Teeltrotatie en gewasbescherming bij aardappelen, een verplichting… of?

aardappelcystenaaltjeEen nieuwsbericht, dat vandaag verscheen in de landbouwpers, gaf mij het idee even een rondvraag te doen hoe de wettelijke verplichtingen in verband met vruchtwisseling bij aardappelen en aardappelziektebestrijding op jullie volkstuincomplex geïnterpreteerd worden.

24/11/2010. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België heeft de export van consumptieaardappelen naar Rusland stil gelegd.  De reden is dat het Russische bureau voor de voedselveiligheid  eind vorige week opnieuw het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis in een partij aardappelen uit België heeft gevonden.

Het probleem ontstaat door te lang aardappelen op hetzelfde perceel te telen. Dat leidt uiteindelijk tot een verminderde opbrengst. De Russen gebruiken de consumptieaardappelen soms als plantgoed. Dan kan het aaltje in de bodem terechtkomen. Daarom is de voedselcontrole in  Rusland erg streng voor de aaltjes.

Nochtans wordt in België de uitbetaling van de EU-subsidie gekoppeld aan de regelgeving voor de vruchtwisseling bij aardappelen. In België geldt  voor professionele telers een minimale rotatie van één op drie aardappelen. Behalve als het gaat om vroege aardappelen die vóór 20 juni worden gerooid.
(Bronnen Nieuwsblad, AGD.nl en AGD.nl )

Wist u trouwens dat er onlangs een zeer goede website ontworpen is om de telers voor te lichten in verband met het aardappelcystenaaltje, www.nematoden.be ? Je vindt er alle info over levenswijze, bestrijding en preventie van deze plaag.  Je vindt er ook een interessante lijst met resistente rassen.

Ook op veel volkstuincomplexen worden de eisen van vruchtwisseling bij aardappelen dikwijls aan een controle onderworpen. Verder is de bestrijding van aardappelziekte (Phytophthora infestans) er een verplichting.

Het zou interessant te vernemen welke regels bij u op het volkstuincomplex gelden in verband met de vruchtwisseling en gewasbescherming bij aardappelen. Zijn deze regels streng? Vindt u ze overdreven of zelfs overbodig? Of zou u willen dat sommigen zich wat beter aan het reglement zouden houden?


Reacties

24 reacties op “Teeltrotatie en gewasbescherming bij aardappelen, een verplichting… of?”

  1. Op
    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=384&Itemid=108
    vind je wisselteeltschema’s genoeg en ook het waarom ervan.

    1 jaar op 4 is ok voor aardappel, maar erwt enerzijds en ui/prei/look anderzijds mogen maar 1 jaar op 6 – anders krijgen die ook aaltjes etc.

  2. Wij zetten de aardappellen om de vier jaar maar als je de aardapellen
    meet telt in het rouleer systeem met aardbeien dan is dat om de vijf jaar
    en reken je de aardbijen als vrucht groenten.
    DE aardbeien kunnen drie jaar op hetzelfde perceel geteelt worden.
    Maar dan maak je gebruik van een perceel voor vruchtgroenten en
    bladgewas.

  3. Gerard avatar
    Gerard

    aardbeien in passen in een teeltschema en mee laten draaien valt niet mee als je twee jaar wil plukken (fam. v/d aardappel).
    Misschien is het wel verstandig om ze apart te houden en peulvruchten bij elkaar te doen.
    groeten Gerard

    1. @ Gerard
      even een correctie : aardbeien zijn geen familie van aardappelen. Maar er wordt wel aanbevolen om geen aardbeien te planten na een aardappelteelt.

      1. Gerard avatar
        Gerard

        oke foutje maar inderdaad beter om ze niet bij elkaar te zetten

  4. \ik heb m’n tuin in vieren gedeeld.
    1. aardappelen 2 erwten aardbeien 3 bonen paprika’s
    4. allerlei.(sla wortelen uien etc.

    vr.gr cor

  5. Gerard avatar
    Gerard

    Op mijn tuin in Strijen (Z-H) is een rotatie van 1:3 volgens een vast schema, op mijn nieuwe tuin nu nog in aanleg in Numansdorp (Z-H) komt wel de verplichting om aardappels 1:3 te telen maar niet volgens een vast schema dus de aaltjes kunnen straks zo oversteken naar de volgende tuin :-)
    Dat is dan wel jammer maar het is niet anders.
    In het verleden in Strijen behoorlijk last gehad van koperworm in de aardappels.

    1. @ Gerard
      leuk te horen dat men ook in Nederland de naam koperworm gebruikt voor ritnaalden.
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/lok-ritnaalden-met-aardappelen/

      1. Gerard avatar
        Gerard

        Ja koperworm / ritnaalden ze houden in ieder geval ook niet van 1 tot 1,5 kg soda per 250 vierkante meter.
        strooien (eventueel vermengd met zand) voor de grond bewerking en met een uurtje worden ze bijna zeldzaam.

      2. monique seynen avatar
        monique seynen

        Gerard, bedoel je gewone schoonmaaksoda in zo’n plastic zakje, het lijkt een beetje op grof zout? Is dat niet schadelijk dan voor de grond? En kunnen er daarna nog wel groenten groeien? Ik wil graag van mijn aaltjes af, dus je antwoord wordt erg op prijs gesteld,
        groet,
        Monique

      3. Gerard avatar
        Gerard

        Ja inderdaad gewone schoonmaaksoda uit een zakje (kost ook bijna niets)
        Afgelopen voorjaar een proefje gedaan hiermee en goede resultaten behaald op zware kleigrond nabij Strijen (Z-H).
        De behandeling kan voor de eerste grondbewerking en voor het aanploegen van de aardappels (na opkomst) eventueel nog eens herhaald worden. Er wordt wel gezegd dat de structuur van de grond(klei) valser wordt maar dat valt denk ik wel mee als je een paar jaren per jaar alleen je aardappelperceel behandeld (kan ook chemisch maar dit kost relatief een vermogen en is zonder licentie niet te verkrijgen in de handel).

  6. R de Haar avatar
    R de Haar

    Hallo Monique de aaltjes in de aardappelen kunnen stengelaaltjes, Cystenaaltjes of wortellesieaaltjes zijn en er zijn nog wel meer van die vervelende aaltjes. Omdat aardbeien vaak waardplanten zijn van aardappelkwalen kan het voorkomen dat ook daar aaltjes voorkomen (ook nooit aardbeien planten op de plek waar vorig seizoen aardappels gestaan hebben. Tik eens op internet aardappel-aaltjes in. Je kunt dan op de bovenste Boerderij.nl aanklikken. Hier vind je alle informatie over aaltjes en de bestrijding ervan. Al valt dat voor hbbytuinders niet mee. Echter, goede vruchtwisseling (om de 4 jaar als het mogelijk is) en zo snel mogelijk opruimen van stengel en blad helpt om narigheid voor het volgend jaar te voorkomen. veel tuinplezier Ron

  7. Bij ons zetten we de aardappelen volgens de teeltwisseling om de 4 jaar.
    Ieder jaar word er gespoten tegen de aardappelziekte.

  8. Paul van Alberda avatar
    Paul van Alberda

    Op ons moestuincomplex in Groningen (NL) zie ik vaak dat tuinders tegen de tijd dat er aardappelziekte rond gaat, het loof weghalen. Waar ze het heen brengen, weet ik niet, zelf voer ik het af naar de vuilstort, ik was mijn handen en probeer zoveel mogelijk geen andere werkzaamheden te doen, om besmetting te voorkomen. Spuiten doe ik niet, tenslotte hoef ik niet van de oogst te leven. Tot nog toe, in een periode van acht jaren, heb ik bij de aardappelen geen ernstige ziekteverschijnselen meegemaakt. Ik kies ook altijd bestendige soorten.

    Bij de tomaten heb ik iedere keer ziektes gehad. Die teel ik dan ook niet meer buiten de kas, want dat loopt iedere keer op een flinke teleurstelling uit. Voorop staat voor mij het hebben van gezonde planten, die zich zelfstandig weten te vrij te houden van ziekte. Alles liever dan kwakkelende plantjes die je met spuiten in leven moet houden. Mijn motto is dat die geen gezonde bron van voeding kunnen vormen!

    De meeste tuinders weten wel, dat je moet roteren, dat zie ik om me heen. Zelf heb ik lange tijd een systeem van acht vakken gehanteerd. Sinds ik het druk heb met het onder controle brengen van een verwilderd stuk grond, heb ik dit wat laten schieten, maar ik wil wel weer een systeem van minimaal 4 vakken gaan hanteren. Van Stichting De Kleine Aarde, nu bijna ter ziele, heb ik een rotatieschema op papier, dat maakte ook van acht vakken gebruik.

    Ook van hen heb ik een diagram van welke planten het goed, gemiddeld, of slecht doen in combinatie met andere. Soms doe ik daar iets mee, alhoewel ik de waardes wat twijfelachtig vind, omdat ik me nauwelijks kan voorstellen dat al deze combinaties betrouwbaar zijn uitgetest. Ik ben wel benieuwd wat andere tuinders daar van vinden.

  9. weer een leerzaam artikel op de site.
    van die aaltjes heb ik nog nooit gehoord,daarom de vraag,hoe kan ik zien dat er aaltjes op je aardappel zitten.en kun je het aan het gewas zien?

    aardappels in de grond laten zittenheb ik nooit gehoord maar in kuilen wel.
    je graaft een kuil jedoet er bladriet onder dan de aardappels en weer afdekken met bladriet (bladriet is riet met de bladeren er nog aan.)en geen stro gebruiken dit om geen last van muizen te krijgen.dit ver telde mij een oude tuinder. .
    de diepte van het gat is sterk afhankelijk van de grondwaterstand want dit is een nog grotere vijand .
    maar ik heb ook een probleempje,ik had aardappels in de winter vooraad waar schimmelplekkjes op zaten en die waren dan ook verrot.is dit gekomen van teveel water of petoftera ik spuit er wel tegen,dus dat kan ik mij niet voorstellen

    1. Als de aardappelen te lang in het water staan kunnen ze inderdaad gaan rotten. Maar ook door de Phytophthora kunnen ze ook gaan rotten. Zie het artikel Aardappelen met bruine of zware huid
      De aaltjes zelf zijn niet zichtbaar. Wel dat de aardappelen plaatselijk minder goed groeien. Vanaf begin juli kunnen dan kleine witte bolletjes en wat later ook al kleine bruine bolletjes op de wortels opgemerkt worden. Dit zijn cysten, die zo groot zijn als een speldenknop. Deze zitten vol met eitjes.
      Deze brochure is zeer interessant om aaltjes te herkennen, je vindt er ook een foto van de cysten van het aardappelcystenaaltje
      Brochure aaltjes herkennen

  10. R de Haar avatar
    R de Haar

    Bij ons op het volkstuincomplex in Eemnes (U) staat de verplichting niet in de statuten, maar stilzwijgend wordt de regel van eens in de 4 jaar in acht genomen. Dit is ook verstandig niet aleen met het oog op aaltjes maar ook om de grond niet uit te putten (wisselteelt) Het probleem is echter dat als je de tuin in vieren verdeeld, je soms ruimte te kort komt om voldoende aardappels te poten. In dat geval kan er om de 3 jaar gepoot worden. In antwoord op de vraag v.d heer Franssen: Aardappels lang in de grond laten zitten is nooit goed. De kans is groot dat ze gronderig gaan smaken, en ook de aantasting van diverse aaltjes en wormen neemt toe.Verder zou U eens kunnen proberen om de aardappels op de tuin in te kuilen. De kuil moet dan wel een ventilatieschacht hebben, anders gaan ze rotten. Vriendelijke groet, Ron

  11. H.M. Franssen avatar
    H.M. Franssen

    Wij hebben geen volkstuin maar een eigen tuin. Het gedeelte waar we van alles in kweken (dus los van de rest van tuin) heb ik verdeeld in drie delen t.b.v. de teeltwisseling. Het deel waar dit jaar aardappels staan wordt het jaar daarop gebruikt voor snijbloemen (o.a. chrysanten en dahlia’s) en courgettes. Het derde jaar komen er dan groenten en het vierde jaar weer aardappels.
    Aanvankelijk deed ik niets tegen Phytophthora. Het gevolg was dat op een bepaald ogenblik al het loof in korte tijd afstierf. Van de vroege aardappels konden we nog wel wat oogsten maar de late aardappels konden we vergeten. Sindsdien voer ik de bestrijding van Phytophthora vrij consequent uit, met goed resultaat. Maar ik heb ook nog een vraag. Het zou fijn zijn als iemand daarop een suggestie voor mij heeft. Omdat onze kelder, waarin ik de late aardappels bewaar, eigenlijk te warm is (zo’n 14 graden C.) zou ik de aardappels graag in de grond willen laten zitten. Dat heb ik een keer geprobeerd door de grond af te dekken met een laag stro. De aardappels bevroren niet maar onder het stro-dek krioelde het van de muizen die het daar kennelijk aangenaam vertoeven vonden en tevens de aardappels op aten. Dat heb ik dus niet weer gedaan. Wel laat ik de aardappels zo lang mogelijk in de grond en haal ze op een mooie oktoberdag er uit. Mijn vraag is of dat eigenlijk wel verstandig is met het oog op parasieten zoals het aardappelcysteaaltje. Bij voorbaat bedankt voor een reactie, Martien

    1. Het lijkt mij niet verkeerd de aardappelen langer in de grond te laten. Op voorwaarde dat er geen rotte aardappelen tussen zitten. Dit kunnen rotte aardappelen zijn tengevolge van tijdelijke wateroverlast (kunnen de meesten dit jaar wel van meespreken) of tengevolge van de aardappelziekte (Phytophtora) die tot aan de knol geraakt is. (Zie het artikel Aardappelen met bruine of zware huid )
      In dat geval is het beter om te rooien de aangestoken aardappelen uit te sorteren om verdere verspreiding te vermijden.
      Maar anders lijkt in de grond laten zitten mij geen probleem.
      In een deze week gepubliceerd artikel over de wateroverlast bij een polderboer met aardappelen worden herinneringen opgehaald over de overstromingen in het jaar 1974, toen het leger moest helpen om de aardappelen uit de grond te halen. Dit lukte slechts deels, waardoor sommige aardappelen nog in het voorjaar van 1975 geoogst werden. Moet dan wel een zachte winter zijn natuurlijk. (zie dit artikel )
      Het is toch best om tegen ten laatste half oktober te rooien.

      1. H.M. Franssen avatar
        H.M. Franssen

        Bedankt voor jouw reactie! Daar kan ik wel wat mee.
        Last van wateroverlast hebben wij hier op de oost-rand van de Veluwe nooit. Overtollig water zakt meteen weg. Volgend jaar ga ik dus het volgende proberen:
        Tot eind oktober haal ik de aardappels er dagelijks uit voor directe consumptie. Dan rooi ik een groot gedeelte voor winteropslag. Een paar vierkante meter laat ik dan in de grond voor gebruik in het voorjaar. Dat dek ik af als de vorst invalt en plaats er een muizenverjager bij. Ik ben benieuwd hoe dat gaat. Nogmaals bedankt!
        Martien.

  12. monique seynen avatar
    monique seynen

    Dag allemaal,
    Mooie website om eens te snuffelen! Ik dacht dat ik aaltjes had op een stuk van mijn grond, maar nu ben ik ernstig aan het twijfelen. De wormpjes zitten in de aardappels en niet op de wortels. Ze zijn heel dun en wel 2,5 cm lang. Ze zitten heel mooi in een rozet met hun koppen (neem ik dan maar aan) in de aardappel, tientallen. Ook heb ik het in het voorjaar bij één of twee aarbeien gezien. Zijn dit dan wel aardappelaaltjes????? En zo niet, wat zijn het dan wel???? En is het schadelijk???? Ik heb steeds erg aangetaste aardappels in een emmer met water gedaan om de beesten te verdrinken. Kleine aantastingen heb ik afgesneden en de aardappels opgegeten. Oeps, kan dat kwaad, vraag ik mij nu af.
    Dank jullie wel alvast voor jullie reacties,
    Monique

    1. Zou het kunnen dat het ritnaalden zijn? Ik twijfel wel een beetje omdat je zegt dat het er tientallen zijn.
      Kijk eens bij dit artikel,
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/lok-ritnaalden-met-aardappelen/
      Wat denk je?

      1. monique seynen avatar
        monique seynen

        Dag Plant (of moet ik je meneer Aardig noemen?) Heb ik eerst ook gedacht, ritnaalden, maar mijn wormpjes zijn dunner, wel geleed, maar niet zo duidelijk als de ritnaald op de foto. Ze zitten echt met tientallen in een gaatje als een wriemelend rozet, best mooi om te zien, maar toch niet zo fris als je de aardappel nog wilt eten. Ze vreten de aardappel op door het gaatje, er ontstaan dan holten onder de schil. Snij je de aangedane stukken weg dan hou je een gewone aardappel over waar niets aan te zien is. We hebben de aardappels van de zomer ook gegeten en we zijn nog steeds gezond, maar toch vind ik het een beetje eng. Ze lusten ook aardbeien. Ook hier hetzelfde patroon. Je pakt een aardbei van de grond en er zitten tientallen dunne, wittige wormen zich te verdringen rond één gaatje. Jammer dat jij het ook niet weet, maar hartelijk dank voor je reactie,
        groet,
        Monique

  13. At van Hoorn avatar
    At van Hoorn

    goede morgen dames en heren.
    Bij ons op de volkstuin wordt er om het jaar de aardappels op de zelfde plaats gehanteerd. Dit is wel kort maar kan niet anders i.v.m de grootte van percelen.
    Maar wettelijk is het om de 4 jaar en bij ontheffing 3 jaar, naar mij bekent is dat alleen voor vroege aardappels.

    met vriendelijke groeten

    At van Hoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.