Groenteteler merkt niets van prijsstijging in de winkels!

Groenten in de winkels worden duurder. Bij de tuinder niet. Daar zijn ze even goedkoop als tien jaar geleden. Onderstaand persbericht deed mij naar de pen grijpen voor dit artikel. De toon werd een paar weken geleden al gezet door de berichten in de pers over de dramatische prijzen voor kropsla, die trouwens blijven aanhouden.

Groentetelers ont­vangen een steeds kleiner deel van de betalingen door consumenten voor hun product. De winkelprij­zen stegen sinds

1995 met circa 40 procent. De groenteprijzen laten zo’n structurele stijging niet zien. Telers werken aan samenwerking voor een betere prijsvorming.(zie onderaan dit artikel)

Uit de gemiddelde productprij­zen van de Mechelse veiling blijkt dat prijzen fluctueren, maar geen structurele stijging vertonen. Te­lers pogen door schaalvergroting hun inkomen op peil houden. De weerstand tegen de grotere wig tussen winkel- en telersprijzen groeit. AGD.nl – Groenteteler ziet steeds minder terug van winkelprijs

Waarom is er  schaalvergroting bij de de professionele groenteteeltbedrijven? Het antwoord is duidelijk: omdat ook de verkoop aan de consument een toenemende schaalvergroting kent. Grote winkelketens hebben een groot deel van de groenteverkoop in handen. Daarbij zorgen zij ervoor dat de verkoop van groenten voldoende winstgevend is. Dat is nu net de reden waarom de groenteprijzen in de winkel ieder jaar toenemen, maar dat de prijs aan de teler eigenlijk niet toeneemt. Enkel door een grotere productie per tijdseenheid én per oppervlakte-eenheid kan de groenteteler zijn inkomen op peil houden. Het is duidelijk dat dit enkel kan door mechanisatie en teeltspecialisatie, wat automatisch schaalvergroting inhoudt. Zo kan hij ook tegengewicht bieden aan de schaalvergroting bij de winkelketens. Het alternatief, voor wie niet wil of niet kan schaalvergroten is proberen door te gaan via innovatie en nichemarkten én thuisverkoop. Het blijkt dat het kopen bij de boer duidelijk in de lift zit. Zo krijgen zij alvast een eerlijke prijs en die is wel gestegen. Maar ook dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar.

“De laatste tijd merk ik toch dat mijn omzet toeneemt. De mensen weten ons te vinden. Onze producten komen rechtstreeks van het veld: vandaar dat ze verser en goedkoper zijn. Ze zijn ook al jaren hetzelfde geprijsd. Een kilogram witloof voor één euro, dat vind je toch niet in een winkel. Zeker niet voor deze kwaliteit”, verzekert boer Reilhof.  (Boerenmarkten in Gent kennen een groeiend succes, VILT.be)

Prijzen van verse groenten blijven reeds meer dan 10 jaar gelijk

(Uit : http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=29778)

Dagelijks worden verse groenten op de veilingklok verkocht en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Daarom kunnen de prijzen van groenten van dag op dag sterk schommelen. We zien ook dat de gemiddelde jaarprijs van verse groenten van jaar op jaar stijgt of daalt. Wanneer we de gemiddelde klokprijzen van de 11 belangrijkste producten vanaf 1994 (het jaar van de fusie van de veilingen in Sint-Katelijne-Waver) naast mekaar leggen, dan stellen we iets merkwaardigs vast. Sinds 1994 blijven de prijzen van de verse groenten op hetzelfde niveau, zelfs van een indexering is geen sprake. Aan de kostenzijde werden de telers enkel met prijsstijgingen geconfronteerd.

De grafiek geeft een overzicht over een periode van 14 jaar van de evolutie van de 11 belangrijkste groenteprijzen op de veiling en de evolutie van de stookolieprijs.

image


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.