Categorie: Consumptie

  • Knolselder : gebruik en recepten

    Volgens de enquête “wintergroenten” op de website heeft 30 % van de moestuinders in februari nog knolselder uit eigen tuin. Tijd om wat gebruikstips en recepten met knolselder de revue te laten passeren. En ook aankooptips voor wie niet het geluk heeft nu nog knolselderij uit eigen moestuin tuin te kunnen eten. Lees verder over…

  • Groenten bewaren : de drie meest gemaakte fouten.

    Dit artikel gaat over de bewaring van groenten en fruit in de winkels en in de handel, maar bevat zeker ook nuttige info voor de moestuinder en/of consument die zijn groenten zo lang mogelijk vers wil houden. Meest gemaakte fouten Volgens het VCBT zijn dit de fouten die het meest worden gemaakt in het handelskanaal.…

  • 15 tips om kinderen groenten te leren eten

    Waarom kinderen zo fel reageren op sommige groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook meer verspreid over hun hele mond en keel. In dit zopas verschenen artikel leest u 15 tips om kinderen groenten te leren waarderen. (Met dank aan Flandria groenten)

  • Groenten duur of goedkoop deze kerst?

    De bokkesprongen die de prijzen rond de kerstperiode soms maken komen dit jaar nog meer uit de verf door de vriestemperaturen. Prei is ondertussen flink duurder geworden omdat het oogsten onmogelijk geworden is door de vervroren ondergrond. Veldsla en peterselie die ook door professionelen dikwijls in plastiek koepels geteeld worden zijn ook schaars geworden. Daarentegen…

  • Consumptie en bereiding van groenten : 25 vragen en antwoorden.

    Deze vragen en antwoorden zijn overgenomen uit de nieuwsbrief van Flandria, het Belgisch keurmerk voor groenten en fruit. 1. Oprispingen in de maag door paprika? 2. Erwten en bonen groen houden na koken? 3. Slaap je van kropsla beter? 4.Spruitjes beter bij vorst? 5. Waarom smaken wortelen en pastinaak zo zoet? 6. Waarom noemt men…

  • Juli 2007 duurste groentemaand ooit (Agrarisch Dagblad)

    Het gemiddelde prijsniveau van groente lag in juli 5 procent boven het niveau van die maand vorig jaar. Juli 2007 was tot nu toe de duurste groentemaand ooit. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groenteafzet heeft hinder van de extreem natte zomer. Mandje Het CBS houdt aan de…

  • Verbruikers tevreden over groente- en fruitabonnementen

    De resultaten van de vorig jaar gehouden enquête onder consumenten in heel Vlaanderen over het aanbod en de kwaliteit van hun groentemanden en fruitpakketten publiceerde Velt in april en juni in haar ledentijdschrift Seizoenen. Groente- en fruitabonnementen zijn een vorm van directe verkoop aan de consument door biologische boeren en tuinders. De verbruikers gaan het…

  • Voorgesneden groenten : mes snijdt aan twee kanten (Test-Aankoop)

     Deze maand verschenen in Test-Aankoop : 1. Verkoop van voorgewassen salade ‘boomt’ De verkoop van voorgewassen salade zit in de lift, terwijl die drie tot vier keer duurder is dan ongewassen kroppen sla. Sinds ze in de winkels liggen, is de verkoop van voorverpakte en gewassen salade jaarlijks met 34 procent toegenomen. Test-Aankoop verklaart het…

  • Rondreizend kooktheater met groenten en fruit

      Eerst kijken, dan proeven, dan doen! Daar gaat het in de FreshFactory om. Maar ook snel klaar, verrassen en genieten. De FreshFactory is een rondreizend kooktheater, dat gedurende 3 jaar tal van evenementen en andere locaties zal aandoen. Een heuse culinair entertainer laat zien hoe je heel eenvoudig eigentijdse gerechten met groenten en fruit…

  • Groenten, de gezonde kracht in de Tour.

     Zou Tom Boonen gisteren dan toch de slogan “Groenten de Gezonde Kracht” opgevolgd hebben? (Proficiat, Tom)(Groentetapijt aangelegd ter gelegenheid van de doortocht van de Tour de France 2007 in België op 9 en 10 juli)

  • Neemt u voldoende antioxidanten uit groenten en fruit? (Video en Rekenblad)

    Antioxidanten zijn gekend als kankerwerende stoffen. De meeste antioxidanten worden opgenomen via fruit en groenten (minstens 5 porties per dag). Hoe kleurrijker uw bord is, hoe groter en gediversifieerder ook het gamma antioxidanten die opgenomen worden. Antioxidanten gaan ook  de afbraak van cellen in het lichaam tegen beschermen ons zo tegen allerlei ziekten zoals kanker, hart-en vaatziekten en Alzheimer.…

  • Areaal diepvriesgroenten onder druk?

    Worden de diepvriesgroenten daardoor duurder?Uit de nieuwsbrief van www.ardo.com : Twee belangrijke fenomenenVoor veel teelten is het moeilijk om de nodige teelthectares te vinden. Dit nieuwe verschijnsel hangt samen met twee fenomenen De Europese landbouwpolitiek van de voorbije decennia De stijgende olie- en energieprijzen van de afgelopen jaren Wat landbouwpolitiek betreft, voorziet Europa nog altijd belangrijke…

  • Groenten uit pot en blik of uit de tuin?

    Volgens de consumentenbond bevatten groenten uit pot of blik bevatten net zoveel vitamines als verse groenten. Hetzelfde geldt voor diepvriesgroenten. En “verse” groenten kunnen (volgens hen) in werkelijkheid soms al weken oud zijn. Over groenten uit blik, glas en uit de diepvries doen veel fabels de ronde. In de Gezondgids van maart geeft de Consumentenbond…

  • Gratis bakje rauwkost bij “Uw Groenteman”

    Deze week introduceert “Uw Groenteman” de nieuwe website met een ludieke actie.  Voor de klanten van “Uw Groenteman” is er wekelijks een nieuwsbrief. Wekelijks worden de klanten op de hoogte gebracht voor wat de aanbiedingen zijn van de komende week. Welke artikelen op de waardebon staan, welk artikel GRATIS is, tegen inlevering van een volle…

  • Diverse specialiteiten bij tomaten: kiezen met de tomatengids

    De trend naar het telen van allerlei specialiteiten bij tomaten zet zich ook door bij de professionele teelt. NieuwkomersFlandria, het professionel keurmerk van de Vlaamse groenteteelt heeft  dit jaar drie opvallende nieuwkomers.  De nieuwkomers zijn LycoPlus, de Sweet Pink en de Torrito. En daarnaast nog een zestal soorten die van naam veranderd zijn.Lees in dit…

  • 3 miljard kg groenten in 2006 (NL)

    In 2006 is in Nederland 3,1 miljard kg groenten geoogst. Dit is net zo veel als in 2005. Uit de kas kwam 1,5 miljard kg. Dit waren vooral tomaten, komkommers en paprika’s. Buiten de kassen werd bijna 1,6 miljard kg groenten geoogst, waarvan 500 miljoen kg peen en ruim 200 miljoen kg champignons. De groentenoogst…

  • Rucola of notenbladsla raakt bekend bij de consument.

    Rucola laat zich goed met andere slasoorten mengen; het gebruik in sla is trouwens typisch voor de Toscaanse regio. Raketsla past perfect bij salade, bieslook, schapenkaas en walnoten. Presenteer dit slaatje eens aan de verse groenteafdeling als inspiratie. Gekookt en gepureerd kan rucola ook worden toegevoegd aan soepen en sauzen als extra smaakmaker. Het is…

  • Te koop : Kunst met groenten en fruit.

    Een echt schilderij boven de bank? Van een uitstekende kwaliteit en eigentijds vormgegeven? Waar er maar één van bestaat?De Kunstfabriek maakt het mogelijk en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Hoe? De Kunstfabriek bedenkt en ontwerpt schilderijen, die in China door professionele kunstschilders in olieverf op doek worden geschilderd. Vanaf half maart 2007 is de nieuwe…

  • Waarom zijn groenten gezond?

    Er gebeurt heel veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van groenten. Regelmatig kunt u dan ook de positieve resultaten van dat onderzoek  lezen. Deze week was het volgende bericht actueel in de Vlaamse pers (in HLN en De Standaard)  Tomaat-broccoli goede combinatie tegen prostaatkanker. Alhoewel, was dat wel echt nieuws? Ik denk het niet, want op 19 juli 2004…

  • Luxe groenten zijn nu heel gewoon

    “Luxe groenten zoals champignons en asperges zijn nu dagelijkse kost.” Leon Delcroix weet waarover hij spreekt. Hij staat al vijftig jaar tussen groenten en fruit. Leon zag het menu van de Kempenaar in al die tijd fors veranderen. Sommige soorten raken vergeten. Andere soorten worden het jaar rond aangeboden. En groenten waar veel nog veel…

  • Hoeveel calorieën bevatten groenten?

    Bent u nog op zoek naar een middel om de overtollige kilo’s van de feestdagen weer kwijt te raken? Bent u daarom op zoek naar het ultieme light product? En laat u zich daarbij misleiden door het opschrift “light” op uw pakje margarine, koekjesdoos of frisdrank? Er bestaan nochtans voedingsmiddelen die het opschrift “light” helemaal niet…

  • Preventieve gezondheidseffecten van groenten.

    Heel regelmatig duiken in de pers berichten op over de preventieve werking op de gezondheid van groenten. Zo staan er momenteel drie belangrijke berichten in verband met groenten en gezondheid op de website van Ortho Institute. * Een grotere groente- en fruitconsumptie dan gemiddeld geeft minder problemen met de galblaas. Dit blijkt uit onderzoek bij een…

  • Groenten in de keuken: van het seizoen en modern bereid!

    Vandaag presenteerde Albert Kooy zijn boek “De Nieuwe Nederlandse Keuken”. Zoek niet naar recepten in een boek of op internet, maar zoek ze in de moestuin. Zou zou je de gedachten van Albert Kooy kunnen vertalen voor wie het geluk heeft over een moestuin te bezitten. Maar zorg er  voor dat ze op een moderne…

  • Groente- en Fruitwijzer nu ook in Nederland

    Er was al de de groente- en fruitkalender van het Brusselse Gewest, de groente- en fruitwijzer van het Vlaamse gewest en nu is er ook in Nederland één gratis. Groente- en fruitwijzer Daarop staat wat meetelt voor de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente en twee stuks fruit en hoeveel groente nodig is om twee ons…

  • Professionele teelt van kiemgroenten

    Vrijdag 27 oktober werden op de REO Veiling voor het eerst kiemgroenten verkocht. Spruitgroenten zie je steeds vaker in de groentenafdeling van winkels liggen. Nochtans kan je in België het aantal professionele telers op één hand tellen. Voedingsingenieur Wim Bouden en landbouwingenieur Isabelle Piesschaert menen dat er zeker nog een markt is voor dit soort…