Winterse rust in de groentetuin

Er staat nog wel wat in de moestuin. Nu en dan wat oogsten kan nog. Maar het is ook tijd om even de natuur te laten rusten. Ook op deze website blijft het de komende weken eventjes aan de stille kant.

Daarom hebben we 30 winterse artikels van uit de website opgediept  en op de voorpagina gezet. Je vindt ze dus allemaal hieronder.

Of, als u dit bericht niet op de website leest, klik dan hier om naar GroentenInfo in de winter te gaan.


Reacties

14 reacties op “Winterse rust in de groentetuin”

  1. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Vic,
    Goed dat je me de soorten laat weten die werken en welke niet. Voorkomt teleurstelling. Dank weer, Joke.

  2. Victor avatar
    Victor

    Hallo beste Joke.
    Nog even dit. Als je tagetes neemt tegen de aaltjes neem dan de tagetes patula of klein afrikaantje of anders de tagetes erecta groot afrikaantje maar niet de tagetes tennifolia of sterafrikaantje deze is minder geschikt.
    Beste groetjes, vic

  3. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Ik schoffel nooit bij de uien, sjalotten en knoflook.
    Trek onkruid met de hand en woel de grond los met een harkje.
    Ik ga je advieen opvolgen, ook wat de afrikaantjes betreft. Bedankt weer, Joke

  4. Victor avatar
    Victor

    Hallo.
    Ja dat is de juiste naam van de wortel. Ik kon er niet meer op komen. Hij is net als de flakese maar stukken zoeter.
    Plantuien zijn normaal niet te groot. Stikstof geven is totaal uit den boze. Men trekt er alleen de uivlieg door aan. Ook opletten met wieden. In het begin kan het, maar eens de ui wat groter wordt kan men zeker bij het schoffelen de worteltjes beschadigen. Ik heb daar een tuinklauw voor. Dat maakt de aarde los en zo kan men makkelijk diepgeworteld onkruid verwijderen zonder wortels te beschadigen. Natuurlijk ben ik ook daar mee voorzichtig en plant de uien ook niet te dicht zodat ik er makkelijk tussen kan zonder mijn voeten tussen het gewas te plaatsen. Mijn percelen zijn dan ook 1,20m breed. Zo kan ik er van beide kanten makkelijk aan 60cm dus.
    Tagetes plant ik ook elk jaar over heel de lengte van de tuin. Plant er zeker genoeg want een paar plantjes volstaan niet. Dit is heel goed tegen de aaltjes, maar voor de vlieg is het nog niet afdoende bewezen en ik kan al denken hoe dat komt. Men zou elke dag zeker twee maal dienen over de bloemen te wrijven met een stok en zo geven zo scheiden ze hun geur af. Dat is niet enkel zo bij deze plantjes maar bijna bij alle planten. Basilicum bijvoorbeeld. Men ruikt hem amper, maar wrijf er is even over en de plant zal zijn geur direct afgeven.
    Ik plant tagetes over heel de tuinlengte omdat mijn buur alleen maar gazon heeft en vandaar zijn dan ook de koperwormen (=ritnaalden) afkomstig en die verblijven drie jaar in de grond alvorens te transformeren tot de kniptor die zich goed voelt in gazon maar de aaltjes zijn verzot op allerlei wortels ook de wortel van sla moet er aan geloven. Men kan ze ook vangen met een stuk rauwe aardappel. Maar van tagetes moeten ze niet weten. Voorkomen is beter dan genezen.
    Dat is het zo ongeveer.
    Beste groetjes, vic

  5. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Vic,
    Ik geef nooit compost of mest aan de wortelen, bietjes en uien die ik op 1 perceel in afwisselende rijen had staan (ivm die uien- en wortelvlieg) maar misschien heb ik dat in 2009 toch gedaan omdat ik de uien in 2008 wat klein vond. Toch had ik elk jaar last van wortelvlieg, nooit uienvlieg. Ga het nu proberen met afrikaantjes erbij. Zal dit jaar de hoeveelheid kalium die jij schrijft aan de grond toevoegen voor de uien.
    De wortel die je bedoelt is waarschijnlijk Berlikumer.
    groetjes, Joke

  6. Victor avatar
    Victor

    Hallo beste.
    Bol-knol en wortelgewassen hebben meestal helemaal niks nodig, ook geen compost.
    Zeker geen stikstof geven zoals gedroogde koemest enz. dat hebben die dingen absoluut niet nodig. Wat voor ui en wortel enz wel kan is potasse of kalium en hou ook dat beperkt tot 80gr/vierkante meter.
    Ui en wortel kunnen makkelijk samen op hetzelfde perceel dat is wat men noemt mengteelt. Je weet dat de wortel vlieg geen ui kan rieken of zien en dat de uivlieg net hetzelfde beleeft met wortelen. De twee vullen mekaar dus echt goed aan. Mocht je wortelen willen zaaien al is het maar om ziekten tegen te gaan zaai dan Flakese of nog beter ik weet de juiste benaming niet meer maar ik denk dat het Berlikumer is omdat die zoeter is. Twee wortelen maken makkelijk een halve kilo.
    Let wel op want er zijn bollen en knollen die wel veel compost nodig hebben. Knolselder en in mindere mate knolvenkel. Ook prei dat eigenlijk ook een bolgewas is heeft veel compost nodig. dat zijn zo wat de uitzonderingen. Witloof en schorseneer hebben helemaal niks nodig.
    Indien men stikstof gaat geven gaat men prachtig uit de kluiten gewassen groen hebben maar de knollen of bollen zullen dus klein blijven en men verhoogd ook het risico op ziekten enz.
    Beste groetjes, vic

  7. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Vic,
    Dank voor je antwoord.
    Heb nog een vraagje. Je schreef ook dat o.a.uien geen extra voeding nodig hebben.
    Ik doe aan wisselteelt, Deze moestuin is pas 4 seizoenen oud, er is nog geen herhaling geweest op een perceel.
    Mijn uien waren in 2008 niet echt groot maar in 2009 waren ze klein. Meeste waren max. 4 cm doorsnede. Enig idee wat ik daaraan kan doen of hoe dat komt. Ik start altijd met gekochte plantuitjes.

  8. Victor avatar
    Victor

    Ik denk dat mijn antwoord niet is doorgekomen. Ik doe geen kalium in het plantgat en ik werp ook geen compost op het perceel voor aardappelen. Ik vul enkel het plantgat op met rijpe compost en als ik begin aan te aarden dan strooi ik wel kalium in de rijen en door het aanaarden wordt dat dus mooi in de aarde verwerkt. De gift kalium gaat van 60-120gr/vierkante meter. Indien u het plantgat vult met compost zal een goede 60gr/vierkante meter moeten volstaan.
    Beste groetjes, vic

  9. Victor avatar
    Victor

    Normaal verkopen ze ook een product om temperzon te verwijderen. Ik heb het zelf verwijderd met afwasmiddel in warm water.

  10. De Wilde Roland avatar
    De Wilde Roland

    Goede morgen
    Vorig jaar heb ik mijn hobbyserre (36m2)gewit met Temperzon.Ik wil nu mijn serre klaarmaken voor de lente maar ik kan de temperzonlaag zeer moeilijk verwijderen.
    Heeft iemand een goede methode?

  11. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Hallo Vic,
    Hoeveel kalium doe je in elk plantgat van de aardappels? groet, Joke

  12. Victor avatar
    Victor

    Normaal zijn de meeste zaken reeds eind oktober uit de tuin verdwenen. Wortelen, knolselder, witloof enz. zijn allemaal naar zen beschutte plaats ondergebracht, bij mij is dat mijn sere. Er staan nog wat groene kolen en spruiten, prei en schorseneer. De rest van de tuin is afgedekt door hooi of bladeren van kolen en prei.
    Zo bescherm ik mijn grond tegen erosie, wond koude enz.
    In de lente, begin maart ruim ik alles op en gaan die zaken het copmostvat in en nadien laat ik de kippen even de vrije loop om de slakken op te halen.
    De grond ligt er dan korrelig bij en kan nu ook verder opwarmen. Spitten hoeft dus helemaal niet meer. Onkruid is er niet door de bedekking en gewoon losmaken met de woelvork volstaat. Mijn tuin is ook ingedeeld in percelen om aan teeltwisseling te doen en waar comost nodig is zal er ook copmpost komen en waar die niet nodig is komt er gewwonweg niets. Sommige planten zoals kolen en pompoenen vragen wel wat meer en dat krijgen ze dan ook en ja zelfs een soeplepel gedroogde koemest per plant en daar moeten ze het dan mee runnen. Aardappelen gaan in april het putje in en het gat wordt afgedicht met compost. Alleen het plantgat krijgt dus comost. Voor het aankuilen krijgen ze kalium toegediend en dan kuil ik aan. Daar moeten ze het maar mee doen. Prei heeft ook wat meer compost nodig en die krijgt hij ook net als knolselder. het is eigenlijk de enige knol die wat verzot is op compost alle andere knollen zijn veel beter af zonder maar met calium. Knolvenkel lust ook wel compost maar niet te veel.
    Mensen overbemesten vaak en wat de plant niet nodig heeft zal hij bijgevolg ook niet opnemen en die dingen gaan dus naar het grondwater en trekken ook nog ziekten aan.In de meeste tuinen heeft slechts maar een derde werkelijk mest nodig. De rest kan het best zonder iets stellen zoals wortelen ui sjalot witloof schoseneer, erwten en bonen.
    Beste groetjes, vic

  13. ’s winters laten wij ons moestuintje rusten, het is veel te koud om in de tuin te werken! ;-)

  14. Victor avatar
    Victor

    Hallo.
    Preventief plant ik in mijn tuin Tagetes. Nu heb ik onlangs horen zeggen dat men die plantjes best niet bij prei plant maar het waarom kon mij niet zeggen. Weet er soms iemand dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.