Enkele pagina’s uit de folder : “de moestuin tijdens de zomer” (2011)

In dit bericht vindt u enkele pagina’s met “tips voor beginners” uit de folder “De moestuin tijdens de zomer”. Volgende groenten werden er uitgelicht : Aardappelen, aardbeien, rode biet, ajuin, prei, sla, veldsla, venkel, spinazie, slasoorten, witloof.

Hoe doorbladeren?
Klik op een afbeelding hieronder om een pagina  te lezen, klik daarna op de gelezen pagina  om de volgende pagina te laden.

aardbeien

ajuin

rode biet prei slasoorten

spinazie

spruitkool

veldsla

venkel

witloof Radicchio


Reacties

4 reacties op “Enkele pagina’s uit de folder : “de moestuin tijdens de zomer” (2011)”

  1. G Mulder avatar
    G Mulder

    Meeldauw in minikomkommers??
    ben ten einde raad. Diverse keren minikomkommers gezaaid in de kas. Komen prima op maar na het poten zie je binnen de kortste keren meeldauw optreden en kwijnt de plant weg. Nieuwe aarde , geen water op de plant gegeven, het helpt niets.In het vroege voorjaar ook ( gewone) komkommers gezaaid en geplant. Slechts enkele komkommers geoogst waarna door de meeldauw de planten ten ziele zijn gegaan. Enig idee wat ik daar aan kan doen? Het spuiten tegen meeldauw kan misschien een oplossing zijn maar ik ben niet zo van: spuiten maar. Bij voorbaat dank, Gerard.

    1. Het komt waarschijnlijk doordat er al meerdere jaren komkommerachtigen in de kas hebben gestaan.

      1. en is niets aan te doen als 1 of meer jaar geen komkommers telen

    2. GroentenInfo avatar
      GroentenInfo

      Dit jaar zijn er nogal wat problemen met echte meeldauw blijkbaar. Een gevolg van het mooie weer de vorige weken! Misschien klinkt dat wat eigenaardig. Meeldauw houdt van tocht, droge lucht gecombineerd met een klein beetje dauw ‘s ochtends. Dit in tegenstelling tot de meeste andere schimmels die houden van een zeer vochtig klimaat. Meestal zijn komkommerachtigen (ook pompoenen, courgettes dus) maar dit jaar ook veel bij tomaten.

      Meeldauw uit zich door ronde vlekjes op de bovenkant van de bladeren die je er gemakkelijk kan afwrijven. Dit is dus een oppervlakkig schimmelpluis.

      Voor de verspreiding van de sporen is tocht en droge lucht nodig, voor de kieming van de sporen een beetje vocht ‘s nachts. Dit was tot voor een week nog wel het geval. Met het huidige weertype is er minder kans op meeldauw.
      Zorg dus voor een tochtvrij klimaat in de kas, en lucht ook ‘s nachts voldoende zodat er geen dauw-condens laagje op het blad komt. Als er dan toch meeldauw komt, dan is het hek van de dam. Wees aandachtig voor het minste meeldauwvlekje. Want dan moet je onmiddellijk ingrijpen. Denk niet dat het zal overgaan. Integendeel, een paar witte vlekjes zullen al snel de volledige bladoppervlakte aantasten. Onmiddellijk ingrijpen dus. En dit kan met een natuurlijk middel, namelijk zwavel. Wil je de ziekte helemaal verdrijven dan is één bespuiting van zwavel meestal niet voldoende. Maar met 2-3 bespuitingen binnen de twee weken lukt het zeker. Zwavel is wel nadelig voor biologische bestrijding. En het maakt de plant geel. Preventief kan je de planten ook behandelen met bladversterkende middelen. Of zelfs wat zwavel uitstrooien in de kas. Een goede doorgroei en veel licht in de kas is ook belangrijk. Op dat gebied is echte meeldauw wel zoals veel andere schimmels. Als de plant minder goed groeit, door te weinig licht, te weinig voeding, te zware vruchtbelasting of gewoonweg wegens te oud, dan zal de kans op meeldauw veel groter worden.

      zie ook update op http://www.facebook.com/groenteninfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.