Salade van linzenkiemen

Het verhaal achter de verzameling van Yvonne en haar ervaringen met de moestuin kan je lezen in de receptenverzameling van Yvonne.  Ondertussen stuurde Yvonne ook een mooie tip over het gebruik van rabarberpotten (klik hier)

 

 

 

Verse frisse groenten in deze tijd van het jaar zijn schaars. Probeer eens kiemgroenten. Gewoon wat bietjeszaad en uien en prei zaad 24 uur weken en warm tussen vochtig papier of op een zeefje laten kiemen.
Spoel ze om de dag even af en laat ze goed uitlekken. Er zijn hele mooie setjes te koop voor weinig geld die ze “kiemtorentjes” noemen. Zelf doe ik het meestal in een fles met een wijde hals (jampot of zo) met een stukje gaas over de hals. Maakt het spoelen heel gemakkelijk. Veel vitamientjes voor weinig kosten en inspanning.

Erg lekker vind ik zelf een salade van ontsproten linzen:

Ingrediënten:

  • 225 gr ontsproten linzen
  • 225 gr. witte kool of een klein rood kooltje
  • 1 rode paprika
  • 50 gr sultana rozijnen (e.v. beetje sinaasappelsap)
  • 4 el dressing va olie en azijn
  • 1 tl geraspte verse gember

Linzen spruitjes kweken duurt ongeveer 7-14 dagen afhankelijk van de temperatuur. Neem mooie lichte linzen week ze 24 uur en laat ze kiemen

Snij het kooltje heel fijn bestrooi het met zout dat je goed inwrijft. Laat het 1 à 2 uurtjes staan en spoel het af. Dep het zo droog mogelijk. Maak de paprika schoon en snij ze in kleine strookjes (lucifertjes). Week de rozijnen in het sinaasappelsap. Dit gaat het best als het sap een beetje warm gemaakt is. Doe de geraspte gember door de dressing (eventueel afsmaken met een klein beetje mosterd en zout) Meng alle ingrediënten in een kom en direct serveren.

Lekker lunchgerechtje voor Pasen. Hoeveelheid is voldoende voor 4-6 personen ca. 200 Kcal per persoon.

Smakelijk,

Yvonne

Yvonne geeft ook nog wat tips om kiemgroenten te telen.

linzenscheuten Je kunt de pot het beste omgekeerd op twee latjes neer zetten. Als er water in blijft staan, gaan zaken gemakkelijk rotten of schimmelen. Maar verschillende zaden zijn het beste apart te kiemen. Er zijn wel mengsels te koop waarin alles zo ongeveer een gelijke periode nodig heeft, maar dat zijn over het algemeen dure mixen. Het leuke is om zelf te experimenteren.

De hardere zaden doen het het beste in een warme donkere omgeving. ( b.v. in het gootsteenkastje). Probeer een een laagje kunstof horregaas met een laagje keukenpapier daaronder. Op het gaas de geweekte zaadjes en en er op een laagje gaas met daarop een laag vochtig keuken papier. Bij deze methode is het spoelen vaak lastig.

Maar volgens mij zit het meeste in dagelijks goed schoonspoelen om alles goed fris te houden.

Je ziet vaak dat, als je een dag overslaat dat de zadend dan een beetje slijmerig worden, dat is volgens mij beginnende schimmel of rotting. Een beetje proberen hoort er wel bij en goed opschrijven wat je doet zodat je kunt terug kijken.

Dit artikel werd geschreven door Yvonne.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.