Update Nr. 2

Update nummer 2 met o.a. Vandalisme in volkstuin, Rupsen op tomaten, Klei toevoegen, Opkomst boontjes, Fil’s moestuin


Allerlei groenten op worteldoek, foto ingezonden door Fil.

Er verschenen op GroentenInfo de laatste tijd geen nieuwe artikels, of tenminste, zo lijkt het! Want achter de schermen was er heel wat activiteit. Lezers plaatsen hun ervaringen en reacties op de website. En sturen vragen met foto’s. Ik maak er graag een erezaak van om deze allemaal te verwerken. Gelukkig helpen ook veel lezers de reacties van andere lezers te beantwoorden.

Hierbij een tweede selectie uit de  verwerkte reacties van de afgelopen twee weken. Er zitten heel wat interessante bij vandaar dat ik deze graag onder jullie aandacht breng. 

Rupsen in tomaten.
Nu en dan vragen mensen zich af vanwaar die gaten komen in de tomaten. Dikwijls zijn die gaten al verkurkt, want de wraatschade deed zich voor bij groene tomaten. De uitwerpselen verraden dat het rupsen zijn. Maar waar zijn die rupsen? Ze houden zich uitstekend verborgen, het zijn immers de rupsen van verschillende types nachtvlinders. Schudden aan de plant is de boodschap. Je vindt in dit artikel ook een link naar een uitstekende website over vlinders en motten  in de kas.
Klik hier om de uitstekende foto’s van Carin “rupsen in tomaten” te bekijken.

Hoe klei toevoegen aan lichte grond.
Wie kolen wil telen op lichte gronden heeft enkele nadelen ten opzichte van zijn collega hobbytuinders op de zwaardere gronden. Knolvoet is meer aanwezig op lichte grond en het is moeilijker om goede bewaarkool te telen op lichte grond. Lichte grond houdt immers niet zo goed zijn vocht vast. Er wordt dikwijls aanbevolen Bentoniet te gebruiken. Maar voor grotere oppervlaktes valt dit vrij duur uit. Fons uit Schilde kwam op het idee om met zijn aanhangwagen klei uit de steenbakkerij te gaan halen. Maar de grote vraag was nu : hoe verdeel je die zware massa optimaal over de tuingrond. Ikzelf moest hem het antwoord schuldig blijven. Maar Fons bedacht zijn eigen methode om opnieuw prachtige kolen te kunnen telen.
Je kan zijn unieke werkwijze hier lezen.

Boontjes kiemen slecht dit jaar?
Bij contacten met moestuinders begin juli hoorde ik het al : er zijn nogal wat problemen met het kiemen van bonen. De vraag van Roger op de website kwam dan ook niet onverwacht. Hij zal zeker niet de enige geweest zijn met opkomstproblemen. Uit de reacties die daarop binnenkwamen kunnen we besluiten dat enerzijds de vochthuishouding aan de basis ligt. Maar zeker en vast ook, zoals door Herman in zijn reactie naar voor gebracht, de kwaliteit van het bonenzaad!
Lees hier de vraag van Roger en de verschillende antwoorden en methodes die daarop voorgesteld zijn.

De moestuin van Fil : update
Vrijdag stuurde Fil enkele foto’s van hoe zijn moestuin er momenteel bijstaat. Hij schrijft erbij : zo kan je zien dat niet tegenstaande het slechte weer er toch groei in zit in de planten.
Inderdaad, het is goed om te zien welke prachtige resultaten worteldoek kan opleveren. En dat courgettes ook later op het seizoen er nog fris en jeugdig kunnen bijstaan, dankzij de stokken. En met dit weer is het goed dat de bonen ondersteund zijn, door de vele regen valt het loof anders plat op de grond met vervuiling en schimmels op de boontjes tot gevolg.
Bekijk hier de nieuwe foto’s van de moestuin van Fil.

Vandalisme in de volkstuin van Oostende
Dit is helaas wat minder goed nieuws. Marc stuurde mij foto’s van een vernieling die plaats had in de volkstuinen van Oostende. Een ware ravage. Jammer dat wat goed is dikwijls wordt vernield.
Bekijk hier het bericht en de foto’s van het grootschalige Vandalisme op de website van de Volkstuinen van Oostende (Akkerwinde vzw).


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.