Vorstschade bij de wintergroenten!

rode_boerenkool_vorstschadeDe titel van dit artikel lijkt een contradictie, maar is het deze winter helemaal niet! volgens het artikel “Spruiten helemaal om zeep door vorst” in  Het Nieuwsblad is er schade in de professionele spruitenteelt en in mindere mate in de preiteelt. Update 17/01 In dit artikel worden naast spruiten en prei, ook beschadigingen bij de traditioneel winterharde savooikool gemeld.
Zeven wintergroenten stonden hier nog in de moestuin van GroentenInfo.
Helaas is het ze tijdens de vorstperiode die zowat drie weken duurde niet zo goed vergaan. Is er bij u ook schade aan de spruitjes of de boerenkool?

Op de proeftuin van GroentenInfo stonden nog een zevental groenten die het in de winters zoals we die de afgelopen tien jaar kenden zeker zouden uitgehouden hebben. En waarvan we hoopten, hetzij deze winter, hetzij in het zeer vroege voorjaar te kunnen oogsten.
Het waren achtereenvolgens winterspinazie, rode boerenkool, winterbroccoli (speerbroccoli), bladbroccoli, palmkool, raapjes en oerprei. Geen enkele van deze groenten is heelhuids uit de vorst gekomen, zoals onderstaande foto’s en bijgaand filmpje aantonen.

Veel zal ook wel afhangen van de regio. Zo vroor het in de proeftuin van GroentenInfo, op zo’n 30 kilometer van de kustlijn twee nachten tot -10°C, maar meer landinwaarts duidde de thermometer verschillende nachten, zowel in Vlaanderen als in Nederland soms wel -15°C aan of nog meer. In sommige streken waar het hard vroor lag er een dik pak sneeuw, wat normaal gezien de kans op schade door de harde vorst sterk doet afnemen. In ieder geval zal het op sommige plaatsen nog wel wat erger zijn dan hier.

Bekijk hieronder het filmpje met tekst en foto’s over de vorstschade in de groentetuin van GroentenInfo.

Het filmpje toont wat hier opviel, maar spruitjes, prei en groene boerenkool  kan ik niet beoordelen, die waren er dit seizoen niet of zijn al geoogst. Hoe staan de wintergroenten in uw tuin erbij na deze strenge vorstperiode? Valt er nog iets te oogsten, nu of in het voorjaar, denkt u? Laat het weten in de commentaarbox hieronder, of stuur een berichtje naar lezersbijdrage@plantaardig.com


Reacties

20 reacties op “Vorstschade bij de wintergroenten!”

  1. Peter Dewulf avatar
    Peter Dewulf

    Vandaag nog spruitkool geoogst, bevroren gekuist en onmiddellijk in de diepvries, wel tijdens het schonen de zachte weggegooid(bij doorsnijden bruinverkleuring). De boerekool staat er nog opperbest bij, de raapjes zitten onder sneeuw(beschermd) en we zien wel na de vorst, ik heb ook nog niet geoogste witloofwortels staan? We zien wel. Pastinaak zal normaal geen probleem zijn, aardpeer ook niet, bij de aspergebroccoli is er nu zichtbare schade, wel moet je realiseren wanneer je 5 aspergebroccoliplanten kunt overhouden dat dit een fenomenale oogst geeft. Veldsla zal ook geen probleem zijn, waar ik van verschiet is dat rode mizuna-sla zo resistent is tijdens de vorst en rode mosterd idem, spruitselder zal terug moeten schieten vanuit het hart en prei zal toch ook niet zo erg zijn. Er zijn toch een paar dingen welke we moeten onthouden over schade bij strenge vorst, eerst en vooral is de genetica van de groente belangrijk, we willen altijd maar spruiten met een mooiere oogst en vooral dat we ze niet moeten kuisen, er bestaan oude soorten spruitkool die veel winterharder zijn maar de spruitjes zijn zo mooi niet gevormd en niet zo gelijkvormig gegroeid(meer schoonwerk). Groene kool moet mooi gelijkmatig zijn en met weinig omblad, winterharde soorten geven kleinere kolen en meer omblad(wirosa)!! Spruitselder welke mag aangeaard worden als prei schiet bijna elke lente terug uit(maar ze hebben fijne stengels met meer kuis en waswerk, niemand wil die soort nog)(kustselder) Op gebied van bemesting(vooropgestelde oogsthoeveelheid) mogen we toch dikwijls de hand in eigen boezem steken, weinig stikstof, meer kalium geeft kleinere, steviger planten.
    We moeten af en toe tevreden zijn met een kleinere oogst of tevreden zijn met een plant waar wat meer afval aan is, sow what. Op die manier kunnen we veel groenten met intensere smaken kweken en juist zo heb ik het graag. wat baat het om een veldje dikke bossen kervel te kweken waar geen geur of smaak in zit, ik heb liever planten waar ik minimaal van oogst maar met een krachtige smaak, idem veldsla, rode mosterd, rode misuna, andijvie, oerprei enz.. In januari kopen of bestellen we veel zaden, het is nu nog de tijd om even na te denken, gaan we voor de grootste of de dikste of gaan we voor de intense smaak? Peter Dewulf

  2. spijtig dat de tekst zo vlug voorbij gaat anders wel mooi filmpje.
    groetjes.
    fil.

  3. martine decleir avatar
    martine decleir

    Geachte,

    Ik ben een beginneling en wil dra starten met wat groenten te kweken! Graag had ik geweten welke(winter)
    groenten er overleven in de winter. En wanneer die ik ze mag planten?
    Groetjes,
    martine

  4. […] Winterhard  Vanaf de eerste koude, zo  begin december valt de groei helemaal stil. Dit jaar duurde deze groeistilstand zowat tot eind februari. Maar, wat het belangrijkst is, de winterbroccoli overleefde ook deze vrij strenge winter. Er was wel wat van het onderste blad beschadigd, maar de meeste bladeren en het groeipunt bleven intact. In tegenstelling tot de bladbroccoli (broccoletto) ernaast. Deze overleefde de vorst niet. (zie artikel 14 januari : vorstschade bij wintergroenten) […]

  5. […] Winterhard  Vanaf de eerste koude, zo  begin december valt de groei helemaal stil. Dit jaar duurde deze groeistilstand zowat tot eind februari. Maar, wat het belangrijkst is, de winterbroccoli overleefde ook deze vrij strenge winter. Er was wel wat van het onderste blad beschadigd, maar de meeste bladeren en het groeipunt bleven intact. In tegenstelling tot de bladbroccoli (broccoletto) ernaast. Deze overleefde de vorst niet. (zie artikel 14 januari : vorstschade bij wintergroenten) […]

  6. l.keijzer avatar
    l.keijzer

    geachte Redactie,

    -merkwaardig toch dat Hollandse klimaat.!
    -op Uw site is het kommer en kwel.
    -groentes wo. spruitjes,boerenkool etc.etc. allemaal vervroren bij temperaturen van 10 tot 15 graden below zero.!
    -ik zeg merkwaardig, omdat de boerenkool, spruiten,groene kool,prei op dit complex nog in prima staat verkeren.!!
    -mijn moestuin(ik ben er overigens pas sinds Nov.2008 huurder) ligt in het gebied Wervershoof,omgeving Medemblik – Enkhuizen.
    -de grond waarop wordt geteeld is de bekende Friese klei,dus zware grond.
    -de huidige huurders zijn gewoon hoofdzakelijk groenten te verbouwen zoals boven omschreven.
    -er zijn ook wat aanvullende activiteiten, bv. in de vorm van aardbeien en bessenteelt.
    -ook in het gebied Wervershoof heeft het pittig gevroren.!
    -alle wateren, ook stromend water, was bevroren.!
    -het kan kennelijk toch zo zijn dat de invloed van strenge vorst per gebied kan verschillen.
    -met vriendelijke groet,een echte liefhebber.!!

  7. Ton Jongenelis avatar
    Ton Jongenelis

    Ik woon in Baarle Nassau en heb een tuin op zandgrond.
    Mijn boerenkool dek ik iederjaar af met fijn groene netten.Deels voor de duiven en hun poep.Als het sneeuwd valt de sneeuw op het net waar plastic bogen onder zitten.+- 1,20mtr hoog Nog nooit problemen gehad .hier was het -14
    sukses met de tip Toon

  8. Saskia avatar
    Saskia

    Hier in Kerkenveld is het hetzelfde. Zonde van alle winterboerenkool, geen eer meer aan te behalen.

  9. Klara avatar
    Klara

    Bij mij is de boerenkool opgegeten ,door konijnen denk ik. Van de veldsla zie ik niets meer. Buiten tenminste. In de kas moet ik even afwachten.
    Groetjes Klara Kappetijn

  10. Stef avatar
    Stef

    Mijn vader leerde mij om in het najaar zeker tussen een deel van de prei afgevallen bladeren te strooien. Zo kan je toch oogsten want de bladeren zorgen voor een redelijke isolatie. Let wel op dat je makkelijk verteerbare bladeren strooit ( Okkernoot en inlandse eik verteren traag en verwijder je later best).
    Stef Vandersteen
    Herent ( B)

  11. Beste,
    Twee jaar geleden heb ik geëxperimenteerd met na de pluk de planten te beschermen met dennennaalden. Vaak zie je onder naaldbomen hopen naalden liggen, vaak half verteerd, die je kan verzamelen.
    De naalden worden op een goede manier onder de planten gelegd en tussen de rijen.
    Voordelen zijn, dat aardbeien deze ‘mest’ goed kunnen gebruiken. Het is bekend, dat een aardbeiplant geniet van verteerde naald compost, dat in de loop van de zomer ontstaat door de natuurlijke omzetting.Ook houdt het de opspattende regen tegen. Daarnaast had ik een prima bloeiende en prachtige opbrengst van de goed smakende ‘frambozen aardbei’. En last but not least is het een goede bescherming tegen de vorst, ook in deze wintermaanden.

    Jan van Egmond

  12. Betsy avatar
    Betsy

    Geachte tuinders

    Ook deze barre winter heb ik de knolselderij laten staan op het
    groentebed. In het najaar goed ingepakt met stro. Afgelopen week heb
    ik de laatste knolselderij geoogst,
    geen vorstschade of andere nadelige gevolgen. Ook de palmkool staat
    er nog goed bij. Een kwestie van geluk?

    Hartelijke groeten

    Betsy

  13. Op onze tuin kunnen we nog boerenkool en prei oogsten.
    Ook de uitlopers aan de stam van de witte kool zien er nog goed uit.De kleine bloemkoolplanten staan er buiten ook nog steeds goed bij en toch hebben wij vorst van min 10 gehad. De prei staat wel in de luwte van een vasteplantenborder en had dus wat beschutting.

  14. Naast schade bij spruitkool en prei, wordt in dit artikel op Viltook schade gemeld bij de traditioneel winterharde savooikool. Met name in het binnenland waar de temperaturen tot -15°C of nog dieper gingen. Uit jullie reacties (bedankt!) blijkt duidelijk dat sommige streken duidelijk veel meer schade hebben dan andere. -10°C gaat nog blijkbaar, maar als het meer vriest dan zijn zelfs de sterkste groenten niet meer veilig. Inderdaad, het voordeel van deze vorstperiode zal een iets minder grote plagendruk zijn, met name hoop ik dat voor de slakken!

  15. R.de Haar avatar
    R.de Haar

    Ook Ik heb last gehad v.d. vorst. Omdat er een dun laagje sneeuw is gevallen is de grootste schade echter veroorzaakt door de vogels. Groen op de grond is niet meer zichtbaar en de boerenkool steekt er als verleidelijke palmbomen bovenuit! Het feit dat de bovenste spruiten nog wel goed zijn komt volgens mij omdat er bovenin nog voldoende stevig blad aanwezig is. Zodra het hard gaat vriezen gaat dit blad hangen waardoor het zich als een beschermende deken over de spruiten legt. De meeste schade tijdens strenge vorst komt doordat de plant geen water op kan nemen hij verdroogt gewoon.Overigens heb Ik gisteren wortelpeterselie gerooid van het land en die was nog prima.

  16. FRANS avatar
    FRANS

    ik heb de winterwortelen goed kunnen bewaren op het land. Daartoe het loof ingekort, tussen de rijen bladeren gestoken, dan gedekt met stro en een plastiek erover.
    Rode kool echter : mislukt! Hier had ik ze uitgedaan, overgebracht naar de serre en ingelegd met wortel en al, stro erover en toch vervroren !
    Mijn savooien doorstonden de vorst goed en bleven buiten !
    De prei : dat is een ander paar mouwen.

  17. Joost avatar
    Joost

    Op mijn groentetuin in Ouderker a/d Amstel geen grote
    problemen. Mijn boerenkool en winterbloemkool planten hangen in de vorstperiode weliswaar slap, maar na 2 dagen dooi is alles weer in orde. De boerenkool smaakt prima. Ook met mijn prei is niets aan de hand. Ook mijn winterandijvie in de koude bak onder glas heeft weinig te lijden gehad.Het heeft hier toch echt flink gevroren. Mijn grootste zorg is de fazanten van de planten weg te houden.

  18. In mijn groentetuin, zijn de onderste delen van de spruitjes en boerenkool ook harder getroffen dan bovenin.
    Ik denk dat het kort bij de grond harder vriest dan bijv. 50 cm hoger.
    De toppen van de planten die nog goed waren zijn nu op gereten, omdat we bezoek van allerlei vogels hebben gehad,
    die dit wel lekker vonden z’n fris groen blaadje. Dus gaan we nu maar onze schorseneren uitgraven en wachten op ons witlof.

    Groetjes
    Ans

  19. Monique Seynen avatar
    Monique Seynen

    In Almere heeft een ware slachting plaatsgevonden. De boerenkool stond er voor de vorst schitterend bij, nu zijn er slechts staken met slappe blaadjes over. De spruiten zijn helemaal zacht en niet meer lekker om te eten. Alles is nu wel echt dood.
    Laten we hopen dat dat ook geldt voor alle schadelijke beestjes en virussen en bacterieën. Dan heeft het nog zijn nut gehad.
    Groet,
    Monique

  20. roger stroobants avatar
    roger stroobants

    Ik woon bij Kortrijk en de spruitjes die nog moeten aandikken na de winter staan er bij mij nog schitterend bij.Bloekolen in de koude serre zijn om zeep.
    Daaaaaag, Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.