Daslook (Allium ursinum), een rijzende ster.

28-3-2014

Daslook, weinig gekend. Waarschijnlijk is het omdat deze allium-soort in de natuur zo zeldzaam is geworden.

Slechts op een paar plaatsen in België en Nederland kun je daslook nog aantreffen in het wild. Onder bladverliezende bomen op een vochtige bodem kun je deze rakker wel vinden. Het is een bolgewasje waarvan de bolletjes, de groene bladeren en de bloemen kunnen worden geconsumeerd. De bolletjes kunnen worden gebruikt als look, de groene bladeren als onderdeel van een Pesto of om vis in te wikkelen en dan te garen in de oven. De bloemen kunnen worden geconsumeerd als eetbare bloemen en de nog niet ontloken bloemknoppen kunnen worden geoogst en opgelegd in azijn en olijfolie als kappertjes-vervanger, kortom een plantje met een veelzijdig keukengebruik. In de tuin kunnen we dit plantje een plaatsje toebedelen  in de half schaduw en op een niet te droge grond. We moeten daslook wel niet te veel vertroetelen want eens aangeslagen ontpopt hij zich tot een bodembedekker met een overwoekerende allure. Op de foto’s kun je zien dat we niet alleen zijn om de blaadjes naar waarde te schatten. De slakken lusten er ook wel een stukje van. We kunnen dit plantje vermeerderen via de bolletjes en door te zaaien.

DSC09490

 

DSC09794

 

DSC09790

The following two tabs change content below.

Tuinman Peter

Deelt graag zijn ervaringen en tips met de lezers van Plantaardig.com
Tuinman Peter brengt ons tips uit zijn biotuin. Peter Dewulf is een doorwinterde tuinier die ook graag in de keuken verwerkt wat zijn zweet opbrengt. Peter is een gewaardeerd voordrachtgever bij de Volkstuinafdelingen. en haalt dagelijks veel plezier uit zijn job als verantwoordelijke voor de plantenafdeling in een tuincentrum. “Door de jaren heen kunnen lentes, zomers, herfst en winter anders zijn. Tuinieren is dan ook geen exacte wetenschap. Voeling houden met het klimaat is belangrijk om de teeltwijze te bepalen”. Veel leesgenot, Peter Dewulf

Reacties

5 reacties op “Daslook (Allium ursinum), een rijzende ster.”

  1. Hetzelfde probleem hier: ik heb ca. 10x ౩౦ bolletjes uitgeplant in ons bos en het vermeerdert niet. Het is nagenoeg dezelfde bosgrond als waar het oorspronkelijk groeide. Het is hier, behalve in natuurreservaten, legaal om wat plantjes te verplaatsen. Daarnaast heb ik meerdere keren vele zaadjes gezaaid die niet. Ik lees tientallen berichten dat daslook zou woekeren maar ik geloof dat niet meer. Heb ook nooit foto’s gezien van iemand die succesvol een flink aantal daslookplantjes heeft weten te vermeerderen. Wel foto’s van wilde ‘patches’ maar niet bij iemand in zijn eigen tuin.
    Ik zou heel graag willen dat onze daslook vermeerdert, ook al omdat we kilometers eigen bos hebben (Noorwegen)

    1. Omer smet avatar
      Omer smet

      Hoe natter de grond hoe beter ,maar hij Doet het liefst in de schaduw,en vele vrienden en kennissen komen hem uitsteken hoe meer hoe liever want als ik hem niet intoom woekerd hij gans de tuin vol !

  2. J. Bakker avatar
    J. Bakker

    Hallo
    Ik heb daslook in mijn tuin. Helaas vermeerdert het zich traag: na 3 jaar komt er nog steeds evenveel blad boven. Ik heb stevige kleigrond. Uit zaad opkweken in potjes lukt me niet. Zal het helpen als ik de bloemetjes er uit haal, zodat het daslook zich wat sterker via de bolletjes zal vermeerderen?
    met vriendelijke groet, J. Bakker

    1. beste ! ik zou eens proberen om een zak universele pot grond of misschien nog beter een zak geranium potgrond te mengen met uw kleigrond doe dit op een vierkante meter en 30 a 40 cm diep en daar uw daslook in te planten !lijkt mij het proberen meer dan waard ! vriendelijk groetend ! fil.

    2. Met tuinman Peter, bij mij is het ook zware grond. Ik denk wanneer je de grond bedekt met fijn organisch materiaal(een vorm van grondbedekking) dat de zaden van daslook wel zullen ontkiemen, niet te veel harken, gewoon alles zijn gang laten gaan ook op kleigrond. Groeten tuinman Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.