Vijftig verschillende aardbeirassen op “Dag van de Aardbei”

De Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel staat op zondag 27 mei opnieuw in het teken van de promotie van de aardbei. U kan er aan tientallen stands proeven van lekkernijen. Heel wat producten zijn op basis van aardbeien gecreëerd. Nieuwe producten komen die dag op de markt, zoals het Pajots bolleke en de lekkerbes-ketchup. Kwekers laten er hun beste, sappigste en mooiste aardbeien keuren.

Blikvanger is ook de collectie van maar liefst vijftig verschillende aardbeirassen die er geteeld worden. Zij worden er getest op hun bruikbaarheid in de biologische teelt. Een dergelijke verzameling is echt uniek. Er is ook  een proeverij van verschillende aardbeisoorten

Sinds 1998 worden er aardbeien gekweekt volgens een geheel nieuwe teeltmethode die de meest geavanceerde teelttechnieken koppelt aan de volledig biologische bestrijding van insecten.

Lees meer op  Pajottenland+

Info:
Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit “Pamel” (P.P.K.)
Molenstraat 26 – 1760 Roosdaal
Tel. 054-32 08 46, fax 054-32 08 47


Reacties

12 reacties op “Vijftig verschillende aardbeirassen op “Dag van de Aardbei””

  1. Geachte,

    Ik ben een hobby tuinder en zet elk jaar een 100 tal aardbeiplanten, vooral omdat de kleinkinderen daar zo dol op zijn.
    Nu heb ik er elk jaar een 50 tal in potten in mijn koude kap, en een 50 tal in open lucht!
    Maar er gaan mij altijd een groot gedeelte van mijn planten kapot en ik ben dan ook altijd niet de vroegste met aardbeien, dus daarom deze vragen, :
    welke zijn de vroege rassen en hoe kan ik de periode van oogsten verlengen om langer aardbeien te hebben en wat moet ik doen om minder planten te hebben die afsterven van de verwelkingsziekte( hoe behandelen ?)

    Mvg

    Marcel Ulenaers

    1. Marcel,
      Korona is een middelvroeg ras dat zeer weinig gevoelig is voor de verwelkingsziekte. Ik vroeg mij ook af of je in de potten evenveel dode plant hebt als in de grond.
      Gebruik in de potten een zeer luchtig grondmengsel met veel witveen (turf), en in de grond kweek je best pas iedere vijf zes jaar aardbeien.

  2. Peter Dewulf avatar
    Peter Dewulf

    Aardbeien top 5 doordragende soorten voor de particulier.
    1 Mara des bois: een zeer zoet smakende soort. De vruchten zijn kleiner van omvang. Een zeer lekkere soort. De vruchten zijn aan de zachte kant, minder goed te transporteren.
    2 Ostara: een oude soort met grotere vruchten, veel aangeplant. De smaak is normaal tot goed. De vruchten zijn iets steviger van structuur dan Mara des Bois.
    3 Szesanne: een eigen selectie. De smaak is goed tot zeer goed, de vruchten groot in aantal en kaliber.
    4 Cirafine: een langwerpige vruchtvorm. Een harde vrucht, goed voor transport. Bij een goede rijping een zoete smaak. Zeer resistent voor witziekte in het najaar. Een goede gulden middenweg-soort.
    5 Charlotte: korte dikke vruchten, bij voldoend rijping zeer zoet. De vruchten zijn stevig van structuur. Zeer hoge opbrengst. Een nieuwere topsoort.
    Ik raad aan om de meibloesems weg te knippen om een steviger gewas te kweken tegen de tweede en latere bloei. Vroeger waren doorbloeiende aardbeien van een minderwaardige kwaliteit, met de nieuwere soorten en het gebeuren om te kweken op een kleinere oppervlakte is het zeker aan te bevelen om doordragende rassen te overwegen. Het is wel nodig om zeer kritisch te zijn tegenover veel nieuwe(minderwaardige) soorten uit zaad. Groetjes Peter Dewulf
    Eveneens fotomateriaal ter beschikking.

  3. Peter Dewulf avatar
    Peter Dewulf

    Ziehier een beperkte lijst met aardbeisoorten met bijhorende info:
    Aardbeien top 10 junidragers
    1 Korona: het beste ras voor de liefhebber. De smaak van de vruchten is subliem, de vruchten zijn zachtsmeurig. Een speciaaltje aan de vrucht is dat ze zeer sappig zijn, bij het doorbijten loopt het sap langs de kin. De soort is weinig of niet gevoelig voor grondziekten en een weinig vatbaar voor witziekte. Kortom het ras voor de liefhebber die wenst biologisch te kweken en een sublieme smaak in de mond wenst.
    2 Darcelect: een populaire tuinderssoort. Een meststofvreter. De opbrengst is hoog tot zeer hoog met extra grote vruchten welke bij goed doorrijpen een aparte lekkere gekruide smaak hebben. Deze soort is redelijk gevoelig voor wortelziekten wat voor de liefhebber zeker een nadeel is. De enige voorzorg kan erin bestaan, de planten slechts 2 maal te laten dragen alvorens de planten op te ruimen.
    3 El Santa: het standaardras voor de handel. Een heel lekkere smaak met een geparfumeerd na aroma. De vruchten verdragen door zijn stevigheid goed transport en een goede bewaring in de koelcel. Het grote minpunt is het zeer gevoelig zijn voor grondziekten, door de commerciële teler bij te schaven met chemische bestrijdingsmiddelen. Voor de liefhebber te voorkomen door de planten slechts 2 jaar te laten groeien.
    4 Elvira: een prachtige, gezonde soort aardbei met een lekkere nasmaak. De vruchten zijn bij volledige rijpheid te zacht voor de comerciële handel. Voor ons liefhebbers primeert gelukkig de smaak en de plantgezondheid boven de verhandelmogelijkheden.
    5 Gariguette: de vroegste, langwerpig van vorm met een ingezonken aanzet onder het vruchtkroontje. De smaak bij een vervroegde serrekweek is lichtzoet. Bij een openluchtteelt, mooi zonnig weer en goed laten doorrijpen is de smaak toch wel heel zoet zoals in het zuiden waar de soort veel gekweekt wordt.
    6 Sonata: een soort met een korte geblokte vruchtvorm, lekker zoet van smaak, niet te vroeg. Stevig van plantbouw met grote bladeren. Plantgezondheid, normaal.
    7 Vima Zanta: een oude soort. De vruchtkleur is donker tot bordeau van kleur. Bij volledig rijpen een stevige vrucht en toch zeer zoet van smaak.
    8 Gigantella Maxim: een donkerrode vrucht van enorme afmetingen, de smaak is bij zonnig weer voortreffelijk. De plantgezondheid is goed. Bij deze soort is het een plezier om op een korte tijd een enorme hoeveelheid vruchten te plukken.
    9 Lambada: een buitenbeentje kwa smaak. De vruchtgrootte is lichtgroot tot groot. De vruchten zijn bij goed doorrijpen zeer lekker maar zijn voor transport te zacht. De soort is lichtgevoelig voor witziekte, weinig gevoelig voor wortelziekten.
    10 Clery: bijna de vroegste. Wordt langs de middellandse zee veel gekweekt. Voor een serrekweek bij ons is de smaak lichtzoet maar hard van structuur. Wanneer de vruchten lang aan de planten rijpen en bij een lekker zonnetje zijn ze echter zoet tot zeer zoet met een speciaal gekruide smaak. De vollegrondkweek is zoet volgens de hoeveelheid gekregen zon. De planten moeten regelmatig nagezien worden op aardbeienspint.
    Groetjes Peter Dewulf
    Foto’s per soort zijn ook ter beschikking

  4. Karl avatar
    Karl

    Heeft er iemand de lijst van die 50 soorten aardbeien?

    1. Peter Dewulf avatar
      Peter Dewulf

      Karl, er zijn nog meer soorten voorhanden maar weinigen kunnen daar ook nog eigenschappen aan toe voegen. Ik doe reeds veel jaren proeven met soorten aardbeien en heb veel ervaring, aan mij mag je veel vragen stellen, ik zal je steeds de antwoorden bezorgen. weet je waarom daar niet veel over wordt gepubliceerd? De licentiehouders van de soorten zijn daar niet zo tuk op, in Paemel was ik daar ook een paar jaar geleden, wanneer ze daar ondervonden dat ik te veel gerichte vragen stelde, stuurden ze me met een kluitje in het riet en ze hadden ineens geen tijd meer. Je kon daar ook verse aardbeien kopen om te proeven van al die soorten maar je mocht zelf niet vragen welke soort je wilde proeven. Verdacht toch. Groetjes, Peter Dewulf

      1. Dag Peter,
        Is het mogelijk per mail te converseren hierover?
        Mijn mail is ‘kingskawn’ bij yahoo.com.
        Thanks,
        Karl

      2. Harry Moors avatar
        Harry Moors

        Dag Peter,

        Ik zoek een lekkere vroege aardbei om eventueel onder tunnel te kweken

  5. bianca avatar
    bianca

    een vraag: mogen verschillende aardbeisoorten/rassen bij elkaar gezet worden of wordt het dan allemaal 1 soort??
    heb nu 4 verschillende de korona,elsanta,ostara en de senga kunnen deze gewoon met elkaar blijven staan? of moet ik ze ver uit elkaar gaan zetten ivm kruisbestuiving dit heb ik nl gehoord!!

  6. Van der heyden Jean avatar
    Van der heyden Jean

    Het is inderdaad een rare vrucht maar toch wordt ze door velen geaprecieerd. Ze heeft natuurlijk een heel apparte smaak, maar best wel lekker als je er voor bent. Je kan er eventueel een vruchtensausje mee maken alsook als versiering op een ijsje enz…. of als je confituur maakt van aardbeiën er een aantal aan toevoegen zo bekom je eens een ander confituursmaakje. Groetjes

  7. cor dol avatar
    cor dol

    de z.g bosaardebei gele bloem fel rode kleur harde puntjes ,zijn die eetbaar? of kan je er iets mee?groetjes cor.

  8. Van der heyden Jean avatar
    Van der heyden Jean

    Het was zeker de moeite waard om kennis te maken met al deze variëteiten en zeker mooi om te zien.Volgend jaar is er weer de dag van de aardbei met vele standjes en proeverijen in de provinciale proeftuin te Roosdaal op zondag 17 mei een echte aanrader voor iedereen ik ben er zeker en vast ook weer van de partij.
    Groetjes van een aardbeiliefhebber Jean VdH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.