Sinterklaas kapoentje en de appeltjes van oranje

Sint-Niklaas Kapoentje en de appeltjes van oranje.

Citrusvruchten (mandarijntjes, sinaasappelen, citroenen) komen in deze periode van het jaar nog steeds uit Spanje.

Met de goede Sint kwam de bekendheid van de citrusvruchten. Eerst in de grote orangerieën van de edelen en de koningshuizen en pas veel later in onze huiskamer. In onze Belgische  Koninklijke Serres te Laken verblijft er een grote  collectie citrusplanten die al zeer veel jaren bestaat. Een prachtige verzameling  die we elk jaar in de laatste week van april en de eerste 2 weken van mei kunnen bezoeken.

Citrusvruchten groeien aan kleine bomen of grote struiken. Ze bloeien in de lente zeer overvloedig met een fenomenale geur. Ze rijpen in de landen rond de Middellandse Zee in de herfst van hetzelfde jaar. Bij ons ligt dit anders, de vruchten rijpen in de zomer van het volgende jaar! Bij ons kun je meestal geen mandarijntjes eten met SintNiklaas(onze zomers zijn niet warme en lang genoeg).

Het is en blijft bij ons toch een waardevolle plant om tijdens de zomer in pot op de terras in de volle zon te plaatsen. Tijdens de herfst en winter moeten ze naar een vorstvrije ruimte want ze kunnen niet tegen vorst.

Af en toe kunnen we ook nog een vruchtje recht uit het vuistje eten. Heerlijk, sinaasappelsap zullen we wel niet kunnen maken van onze eigen gekweekte vruchten( daarvoor zijn onze struiken niet groot genoeg) en zeg nu zelf de oranje gekleurde vruchten trekken toch wel de aandacht. Zoals gebruikelijk 3 mooie foto’s en de groeten van Tuinman Peter.

mandarijn (2) calamondine citroen (2)

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

2 reacties op “Sinterklaas kapoentje en de appeltjes van oranje”

  1. DEHAES LEO avatar
    DEHAES LEO

    De kinderen hadden pitten van appelsien in een pot gestopt en zijn uitgekomen , wat kan ik er verder mee
    doen , ik heb ze uitgeplant in koude serre in volle grond en zijn goed uitgegroeid

    1. Leo, ze kunnen dienen als onderstam om op te enten. Niet geënte onderstammen zijn een geluksslag als er vruchten op komen. Groeten Tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.