Mollen verjagen of bestrijden?

Mollen kunnen soms wel eens vervelend zijn, maar in de moestuin valt dit meestal wel mee. Vooral in het gazon zijn ze vervelend. Misschien hebt u wel een goede tip om op een diervriendelijke manier van de mollen af te raken? Laat het gerust weten in de commentaarbox hieronder.

Maar eigenlijk is dit artikel er omdat ik  een zeer uniek boek onder de aandacht wil brengen.  Tuinarchitect Roeland Vranckx is gefascineerd door de mol (zijn grootvader was mollenvanger). Hij schreef er een boek over met de simpele naam “Mollen”. Er is mij tot nu toe geen boek bekend dat dit dier in al zijn facetten (biologie, levenswijze, bestrijding)  beschreef.

Bespreking van het boek
Een mol is een fascinerend en tegelijkertijd irritant wezen, dat veel mensen het leven zuur maakt. Molshopen zie je overal, tot groot leedwezen van tuiniers, boeren, tuinbouwers en landeigenaars. 
Het diertje wordt dan ook, ondanks zijn ‘aaibare’ uiterlijk, fanatiek bestreden. De eerste hoofdstukken van dit boek, geschreven door een kleinzoon van een mollenvanger, beschrijven o.a. de biologie van de mol, zijn voedsel, gangenstelsel, leefgebied en voortplanting. In het tweede gedeelte komen alle mogelijke en onmogelijke manieren om mollen te verjagen of te doden aan bod. De schrijver is een voorstander van het gebruik van goede mollenklemmen, waarvan de toepassing uitgebreid uitgelegd wordt. Mollen zijn in Nederland (sinds 2005) en België niet beschermd en mogen, in tegenstelling tot Duitsland, zonder ontheffing gedood worden. Gelukkig lijken mollen zich goed te kunnen handhaven want hun voorouders leefden al 45 miljoen jaar geleden!

Het woord- en taalgebruik zijn niet erg moeilijk. De illustraties (kleurenfoto’s en -tekeningen) zijn goed. Lezers die een oplossing voor een mollenplaag in hun tuin zoeken, kunnen met behulp van dit boek de in het tuincentrum aangeboden bestrijdingsmiddelen op toepassingsmethode en effectiviteit beoordelen, maar komen daarnaast ook iets meer te weten over de leefwijze van dit interessante diertje. Dit boek geeft een deskundig overzicht van de biologie en levenswijze van mollen. Met register. ( gebaseerd op NBD|Biblion recensie, Ing. A. de Vries-Boekestein)

 

Te koop bij:

Wat vonden kopers van dit product?

Op Azur.be

  • "Goed boek !! Heb veel bijgeleerd over de mol" door Hans op 28/01/2009
  • "Prachtig boek, zowel voor de mensen die mollen liefhebben als voor diegenen die ze willen verdelgen. " door Godfried op 27/11/2008
  • "Prachtig boek! Ik leerde de mol in mijn tuin ermee vangen! Ook veel interessante weetjes over de biologie van het dier!" door August  op 14/11/2008

Type: Paperback * Uitgever: Cantecleer B.V. * Verschijningsdatum : 16/10/2008 * Gewicht: 398 gr. * Aantal bladzijden : 128 Lengte: 21 cm. Breedte: 17 cm. Hoogte : 1 cm.  * Druk: 1 – Jaar van eerste verschijnen: 2008 * Streepjescode (EAN): 9789052107370 * ISBN : 9052107378.


Reacties

59 reacties op “Mollen verjagen of bestrijden?”

  1. Mollen kunnen zeker een flinke ravage aanrichten in je tuin maar flak de woelmuis en de woelrat niet uit. Die kunnen er ook wat van! Een dodelijke klem is alleen niet zo diervriendelijk. Gelukkig is er ook een product waarmee de dieren op ecologische wijze bestreden kunnen worden: http://www.melkbusshop.nl/mollen-carbid-kopen/

  2. Ook hier vind je een interessant artikel over mollen en het bestrijden ervan:

    http://artikelsite.info/Huis-en-Tuin/Tuin/320-Hoe-raak-je-de-mollen-kwijt-in-de-tuin.html

  3. Ook kan je kokend water in het nest gieten. Niet zo diervriendelijk, dat wel.

  4. @vandenberghe roger

    Ik gebruik cocktail prikkers die ik met de punt omhoog in het zaaibed zet. in vierkantjes van 10cm x 10cm. Mooie kat die daar nog gaat graven.

  5. Steven avatar
    Steven

    Nogmaals: Dit is GEEN hagedis maar een salamander… Een hagedis is een reptiel, een salamander is een amfibie! 2 totaal verschillende dieren dus…

    Het gebruiken van gif is ten allen tijde sterk afgeraden. Niet alleen vergiftig je daarmee slakken of mollen maar ook de dieren die bijvoorbeeld de vergiftigde slakken opeten. De impact is dus groter dan je zo met het oog kan zien! Zoals eerder gezegd, plant dan liever look in je tuin.

  6. guy de coene avatar
    guy de coene

    ik bedoelde : Mierenverjagen in gazons werkt 100% met gewone bakkersbloem te strooien, (niet voor mollen dus !!)

  7. Neman avatar
    Neman

    Mieren midden in een gazon…..daar kun je toch geen afrikaantjes planten?

  8. Afrikaantjes helpen tegen mieren

  9. Mollen verjagen wij met ouderwetse mottenballen.

  10. huibrecht avatar
    huibrecht

    hoi ria
    het beestje op de foto is inderdaad een hagedis.
    moet je zuinig op zijn!!!

  11. Neman avatar
    Neman

    @ guy, ach de Guy bedankt voor de tip, zal ik eens proberen :-)

  12. guy de coene avatar
    guy de coene

    zuivere bakkersbloem werkt ook fantastisch goed !!!
    probeer het eens !!!

    de guy

  13. beste neman.

    naar mijn mening zal dat inderdaad helpen .
    ik spreek niet van ondervinding maar zou zeggen het proberen waard.
    als het niet baat niet schaad. dus neem de proef op de som ik zelf zal het ten gepaste tijd ook proberen.

    m v g fil.

  14. neman avatar
    neman

    @ Fil: zou die cyanamide ook helpen tegen mieren in het gazon of bestaat er hier een ander middel tegen?

    Bedankt

  15. theo avatar
    theo

    een kleine reactie over het mollen probleem.plant in
    uw tuin knoflook teentjes geen mollen meer maar wel verse knoflook echtwaar het helpt.GROETJES THEO

  16. Steven avatar
    Steven

    Beste Ria,

    De beestjes die in uw tuin zitten zijn geen hagedissen maar salamanders. Salamanders eten niet van planten of wortels, maar gaan tussen jou groentjes op zoek naar slakken om op te eten. Ze zijn dus niet schadelijk voor je moestuin, maar helpen je wel van slakken en ander ongedierte af. Ze graven ook geen holletjes. De salamander die u laat zien, is een kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris). Dit is trouwens ook een beschermde diersoort die je wettelijk niet mag verdelgen.

    Groet,

    Steven

  17. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Die kruisbladige wolfsmelk groeide hier in de tuin toen we hier 4 jaar geleden kwamen wonen. Vond de plant niet mooi en heb hem steeds uitgetrokken. Ik ga hem in het voorjaar verwelkomen ALS hij nog ergens bovenkom. Nu wil ik hem wel graag in de moestuin waar ik last heb van mollen en woelmuizen.

  18. ed hoen avatar
    ed hoen

    Hallo Willy,

    Kruisbladige wolfsmelk zaait zichzelf heel driftig uit, dus ik liet het altijd maar vanzelf weer opkomen. Helaas ben ik onlangs verhuisd en had ik verzuimd op tijd zaad te vangen. Mijn oude voorraadje bleek overjarig te zijn en kwam niet op. Anders had ik je wel wat toegestuurd. Ik heb het pas zelf besteld bij Vreeken, artikel nummer 3948900. Kijk op http://www.vreeken.nl

    Succes

    Met vriendelijke groet,

    Ed Hoen

  19. Willy avatar
    Willy

    Aan Ed Hoen,
    Graag zou ik ook kruisbladige wolfsmelk kunnen zaaien waar kan ik dat bekomen ?
    Want bij mij gaat het niet zozeer om de mollen maar meer om woelratten die die gangen van de mollen gebruiken.
    Beste dank voor een reactie
    willy

  20. Hoi Ria,

    Waar jij het over hebt zijn salamanders, waarschijnlijk de alpen watersalamander. Deze amfibieën zijn carnivoren en leven hoofdzakelijk van muggenlarven, kleine wormen en watervlooien. In de winter verblijven ze op het land in een soort winterslaap om van het voorjaar weer naar het water te trekken om daar eieren af te zetten. Het zijn dus nuttige dieren die absoluut geen schade aan jou planten kunnen veroorzaken. Als er in de zomer veel zitten dan betekent het echter wel dat er iets in de grond zit wat ze lekker vinden, jonge wormpjes of ander insecten worden ook lekker opgepeuzeld. Wanneer ze weggekropen zitten moet je ze met rust laten en zeker niet in de hand nemen. Dat is niet zo goed voor ze. Ik denk echt dat jij iets anders in je moestuin hebt zitten wat aan de worteltjes van je selderij knabbelt. Ik zal het vanavond eens navragen bij een bevriende moestuinier. Groet,Marjke

  21. Willy avatar
    Willy

    Aan Marcel ,met het middel tegen woelratten die beestjes maken het bij mij echt te bont.Ik ga het zeker proberen
    bedankt

  22. fil. avatar
    fil.

    beste yako

    ik kocht mijn kalkcyanamide bij een aveve winkel
    in Rosselaar (tussen Mol en Balen) het zal wel in iedere
    aveve winkel te koop zijn denk ik.
    en het is te verkrijgen in korrelvorm en poedervorm.
    aan u de keuze.
    m v g
    fil

  23. Yoka avatar
    Yoka

    vraagje,.. WAAR kan ik die kalkcyanamide kopen,.. niet bij een tuincentrum in ieder geval,.. waar dan wel???
    groetjes Yoka die veellllll woelmuizengangen onder haar Yurt heeft en daardoor nogal hobbelig woont!!!

  24. ed hoen avatar
    ed hoen

    Beste Joke,
    Carbid hoort in de biologische tuinbouw echt niet thuis. Carbid + water geeft gebluste kalk + acetyleen, een synthetisch gas dat voor het knaleffect moet zorgen en ook bv. door lassers gebruikt wordt. De biologische manier van mollenbestrijding heb ik hierboven beschreven. groet, ed

  25. Omdat ik uitsluitend biologisch tuinier, vraag ik mij af of carbid in de grond niet slecht is voor de zuiverheid van de groenten. Heb geen idee waar carbid uit bestaat.
    Weten jullie dat? groet, Joke

  26. beste Franc
    kan ik de kalkcyanamide ook gebruiken in mijn plastic tunnel b v bij de tomaten zonder schade te doen aan de tomaten?
    m v g fil.
    4/08/09.
    16.36u

  27. ed hoen avatar
    ed hoen

    Mijn vader begon er 50 jaar geleden al mee, hij had de tip in Frankrijk op vakantie gekregen: Kruisbladige wolfsmelk (Euphorbia lathyris) verjaagt mollen en woelratten uit uw tuin. Zaaien in het midden van je tuin, zodat de mollen naar buiten verjaagd worden. Zaait zichzelf uit met in het rond schietend zaad. En als de buren klagen dat uw mollen nu in hun tuin zitten, geef je hun ook wat zaad. Helpt echt.

  28. nanne avatar
    nanne

    Beste tuinvrienden,
    Een klein stukje carbid in een mollengang leggen, beetje bevochtigen en mijnheer de mol zal snel de beentjes nemen. Duikt hij elders op in uw tuin, geen probleem, gewoon herhalen.
    Carbid produceert samen met water (H2O) het product Acetyleen of ethyn (H-C≡=C-H). Dit is het eenvoudigste alkyn. Alkynen zijn koolwaterstoffen met een drievoudige binding.
    Vaak heeft een smid wel een stukje carbid in huis of anders wordt er ook wel geadverteerd tijdens de jaarwisseling (carbidschieten met melkbussen i.p.v. vuurwerk afsteken)

  29. beste Franc

    bedankt voor de gouden tip.
    ik heb wel even moeten wachten maar mijn geduld was nog lang niet ten einde.
    hoe zeer ik ook wachte op uw antwoord.
    nu kunnen we aan de slag met onze meststof ik heb wel geen kalkcyanamide in poedervorm enkel in korrel vorm.
    poedervorm zal beter kunnen ingewerkt worden maar ja we zien wel.
    tot hiertoe heb ik enkel nog maar wat mieren verjaagd met mijn korrels.daar komt dan nu wel verandering in.

    nogmaals thanks voor de info franc.

    m v g fil(siera tango)

    10/07/09
    14.32u

  30. Franc avatar
    Franc

    @Siera tango,
    sorry voor wat late reactie maarwegens te druk niet veel tijd om alles te lezen.
    Kalkcyanamide pas ik het toe als het nodig is ongeacht het tijdstip.
    In gazon gebruik ik korrel,als je het gras wil behouden mag je enkel strooien als het gras droog is,dus bij droog weer en in de namiddag, anders loop je kans dat het gras verbrand, het beste tijdstip is in feite na verticulering van het gazon omdat je dan een dubbele dosis kan strooien zonder gevaar op verbranding.
    Voordelen van kalkcyanamide zijn: geen onkruid in gazon, geen last van mollen of ander ongedierte,kalkbemesting waarbij verzuring word tegengegaan zodat andere voedingstoffen gemakkelijker door de plant kan worden opgenomen, vernietiging van onkruidzaden in de bovengrond.
    In de tuin gebruik ik meestal kalkcyanamide in poedervorm(bij mijn weten enkel verkrijgbaar in zakken van 50 kgr.)deze strooi ik met een strooibakje(zoals van gardena)op naakte grond en daarna zeer licht inwerken en goed begieten,bij regenweer of in het najaar is dit uiteraard niet nodig.
    Ik strooi het ook tussen aardbeien,bessenstruiken,frambozen ea.vaste planten om redenen zoals hieboven aangehaald,verzuring tegengaan en vernietiging van ongewenste (onkruid)zaden in de bovengrond.
    Ik gebruik het ook op de inrit ea.wegjes zodat op deze minder onkruid kiemt, het is in elk geval veel beter,veiliger,milieuvriendelijker en goedkoper dan een hoop gifstoffen.
    Het gebruik zal waarschijnlijk wel nadelen hebben ook maar tot op heden ken ik er geen of heb er nog niet mee te maken gehad.
    Ik gebruik het sinds verleden jaar met goed resultaat ook om mijn gronddoek zogezegt te ontsmetten, ik strooi de poedervorm op de gronddoek,daarna besproeien of wachten tot het geregend heeft en 14 dagen nadien verwijder ik de doek of gebruik ik deze voor een andere teelt, onkruidzaden kiemen ook op grondoek als je deze lang op dezelfde plaats laat liggen.
    Als je poedervorm gebruikt en er worden planten of naburige gewassen geraakt altijd afsproeien met water en dan is er geen gevaar.
    Goede raad,altijd gebruiken met handschoenen,poedervorm altijd bij windstil weder en beschermkledij.

  31. hanny van esch avatar
    hanny van esch

    roger,je kan de poezen uit je tuin houden door een weidesensor te kopen ,dit hebben ze in een dierenwinkel, dit apparaatje zendt een hoge toon uit niet voor mensen te horen maar dieren horen dit wel en vinden het niet leuk ze worden desgeorienteerd en zullen je tuin niet meer bezoeken succesgroet hanny

  32. Houtduiven op een ijsbergsla veld is erger…

  33. De foto door Marcel verstuurd naar lezersbijdrage@plantaardig.com werd zopas toegevoegd aan zijn bericht hierboven.
    Bedankt Marcel voor deze zeer nuttige tip.

  34. Hallo Marcel,
    Interessante methode. Ik heb jouw bericht aan Ina eerder blijkbaar gemist en ik zie die ook niet in de lijst van reakties. Ook mis ik de foto die bijgevoegd zou moeten zijn. Zou je die nog eens willen plaatsen?
    Hartelijke groet, Joke

  35. marcel avatar
    marcel

    Beste marleen ,ik heb al beschreven aan Ina hoe ik te werk ga.
    Een emmer juist onder het maaiveld en een paar latjes emmer 3/4 vullen met water, de beestjes gaan drinken vooral in droge periodes en verdrinken jammer genoeg wreedaardig ,’k heb verleden jaar een 50 tal gevangen en zit sinds nieuwjaar alweer op een 10 tal, werkt echt en heel goedkoop ; altijd in de buurt van aardappel of wortel plaatsen
    Foto opgezonden naar lezersbijdrage@plantaardig.com en zopas toegevoegd aan dit bericht. Bedankt Marcel voor deze zeer nuttige tip.
    woelratten vangen

  36. Marleen Debrock avatar
    Marleen Debrock

    Help! Wij zitten met een echte woelrattenplaaf in de tuin. Wie kan ons helpen om ze te bestrijden?
    Alvast bedankt voor elke tip.

  37. Prachtig boek die ‘Mollen’. Ik ontdekte alles over het diertje en kwam te weten op welke manier ik die ellendige gravertjes te slim af kan zijn op een ecologische manier.
    Ook handelt er een hoofdstuk over woelratten en het verschil met mollen. Een uniek boek me dunkt!

    In mijn speurtocht ontdekte ik ook de website http://www.mollen.org. Een heel leuke webstek, vol interessante mollennieuwtjes, en zelfs een pagina voor de allerkleinsten met kleurprenten en filmpjes. Supergraaf!

  38. Nick avatar
    Nick

    Beste Ria, waarschijnlijk is dit de levendbarende hagedis (Zootoca vivipara). Zeer zeldzaam, wees voorzichtig met slakke-korrels.

    Nick,
    Elsloo (L)

  39. beste Franc

    sorry maar vorig vraagje van(wanneer bemest gij uw gazon was ook van mij)
    mvgr
    fil
    7/6/09
    7.34u

  40. beste Franc
    in afwachting van een antwoordje stel ik nog vlug een vraagje.
    heb jij ook last van de wortelslaboorder?
    zo ja laat het eens weten zo niet laat het dan ook weten.
    mvgr
    fil
    7/6/09
    7.31u

  41. fil (seira tango) avatar
    fil (seira tango)

    beste frank

    mag ik u een vraagje stellen,?

    wanneer bemest jij uw gazon met kalkcyanamide?is dat ook mogelijk tijdens de groei of mag dit enkel voor de groei aanvangt(net na de winter?
    mvg fil
    27/05/09 15u30

  42. dank franc

    het is fijn om eens een pluimpje te krijgen.
    ik vind het fijn zo weet je dat er gelezen wordt als je een beetje raad probeert te geven.niet dat ik veel weet maar ik en mijn p c weten nog al veel niet ik maar mijn p c .
    ik tracht te helpen waar ik kan, toch ook ik heb wel problemen in mijn tuintje,
    gisteren nog maar eens 6 brokkolis uit getrokken met knolvoet nochtans geprobeerd om dit te voorkomen,ik had een gat gemaakt daar waar ik de kolen moest planten
    dan er championnemest in gedaan gemengd met kompost en zeewierkalk en mijn fout is geweest om teeldaarde tegen de stam te doen bovenaan want de knol zat helemaal bovenaan,
    volgende keer beter zeker,
    mvg fil
    20/05/09

  43. Franc avatar
    Franc

    Juist Fil,
    Kalkcyanamide is een erg goede toepassing en niet enkel tegen mollen,ik gebruik met goed resultaat elk jaar 2 à 300 kgr.op 50 are in tuin,fruit en beetje gras,ik ken dit al van 50 jaar geleden toen er nog praktisch geen insecticide en andere troep beschikbaar was.

  44. beste vrienden
    voor wie het graag zou lezen wat betreft de plaag van de mol in uw tuin graag het volgende.
    zoek bij google.
    tik kalkcyanamide in en enter .
    dan zie je op een van de gegeven regeltjes staan.
    kalkbemesting in de tuin;wat hebben mollen in het gazon en….
    aanklikken en lezen maar
    mvg
    fil
    16/05/09

  45. vandenberghe roger avatar
    vandenberghe roger

    Heb kattenprobleem :
    Daar ik geen probleem wil met de buren ,maar anderzijds de enige ben die nog een moestuin heeft,zou ik graag een goede tip hebben.Nu bezoeken ze veel meer dan me lief is mijn tuin met alle problemen vandien.Ik behelp me in de eerste faze van het zaaien door er draad op te leggen dewelke ik moet afnemen bij het uitkomen der plantjes.Maar daarna komen ze alles omwerken.Wat kan ik hieraan doen?

  46. Hierbij de foto van deze hagedis
    Hagedis

  47. marcel avatar
    marcel

    beste Ina ,heb in het verleden ook veel last gehad van woelratten of woelmuizen. Volledig weg krijg je ze niet zeker niet met lokaas,ik gebruik in mijn tuin een 4 tal emmers 3/4 vol water en ingegraven tot een paar centimeter onder het maaiveld een paar stokjes erover en daar een plaat op groter dan de emmer, tot 40 stuks op een seizoen zelfs tijdens deze winter nog een zestal, probeer het eens kost praktisch niets en gegarandeerd resultaat.

  48. beste Ria

    Ik ben een kijkje gaan nemen op wikipedia en heb het volgende gevonden.
    hagedissen voorkomend in belgie en nederland.
    muurhagedis zuidlimburg, zeldzaam
    zandhagedis, hollandse kuststreek en de veluwe.
    16 tot 20cm lang en zeldzaam
    hazelworm, utrechtse heuvelrug en veluwe.
    levenbarende hagedis oost nederland en ook zeldzaam.

    mvg fil.
    27/04/09

  49. beste Ria

    een klein vraagje,?
    niet dat ik het weet daarom deze vraag
    uw hagedissen zijn toch geen veenmollen?
    ik heb tot hier toe bij mijn weten nog geen hagedissen gezien in onze tuinen.daarmee wil ik niet zeggen dat het niet mogelijk is,als jij de beestjes gezien hebt zul je het wel weten.de veenmol heeft namelijk 6 poten maar of de onderkant orange is weet ik niet,(ik keek bij google en vond er een afbeelding van de veenmol) dus kijk eens en vergelijk.graag uw reactie a u b.
    mvg fil.

    27/04/09

  50. Ria Delanghe avatar
    Ria Delanghe

    Naast mollen en woelratten heb ik ook hagedissen in mijn moestuin. Zij leven onder de aarde en maken gangetjes diameter ongeveer gelijk aan die van een balpenbuisje . Ze eten aan jonge plantjes . Zijn bijzonder verlekkerd op wortelscheutjes, maar ook jonge selderplantjes moeten eraan geloven. Zodra deze boven komen worden ze afgegeten . Waar ze schuil houden weet ik niet , maar soms bij het spitten ontdek ik ze , gewoon in de grond. Ook in de winter heb heb ik ze nog gevonden tussen opgeslagen oude bakstenen.Toen waren ze in een soort slaap en kwamen levendig door de warmte van mijn hand. Ze zijn ongeveer 7 cm lang, bruin, met een oranje buikje .Wie heeft ook last van dit beestje en vooral hoe kan ik de plantjes ertegen beschermen ? Ik stuur hierbij ook een foto.Ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit op heterdaad betrapt , ik denk dat ze bij nacht op pad zijn .Alle andere mogelijkheden zijn zo goed als uitgesloten,het zijn geen slakken want ik strooi geregeld slakkenkorrels.Ook geen andere insecten of vogels want de plantjes zijn afgedekt met insectengaas.

    1. Chris Kooij avatar
      Chris Kooij

      Dag Ria,
      Vandaag vond ik 4 kleine hagedissen tussen een stapel oude bakstenen. Ik las jouw bericht van jaren geleden, waarin je aangaf dat jij ze in je tuin bent tegengekomen. Ik vraag me nu af in welke woonplaats dat was. Ik woon in Zeewolde in Flevoland. Graag reactie. Groeten van Chris Kooij.

  51. O,ja, ook ik heb veel last van woelratten.
    Heb aardappels gepoot, en er is overal spoor van wolratten. Ook heb ik uien gezaaid, ook daar is de grond omgeploegd door woelratten, wat kan ik daar toch aan doen, want ze vreten alles op.
    gr. Ina

  52. david avatar
    david

    kan er mij iemand helpen zit met enorm veel woelratten
    hoe geraak ik daar van af.
    alvast bedankt

  53. Vandenbulcke Jozef avatar
    Vandenbulcke Jozef

    Ook ik heb de mollen klein gekregen met een staafje en plastiek flessen aan de rand van de bloemen border tezetten probeerhet goedkoop en efficient tot nog eens

  54. fil (seira tango) avatar
    fil (seira tango)

    Een kleine verbetering op mijn berichtje ik plaats wel staven volledig rond mijn perceel op 4 a 5 meter van mekaar anders zou het wat te makkelijk zijn ,met een fles op het ganse perceel!
    Ik zal proberen mijn bericht in het vervolg na te lezen en zo die blunders te vermijden. met vriendelijke groeten . fil.

  55. fil (seira tango) avatar
    fil (seira tango)

    beste tuinders
    misschien zul je denken dat ik me te veel opdring met mijn kommentaar maar ja ik kan het niet laten dit nog door te geven. Ik houd de mollen weg van mijn lievelings plekje (ja want ik houd van mijn groententuintje) met een ijzeren staafje 1 meter lang vertikaal in de grond zodat ze niet omver waait. Daarop plaats ik een drankfles (plastiek), wel de bodem verwijdert met een mes en schuif dan de over de staaf tot op de dop door de wind klopt de fles tegen de staaf en houd de mol op afstand Dikte van de staaf 8 of 10 mm is volgens mij voldoende sterk.
    groetjes fil.

  56. Daar kan ik alleen maar dit gedicht aan toevoegen…

    GEEF MIJ MAAR EEN MOL

    HET HUIS MIAUWT, HET ERF LOOPT VOL
    MET KAKELENDE HENNEN.
    IK ZAL U MAAR BEKENNEN:
    VEEL LIEVER HAD IK TOCH EEN MOL

    EEN MOL ZIT RUSTIG IN ZIJN HOL
    EN LOOPT NIET ROND TE RENNEN
    OF ANDEREN TE JENNEN:
    HIJ MAAKT GEHEEL GELUIDLOOS LOL.

    SOMS GRAAFT HIJ GATEN IN DE TUIN,
    DAN ZIE JE EVENTJES ZIJN KRUIN,
    BESCHEIDEN EN AANDOENLIJK.

    EEN MOL! VEEL LIEVER DAN AAN RUIN,
    HOND, GEITENBOK, GUN IK MIJN TUIN
    EEN MOL, DIE IS FATSOENLIJK

    HERMAN PIETER DE BOER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.