Groenten water geven? Enkele tips.

De droogte blijft nog minstens 10 dagen aanhouden, voor de meeste groenten is water geven dan ook verantwoord. In sommige regio’s is vorige week nog wat water gevallen, in andere streken viel er ook dan al niks meer. De droogte dreigt dus de schadedrempel te bereiken. Wachten met water geven heeft dan ook geen enkele zin meer. Ook de aardappelen hebben nu water nodig! Eigenlijk zou je best het zaaien of planten uitstellen, tot het regent, maar gezien de voorspellingen zou dit wel eens te lang kunnen duren.

Indien je nog moet planten of zaaien.
Maak de grond vooraf (dit betekent voor de grondbewerking) goed vochtig. Na één of twee dagen volgt dan de grondbewerking en wordt er gezaaid of geplant. Wat er ook geplant wordt, de grond moet vanaf het planten tot de eerste regenbui vochtig gehouden worden. Ook wie zaait moet deze maatregelen nemen, maar dan wel nog meer nauwgezet. Hoe je dit aanpakt staat beschreven in het artikel Groenten water geven tijdens of na het zaaien.

Voor wat er al in de moestuin staat
Deze tips bij het water geven van de groenten in open lucht.
– Geef voldoende water per keer, maar veroorzaak geen plasvorming.
– Geef niet elke dag water (behalve bij pas gezaaide of geplante groenten), maar maak de grond bij iedere watergift voldoende vochtig.
– Geef best ‘s morgens water, dan is de schok voor de plant het minste groot en droogt alles sneller op
– Goed ingewortelde gewassen zoals prei, spruitkool, sluitkolen hebben minder beurten nodig, maar wel voldoende per beurt. De grond moet volledig vochtig gemaakt worden.
– Groenten die in productie komen (boontjes, wortelen, broccoli, aardappelen, wortelen) hebben absoluut water nodig. Ook hier geldt dat de grond per beurt volledig vochtig gemaakt wordt, maar dat je al eens een beurt meer geeft.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen.
– Let op met structuurbederf, probeer water te geven met een fijne druppel. Of door geultjes te trekken langs de planten, of door gebruik te maken van gietdarm of druppeldarm die op de grond ligt.
– Ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen

Hou ook dit in gedachten : “Wie water geeft, die moet dat blijven doen”. De plant raakt een bepaald watergifteregime gewoon en we kunnen dit echt niet meer doorbreken tot de eerstvolgende regenperiode.

Lees ook het bericht geschreven tijdens de hittegolf van de maand juni : Nu water geven in de moestuin? (Groenten in het Nieuws)


Reacties

7 reacties op “Groenten water geven? Enkele tips.”

  1. Hartelijk bedankt voor deze nuttige tips! Ik ga straks in een dorp wonen en natuurlijk wil ik daar een volkstuintje hebben. Ik wist het niet dat de grond vanaf het planten tot de eerste regenbui vochtig moet gehouden worden, dat lijkt me een beetje problematisch. Mijn moeder heeft me geadviseerd om een beregeningsysteem te installeren als een workaround. Ik zal dat proberen, hopelijk zal dat helpen!

    1. vandaele piet avatar
      vandaele piet

      beste lauren,

      toch een kleine nuance, het is niet de bedoeling dat je altijd na het zaaien of planten gaat water geven. Dit jaar was en is nog steeds zeer extreem qua watergift maar het is eigenlijk de bedoeling dat je gaat zaaien en planten wanneer de grond in ideale conditie is en dan het je meestal geen water nodig tot de eerste regenbui aangezien er door capilaire opstijging voldoende vocht uit de grond naar boven komt.

      groeten

      piet

  2. Hallo Marleen
    de bladeren die van Elsanta plat op de grond liggen, dat is heel waarschijnlijk een aantasting van Verticillium, een wortel- en vaatbundelziekte die heel veel bij Elsanta voorkomt.
    Probeer gezond en vers plantmateriaal te bekomen en de aardbeien te telen op grond waar voordien nog geen aardbeien stonden.
    Je vindt alle info en foto’s over deze ziekte op http://www.groenkennisnet.nl/databank/297.htm
    Misschien is het probleem van de rijping ondertussen al opgelost en kwam het enkel voor bij de eerste vruchten? Maar anders kan het zijn dat de plant weelderig groeit en/of eigenlijk wat meer kalium zou moeten krijgen bij de bemesting.
    vriendelijke groeten
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  3. In heb verleden jaar nieuwe aardbeien geplant. De doordragende soort Ostara heeft grote vruchten,maar die rijpen niet op de top van de vrucht. Die blijft hard en meestal groen. Komt dit door de soort plant ? De bladeren van de soort Elsanta liggen bijna allemaal op de grond, de vruchten rijpen wel verder. Kan ik daar iets aan verhelpen?

  4. Inderdaad, tomaten beregenen, water geven langs boven is uit den boze. Het gevaar op schimmels en aardappelplaag stijgt daardoor zienderogen. Planten in de kas moeten altijd droog blijven. Water geven langs onder, liefst niet door telkens heel de grond nat te maken. Dat is wel goed bij langdurig zonnig en warm weer. Anders geultjes langs de planten en daar water in laten lopen, of water geven per plant door een plasticfles bij de plant in te graven, of druppeldarm gebruiken….

  5. beste roland.
    persoonlijk ga ik smorgens naar mijn plastiektunnel om bij vochtig weer mijn tomatenplanten te schudden om het water van de douw van de planten af te schudden om ze zo vlug mogelijk droog te hebben.
    dus zou ik zeggen zeker niet gieten over de plant heen.

    mvg
    fil.

  6. Pintelon Roland avatar
    Pintelon Roland

    Mag men water geven aan tomaten in de serre van boven de plant, zodat ook de bladeren nat worden? Of is sproeien vanaf de grond beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.