gevaar voor lichte vorst aan de grond. Volgens het Agriholland-weerbericht kan in verschillende regio’s in Nederland de luchttemperatuur naar 1°C…

  • Waarschuwing : opletten voor grondvorst

    Door een crash van de website zijn de reacties tussen 27 april en 3 mei verloren gegaan, gelieve eventueel uw bericht opnieuw in te geven.Deze nacht zakt de temperatuur tot +2°C onder thermometerhut. Dat betekent kans op grondvorst volgens de regio waar u woont. Raadpleeg het weerbericht. Bescherm eventueel aardappelloof, vroege boontjes en te vroeg…

  • Eerste nachtvorst herfst 2010!

    19 oktober 2010. Het blijft nog even rustig op de website, toch zeker wat betreft nieuwe berichten. Maar net zoals het bericht over de zwaarste pompoen onderbreken we deze stilte toch even voor een andere klassieker op GroentenInfo : de eerste nachtvorst in de herfst! Afgelopen weekend, 17 oktober 2010,  kregen we er al mee…

  • Wat zijn de gevolgen van een hittegolf in de groentetuin?

    In dit artikel 15 gevolgen van extreme hitte en droogte. De meeste kunnen weggewerkt worden door tijdig water te geven en in de kas ook door de zon wat af te schermen met schaduwdoek of krijt. Welke nadelige gevolgen heb jij al ondervonden van dit droog en tropisch heet weertje? Klik hier om mogelijke problemen…

  • De moestuin in mei, van lente naar zomer!

    Deze typische overgang van lente, naar soms al zomerse temperaturen laat dit jaar op zich wachten. Men kan zich zelfs afvragen of het de afgelopen dagen zelfs al lente was. Na een paar zeer koude weken is er hier al twee nachten na elkaar grondvorst geweest.  Wie het toch al waagde vorstgevoelige planten in de…

  • Vorstschade bij de wintergroenten!

    De titel van dit artikel lijkt een contradictie, maar is het deze winter helemaal niet! Op de proeftuin van GroentenInfo stonden dit seizoen een zevental soorten groenten die het in de winters zoals we die de afgelopen tien jaar kenden zeker zouden uitgehouden hebben. En waarvan we hoopten, hetzij deze winter, hetzij in het zeer…

  • Groenten oogsten als het vriest?

    De aanhoudende vorst maakt dit bericht weer actueel. Misschien herinnert u het zich nog, vorig jaar kregen we een kleine winterprik na half december. Het bericht dat toen verscheen geeft u, samen met de foto’s, een idee welke groenten echte ijsberen zijn en welke groenten niet echt gediend zijn met een aanhoudende vriestemperatuur lager dan…

  • 10 tips voor de moestuin tijdens ijsdagen.

    Het gaat nog eens flink vriezen. Ook overdag. Ijsdagen noemen ze dat bij het KNMI. Jammer genoeg ligt er geen beschermend sneeuwlaagje en staat er een strakke oostenwind. Het effect van de vrieskou op de natuur is dan ook veel groter. Ervaren tuinders weten wat hen te doen staat. Maar het is al zo lang…

  • Leg eens wat sneeuw in de groentekas.

    In een kas kan de zoutconcentratie (=totale concentratie aan mineralen in de grond) na een tijdje te hoog worden. De niet verbruikte mineralen stapelen zich op en tijdens de verdamping van het water uit de grond blijven heel wat mineralen aan het grondoppervlak achter. Lees verder

  • Groenten en gevoeligheid voor vorst, een overzicht.

    Volgens de weersvoorspellingen komt in veelregio’s de eerste nachtvorst er deze week aan In de volgende tabel vindt u een schatting van de vorstgevoeligheid van groenten als ze niet afgedekt worden. Het is niet makkelijk dit in tabelvorm te zetten. Ik heb het toch geprobeerd. Het is een goed hulpmiddel voor de beginnende of de…

  • De eerste nachtvorst (in 2007 en 2008)

    Enkele foto’s van “slachtoffers” van een eerste nachtvorst, 21 oktober 2007 en de eerste nachtvorst 30 oktober 2008. Bekijk de foto’s

  • Wat met de groenten bij de eerste nachtvorst

    Er staan nog heel wat groenten in de tuin. Wat doen we ermee nu de eerste lichte vorst zich aankondigt? Welke worden best geoogst, welke kunnen wel een graadje vorst verdragen? Hoe dan ook, veel groenten moeten nu of ten laatste eind november gerooid worden. Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje…

  • Juli 2007 duurste groentemaand ooit (Agrarisch Dagblad)

    Het gemiddelde prijsniveau van groente lag in juli 5 procent boven het niveau van die maand vorig jaar. Juli 2007 was tot nu toe de duurste groentemaand ooit. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groenteafzet heeft hinder van de extreem natte zomer. Mandje Het CBS houdt aan de…

  • Groenten: opbrengst en kwaliteit door regen (Video RTL)

    Het ging al over groenten in de regen, maar het blijft duren. Daarom nog eens deze video van RTL. Groenten zullen de komende tijd duurder worden. Door het slechte weer van de afgelopen weken is de opbrengst van groenten zoals sperziebonen en erwten een stuk lager dan normaal. Veel akkers hebben het door de vele…

  • Groenten in de regen.

    Aardappelen in het water (met rot tot gevolg…), boontjes die niet kiemen maar rotten, slechte broccoli (schermrot-foto), courgette en pompoen die als het ware een groeistilstand hebben, en bloemkool die glazig wordt. De laatste weken hadden de  groenten en de moestuin nogal wat te lijden onder de wateroverlast. Rooien van aardappelen en wortelgewassen was moeilijk,…

  • Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting (Tomaten telen met Herman)

    Hoe de temperatuur meten in de volle zon van een kas? Een thermometer die in de zon hangt geeft veel te hoge temperaturen aan. En schaduw is er zeker in het voorjaar, als de planten nog jong zijn, niet te bespeuren. Herman geeft in dit artikel een goede doe-het-zelf oplossing voor dit probleem. Op professionele…

  • Groenten in de wind

    Update 2007 Een omstuimige wind deze week. Vorig jaar, iets later in mei deed zich net hetzelfde voor. Vandaar dat ik nog even dit artikel op de voorpagina zet…… (Opvallend dat het loof van de aardappelen dit jaar al heel wat meer uitgegroeid is dan vorig jaar). Ook tomatenplanten die hier en daar al buiten…

  • Extreem jaar voor de groenten, dat wel.

    Dat het dit jaar een jaar van extremen was op weergebied, voor de plantengroei, de groenteteelt en de moestuin, dat mogen we wel zeggen. Daar heeft De Telegraaf in zijn artikel  gelijk in. Ook de Belgische VRT-televisie pikte vandaag het bericht op in zijn journaal. (Bekijk hier de video) Wie deze website regelmatig volgt kon het al…

  • Het (natte)(droge) weer

    Voor de tuinbouw is deze zomer er één van grote tegenstellingen: na de hittegolf de zondvloed. AardbeienIn Zundert en omgeving, waar op honderden hectares aardbeien worden geteeld, is het een drama.Dat zegt althans Jan van Dongen, voorlichter van de plaatselijke veiling CLTV: „Bij de hitte van juli zijn we ernstig gedupeerd door het feit dat we…

  • Warme en droge weer heeft zijn positieve en negatieve kanten voor de moestuin

    Uit : De Stentor. 18 JULI 2006 – ZUTPHEN – Deze dagen vallen er nog eerder bloemkolen uit de hemel dan vocht. Zij die als hobby kolen en gewassen telen malen er niet al teveel om. ‘We maken er het beste van.’. ‘Zo erg is het niet. We bevochtigen de gewassen goed. ’s Ochtends of…

  • Professionele groentetelers beregenen alle groenten

    “Zonder kunstmatige beregening zou hier geen sprake meer zijn van bloemkolen”, zo begon teler A. Vanwalleghem uit Pittem (W.Vl.) gisteren zijn verhaal. “Maar toch lieten we ons, net zoals zoveel anderen in de regio, verrassen.” “Weet je, veelal wordt pas in het veld gegaan om het watergebrek te evalueren in de loop van de avond,…

  • Video : droogte en warmte speelt professionele groentetelers parten.

    Bekijk de video op Web-TV : Harde, droge en hete tijden voor landbouwers Dit wordt gezegd in het interview : Landbouwer Jordaan Dermaut uit Ingooigem kent drukke dagen. De jonge bloemkoolplantjes voor de tweede vrucht zitten al in de grond. De eerste ronde bloemkolen voor de industrie is al gerooid. Dit gebeurde op zeven dagen.…

  • Drempelwaarde ozon bij groenten moeilijk te bepalen.

    Door de hittegolf scheert de ozonconcentratie overal hoge pieken. Termen als drempelwaarden en alarmdrempel zijn schering en inslag. Hier en daar wordt ozonalarm afgekondigd. Ook voor de groei van de groenten is ozon schadelijk. Alleen valt er tot nu toe weinig zinnigs te zeggen over de ozonwaarden die schade veroorzaken bij de groenten. Typisch voor…