Phytophtora slaat her en der zwaar toe.

Welke zomer het wordt, dat weet niemand, maar dat het een moeilijk jaar wordt wat betreft de aardappelplaag, zowel bij tomaten als aardappelen is nu al zeker. Zeker met de nog maar eens zeer slechte weersvoorspellingen (alle dagen regen!) voor de volgende tien dagen.
Hoe is het met de aardappelplaag in het in uw tuin gesteld?

Uit de professionele vakpers : Phytophtora infestans slaat her en der zwaar toe. We zijn pas half-juni en op menig veld is al sprake van aardappelplaag in uitbreiding. De ziektedruk is zo groot dat twee achtereenvolgende behandelingen met systemische middelen deze niet meer kan stuiten. PCA en andere organisaties smeken om het beschermingsniveau tijdelijk nog te verhogen. Bron: [AGRI PRESS BENELUX]

Bij de aardappelen.
Ik heb in ieder geval weet van tuinen waar het aardappelloof al volledig kapot is. Dat bij niet behandelde aardappelen. Wie wel behandeld heeft, is dikwijls niet volledig vrij van aardappelplaag. Vlekjes worden zichtbaar. Een bijkomende behandeling (en waarschijnlijk meerdere, met het slechte weer in het vooruitzicht) dringt zich op. Of u moet binnenkort kiezen om het loof van de vroege aardappelen te verwijderen. Dat is bij de middelvroege en late rassen nog niet aan de orde. Behoed u ieder geval voor infectie van de knollen. (zie waarschuwing aardappelplaag bij aardappelen)

Bij de tomaten
Bij niet behandelde tomaten zijn ook al de eerste symptomen zichtbaar. Een behandeling is nu nodig ( zie waarschuwing aardappelplaag bij tomaten).

Hoe is het in uw tuin? Wat doe jij tegen deze vervelende schimmel. Heb jij al phytophtoravlekjes gezien? Laat de waarnemingen uit uw tuin geworden op groenten@plantaardig.com . (foto is niet noodzakelijk)
Uw reactie wordt hier binnen de 24 uur gepubliceerd.

Reactie van Luc

Ik zal alvast de spits afbijten : na drie behandelingen met twee verschillende middelen en een tussenruimte van tien dagen is er ook op mijn aardappelen hier en daar een phytophtoravlekje te zien? Ik denk dan ook nog één behandeling te voorzien. Daarna, als het opnieuw erger wordt,  zal ik het loof verwijderen om knolinfectie te voorkomen. Het zijn immers allemaal vroege aardappelen. Ook op de tomaten in pot  (nog niet behandeld) zijn de eerste vlekjes zichtbaar. (zie foto’s)

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten  Foto boven : Beginnende aantasting van aardappelplaag (Phytophtora infestans) op tomaten is meestal eerst zichtbaar door zwarte tot bruine vlekje op de bladranden. Meestal is wat fijn schimmelpluis zichtbaar.

Phytophtora infestans aardappelplaag tomaten 

Foto boven : Ook op de stengel komt vrij makkelijk aardappelplaag. En later vind je zwarte vruchten!Behandelen is absoluut noodzakelijk.

Reactie van Simon

Na dit artikel gelezen te hebben zag  Simon ook de eerste symptomen op zijn tomaten. Hij schrijft (20/06/2006)

“Vandaag heb ik ontdekt dat verschillende van  de tomaten planten zwarte vlekken vertonen op de stam en sommige bladeren sterven blijkbaar af .

Sommige van deze planten hebben afgedekt gestaan met een  plastichoes andere niet .Nu staan de tomaatplanten wel onder een plastictunnel. Planten zijn nog niet behandelt.

Zijn deze planten nog te redden met de ene of andere behandeling??????Of moet ik nieuwe planten aanschaffen????”

Alvast goed dat ze onder een plastiektunnel staan. Dit zal de ziekte afremmen. Maak echter niet de fout deze plastiektunnel af te sluiten. Open laten, ook ’s nachts en zorgen dat de regen niet binnenslaat. U kunt de ziekte nog behandelen, vraag advies in uw tuincentrum en kijk bij het artikel waarschuwing aardappelplaag bij tomaten voor algemene info over de producten. Na tien dagen herhalen en dan even afwachten wat de weersomstandigheden zijn.

Reactie van Marie-Jeanne

Mogen wij nu nog spuiten tegen de aardappel ziekte?Wij zijn nu al aan het uitsteken

Inderdaad, voor ieder product is er een wachttijd. Dit staat steeds vermeld op de verpakking. Spuit dus niet wat u van plan bent binnenkort te rooien.

Reactie van Neman

Ook ik heb reeds drie maal gespoten op Première en Prior. Als het loof echter nog niet afgerijpt is en je verwijdert het om de ziekte te verhinderen in de knol…..zal de aardappel dan nog goed bewaren aub? Ik meen dat hier geen goede bewaring mogelijk is of ben ik verkeerd?

Dat klopt , hoe natuurlijker het loof kan afrijpen, hoe meer zetmeel de aardappel bevat en hoe beter die bewaart. Het is dus zaak het loof zo lang mogelijk gezond te houden. Als het echter goed fout begint te lopen, dan zit er niets anders op dan het loof te verwijderen.


Reacties

3 reacties op “Phytophtora slaat her en der zwaar toe.”

  1. […] Phytophtora slaat her en der zwaar toe. : Over de sterke aanval van aardappelplaag in de regenachtig zomer van 2007, met foto’s van aantastingen bij kerstomaten en reacties van andere tuinliefhebber. […]

  2. […] Jammer, maar niks aan te doen. Wie tomaten teelt in open lucht zonder enige bescherming moet vroeg of laat de aardappelplaag (Phytophthora infestans)  bestrijden. Sommige jaren is  het weer pas “ideaal” in augustus. Maar dat blijven uitzonderingen. Resistentie blijkt bij tomaten absoluut onvoldoende. Getuige de ervaring van Herman bij het telen van het ras Ferline, dat door Thompson Morgan omschreven wordt als uiterst tolerant. Niks daarvan blijkt uit zijn ervaringen. (zie deel 4 tomaten telen met Herman in 2006). Verder wordt wel eens vermeld bij sommige tomatenplanten, te koop in tuincentra, “resistent tegen tomaten ziekte”. Wat bedoelt wordt met tomatenziekte is mij een raadsel, maar als het de aardappelplaag of aardappelziekte is, dan klopt dit niet! Als men zou zeggen “minder gevoelig voor aardappelziekte”, dan kan dit waar zijn. Maar als de druk zeer groot wordt, zoals bij tomaten in open lucht én met een weekje vochtig en warm weer zoals de afgelopen dagen, dan slaat de aardappelplaag toch wel toe. (hopelijk blijven we gespaard van toestanden zoals in juni 2007 lees aardappelziekte slaat toe) […]

  3. vancauwenberge jozef avatar
    vancauwenberge jozef

    hallo ik heb aardapellen geplant merk sante die ge niet moet sproeien ik heb nog nooit zoo de aardappel plaag gehad ik ben proxanil gaan halen voor te be handelen is het wel de juiste keuze jozef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.