Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.

Ook op donderdag was men op andere velden in streken met lichte zandgrond de vroegste zomerprei aan het planten. Deze prei werd gezaaid rond de jaarwisseling in een warme kas. (ook al om de vorming van bloemstengels door koude te voorkomen) Vanaf juli kunnen we daarvan de nieuwe oogst verwachten. Het planten gebeurt hier met de hand en is dan ook zeer arbeidsintensief (let op de karretjes op de foto). Vooraf werden machinaal de ponsgaten gemaakt en de aarden ruggen. Het voordeel van dit plantsysteem is dat men op die manier prei met een perfect rechte en witte schacht kan oogsten.

In dezelfde streek met lichte grond was een landbouwer bezig met de prei vlakvelds in geulen te planten, dit kan machinaal in één werkgang. (Met een zogenaamde lepelplanter of schijvenplanter).
Dit werkt veel sneller en als bijkomend voordeel is er de iets snellere weggroei als de prei niet onmiddelijk in diepe ponsgaten terecht komt. Vooral voor vroege prei is dit natuurlijk mooi meegenomen.

Augustus 2014
De zesde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie! Koop nu online via de webshops vermeld op deze pagina of koop nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste twee reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie "aardappeltje" |30-39 jaar | Oosterzele
19 augustus 2014
Prachtige foto's |Overzichtelijke index |Zeer goed begrijpbare uitleg en info | meer dan zijn geld waard Pluspunten: Rijk geillustreerd, Inspirerend, Praktisch, Heldere uitleg
Nooit te oud om te leren janhil |70+ jaar | Uitgeest |
12 augustus 2014 Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen.Heldere uitleg, goede foto's.
Pluspunten: Rijk geillustreerd, Inspirerend, Volledig, Praktisch, Heldere uitleg
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)